Honkballers gaan onnodig onderuit tegen Puerto Rico

World Baseball Classic In Los Angeles verloren de Nederlandse honkballers in de halve finale van de World Baseball Classic van favoriet Puerto Rico: 4-3.

Net als vier jaar geleden is het Nederland niet gelukt de finale van de prestigieuze World Baseball Classic, het belangrijkste landentoernooi voor honkbalteams, te halen. Van het nog ongeslagen Puerto Rico werd met 4-3 verloren. Pijnlijk voor Nederland was dat het pas in de elfde inning werd beslist. En in tegenstelling tot 2013 had het deze keer echt niet gehoeven.

Dit Nederlands team bestond dan wel uit veel dezelfde spelers als in 2013, toch was het vier jaar later onvergelijkbaar. Talenten die zich toen nog aan het ontwikkelen waren bij hun grote Amerikaanse clubs, zijn inmiddels gevestigde namen. De mix van spelers uit Nederland en de Antillen vormde een hechter collectief dan ooit.

En Puerto Rico, op papier het beste land, was niet veel beter. Nederland zal met een wrang gevoel terugkijken naar wat slordigheden die achteraf duur bleken te zijn.

Thriller

Het werd een thriller in het stadion van de Los Angeles Dodgers. Gezien door slechts enkele plukjes mensen, waar er 56.000 kunnen zitten. Voor iets anders dan de VS zelf lopen de Amerikanen niet warm.

Over de eerste inning zal Nederland nog lang napraten. Eerst was er een honkslag voor topspeler Andrelton Simmons. Xander Bogaerts werd vervolgens hard in zijn rug geraakt en mocht vrij naar het eerste honk. Dan twee knullige momenten: eerst wordt Simmons uit getikt terwijl hij probeert het derde honk te stelen, daarna staat Jurickson Profar te slapen na een honkslag; hij loopt van zijn honk en jut juichend de dug-out op – en wordt vervolgens uit gegooid. Wladimir Balentien maakt het goed door twee punten binnen te slaan met een homerun.

Puerto Rico maakt in de tweede helft van de inning meteen gelijk. Dat betekent het einde voor pitcher Rick van den Hurk. Maar met twee landen met zoveel slagkracht wordt het een duel waarin de verdediging zich kon onderscheiden. Vooral die van Puerto Rico. Vrijwel elke inning krijgt Nederland een man op de honken, maar alleen in de vijfde inning wordt er nog gescoord, toen Puerto Rico de leiding had genomen. Na een double van Balentien scoort Shawn Zarraga (3-3).

Voor de tweede keer moest een duel van Nederland in extra innings worden beslist. Bij de World Baseball Classic is de tiende inning nog een gewone, vanaf de elfde starten de teams met een speler op honk één en honk twee. Na het verlies tegen Japan in de tweede ronde (8-6) ging het nu opnieuw mis. Nederland kreeg de honken vol, maar wederom een double play maakte een einde aan de inning. Wat Nederland niet lukte, lukte Puerto Rico wel, ook met de honken vol. Een sacrifice fly naar het buitenveld was genoeg om het winnende punt binnen te laten lopen vanaf het derde honk: 4-3.