‘Grote rol Britse banken in Russisch witwasschandaal’

Gelekte documenten Volgens The Guardian is 20 miljard dollar aan zwart geld van de Russische elite het land uit gesluisd. Ook ING zou hebben meegedaan.

Foto Hannah McKay/EPA

Russische criminelen met banden met de KGB en het Kremlin hebben zeker 740 miljoen dollar witgewassen via Britse banken waaronder HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds en Barclays. Dat meldde The Guardian maandagavond op basis van gelekte documenten die meer dan 70.000 banktransacties bevatten.

Uit de documenten blijkt dat tussen 2010 en 2014 zeker 20 miljard dollar aan zwart geld van de Russische elite het land uit is gesluisd. Bijna tweeduizend transacties liepen via Britse, banken en bijna vierhonderd via Amerikaanse banken. De documenten werden gelekt naar het Oost-Europese platform voor onderzoeksjournalistiek OCRCP en de Russische krant Novaja Gazeta, die ze vervolgens deelden met The Guardian.

De 20 miljard dollar zou via een ondoorzichtig web van anonieme vennootschappen en banken in 96 landen zijn witgewassen. Ook de Nederlandse banken ING en Amsterdam Trade Bank zouden zijn betrokken, in het geval van ING voor 2,4 miljoen dollar. „Om redenen van privacy doen wij geen mededelingen over individuele klanten of transacties”, aldus een woordvoerder van ING. Die wil niet zeggen of de beschuldigingen kloppen of niet. Amsterdam Trade Bank zegt in een reactie dat de bank zich aan alle regels houdt om dit soort zaken te voorkomen en dat de bank geen uitspraken kan doen over individuele klanten. „We kennen ook de bron van dit rapport nog niet”, aldus financieel directeur Eric Steeghs.

Bij de witwasoperatie – die door OCRCP wordt aangeduid als ‘de wasserette’– zouden verschillende Russische oligarchen, bankiers uit Moskou en personen met banden met inlichtingendienst FSB betrokken zijn. Igor Poetin, de neef van de Russische president Poetin, is bestuurslid van een van de betrokken Russische banken.

Volgens The Guardian lijkt de gelekte data afkomstig van een politieonderzoek in Letland en Moldavië. Veel van het geld werd via rekeningen in beide landen verder de wereld over gestuurd. De krant stelt dat de Britse bank HSBC 545 miljoen dollar van het geld verwerkte en Royal Bank of Scotland zeker 113 miljoen dollar.

Via de Amerikaanse Citibank en Bank of America zou respectievelijk 37 miljoen dollar en 14 miljoen dollar zijn witgewassen. Tegenover The Guardian erkennen de banken de authenticiteit van de data, maar ze stellen tegelijkertijd dat ze uitgebreid antiwitwasbeleid hebben. De banken riskeren forse boetes.