Genocide

Paus vraagt om vergiffenis zonden katholieke kerk in Rwanda in 1994

Paus Franciscus heeft maandag zijn spijt betuigd over de rol van de katholieke kerk bij de Rwandese genocide in 1994. Dat deed de paus tijdens een ontmoeting met de president van Rwanda, Paul Kagame. Volgens het Vaticaan vroeg Franciscus om Gods vergiffenis, voor de „zonden en tekortkomingen van de kerk en haar leden, onder wie priesters en religieuze mannen en vrouwen die vervielen tot haat en geweld”. Bij de genocide in Rwanda werden leden van de Tutsi-stam afgeslacht door leden van de Hutu-stam, die aan de macht was in het overwegend katholieke land. In korte tijd kwamen bijna 1 miljoen mensen om het leven. Veel Tutsi’s zochten een veilig heenkomen in kerken. Dat vonden ze vaak niet: in kerken vonden grote moordpartijen plaats, vaak met hulp of medeweten van de geestelijken. (NRC)