‘Grote rol Britse banken in Russisch witwasschandaal’

Gelekte documenten

Volgens een publicatie van de Britse krant The Guardian is 20 miljard dollar aan zwart geld van de Russische elite het land uit gesluisd.

Foto Hannah McKay/EPA

Russische criminelen met banden met de KGB en het Kremlin hebben zeker 740 miljoen dollar witgewassen via Britse banken waaronder HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds en Barclays. Dat meldt The Guardian maandagavond op basis van gelekte documenten die meer dan 70.000 banktransacties bevatten.

Uit de documenten blijkt dat tussen 2010 en 2014 zeker 20 miljard dollar aan zwart geld van de Russische elite het land uit is gesluisd. Bijna 2.000 transacties liepen via Britse banken en bijna 400 via Amerikaanse banken.

De documenten werden gelekt naar het Oost-Europese platform voor onderzoeksjournalistiek OCRCP en de Russische krant Novaja Gazeta , die ze vervolgens deelden met The Guardian.

Bij de witwasoperatie – die door OCRCP wordt aangeduid als ‘de wasserette’– zouden verschillende Russische oligarchen, bankiers uit Moskou en personen met banden met inlichtingendienst FSB betrokken zijn. Igor Poetin, de neef van de Russische president Vladimir Poetin, is bestuurslid van een van de betrokken Russische banken.

Volgens The Guardian lijkt de gelekte data afkomstig van een omvangrijk politieonderzoek in Letland en Moldavië. Veel van het geld werd via rekeningen in beide landen verder de wereld over gestuurd. De krant stelt dat de Britse bank HSBC 545 miljoen dollar van het geld verwerkte en Royal Bank of Scotland (voor 71 procent eigendom van de staat) zeker 113 miljoen dollar.

Via de Amerikaanse Citibank en Bank of America zou respectievelijk 37 miljoen dollar en 14 miljoen dollar zijn witgewassen. Tegenover The Guardian erkennen de banken de authenticiteit van de data, maar ze stellen tegelijkertijd dat ze uitgebreid antiwitwasbeleid hebben. De banken riskeren forse boetes als blijkt dat ze dat beleid niet goed hebben nageleefd.

De 20 miljard dollar zou via een ondoorzichtig web van anonieme vennootschappen en banken in 96 landen zijn witgewassen. Onduidelijk nog is of het geld ook via Nederlandse banken en vennootschappen is witgewassen.

Architect van ‘de wasserette’ zou de uit Moldavië afkomstige zakenman Vjatsjeslav Platon zijn. De Oekraïense politie arresteerde hem in 2016 en leverde hem uit aan Moldavië. Platon noemt de beschuldigingen „gewauwel” en stelt dat er geen bewijs is dat het om zwart geld gaat.

    • Camil Driessen