Dijsselbloem doelwit Griekse bombrief

In totaal werden er acht bombrieven ontdekt en onschadelijk gemaakt in Athene. Alle brieven waren gericht aan politici en ex-politici.

Archiefbeeld uit 2015 van Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem.
Archiefbeeld uit 2015 van Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem. Foto Eric Vidal/Reuters

Demissionair minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem(PvdA) was doelwit van een Griekse bombrief. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. Maandag zijn in Athene in totaal acht bombrieven onderschept en onschadelijk gemaakt, waarvan er één aan Dijsselbloem gericht was.

De bombrieven werden gevonden in een postsorteercentrum net buiten Athene. Daarbij is niemand gewond geraakt. De brieven zijn door veiligheidsexperts onschadelijk gemaakt. Alle brieven waren gericht aan personen en instanties in het buitenland.

Premier Mark Rutte (VVD) zei het verschrikkelijk te vinden dat mensen bombrieven sturen, meldt persbureau ANP. “Daar is geen enkele rechtvaardiging voor te vinden”, aldus de minister-president. Hij kon niet verder ingaan op specifieke zaken, “dus ook niet op deze”.

Parijs en Berlijn

De andere bombrieven waren ook gericht aan politici van onder meer de Europese Unie (EU) en de Europese Centrale Bank (ECB) en aan andere bekende figuren.

Vorige week werden er in Duitsland en Frankrijk bombrieven ontdekt. Bij het Duitse ministerie van Financiën en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raakten daardoor een IMF-medewerkster gewond die een brief opende. De bombrief die werd onderschept bij het Duitse ministerie van Financiën was gericht aan minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

De verantwoordelijkheid voor die brief is opgeëist door een linkse autonome groep, ‘Samenzwering van Vuurcellen’, uit Griekenland. Griekse media vermoeden dat dezelfde guerrillagroep verantwoordelijk is voor de bombrief gericht aan Dijsselbloem.