Opinie

De onbereikbare toekomst van 5G

Marc Hijink

Het is 2020. Heel Europa is klaar voor het 5G-netwerk dat ons leven gaat verrijken met slimme auto’s, slimme steden en supersnelle mobiele verbindingen die een naadloze deken van data over ons uitrollen. Heel Europa? Nee, één klein landje blijft dapper weerstand bieden tegen de radiogolflengtes die telecomproviders gaan gebruiken om de volgende generatie netwerken aan te leggen.

KPN waarschuwde vorige week dat Nederlandse providers de 3,5 GHz-frequenties moeten mijden. Die radiogolven zijn namelijk gereserveerd voor de geheime diensten die in het Friese dorpje Burum satellietcommunicatie afluisteren. It grutte ear, zo wordt dit nestje schotels lokaal genoemd.

Dit grote oor zit in de weg. Alles boven de lijn Amsterdam-Slagharen (Noord-Overijssel) mag niet meedoen met de 3,5 GHz-frequentie waarmee de rest van Europa wél het netwerk van de toekomst gaat bouwen. Een rem op de vooruitgang, vindt KPN. Ook andere providers zijn bezorgd: straks geeft je zelfrijdende auto er de brui aan zodra je Drenthe binnenrijdt.

We hebben op papier nog geen klagen over onze mobiele verbindingen. Nederland telt 44.000 antenne-installaties en dat aantal blijft stijgen. Dat betekent niet dat er overal bereik is.

Je merkt het zodra je de rand van het land nadert of een goed geïsoleerd kantoor binnenwandelt. Op onze redactie, hartje Amsterdam, staan we vaak tegen de ramen geplakt. Zo houd je nog net één streepje bereik over voor een mobiel telefoongesprek. Voorbijgangers kijken ongerust naar boven. Niks aan de hand mensen, gewoon een diepte-interview in de Kooi van Faraday.

Onze huidige provider – de vorige trouwens ook al – heeft her en der steunzenders in het plafond geschroefd. We kunnen het pand inmiddels verwarmen met alle elektromagnetische straling en de redactiemagnetron is overbodig. Toch verdwijnen gesprekken nog regelmatig in een zwart telecomgat.

Die basale handeling op een mobiele telefoon – iemand bellen – blijkt nog een hele kunst. Je kunt bellen via Facetime, Messenger of WhatsApp. Maar niet iedereen heeft een iPhone of Facebook en audiogesprekken via WhatsApp zijn wankel.

Ook je gewone provider biedt gesprekken aan via een dataverbinding, mits je een modern toestel gebruikt. Voice over LTE of voice over wifi werkt sneller en klinkt ook beter. In plaats van het gebruikelijke geneuzel lijkt het alsof de andere kant van de lijn naast je staat. Dat is hoorbare vooruitgang.

HD Voice, zo heet deze techniek, werkt echter alleen binnen je eigen netwerk. Zodra je als KPN’er naar een T-Mobile-, Vodafone of Tele2-abonnee belt, of andersom, word je teruggeworpen naar de jaren 20 van de vorige eeuw. De providers moeten de bruggetjes tussen hun netwerken nog ‘technisch inregelen’, zeggen ze. Dat beloven ze al sedert 2014 – toen HD Voice beschikbaar kwam op 3G-netwerken.

Als zo’n aanpassing al drie jaar duurt, dan geeft dat weinig vertrouwen voor de brave new world van 5G,waarin chirurgen op afstand openhartoperaties zullen uitvoeren – bij voorkeur vanuit een stampvolle rijdende trein.

Onze providers zijn bezorgd over radiofrequenties die ze na 2020 willen reserveren. Prima, maar laten ze eerst de problemen oplossen die we in 2017 hebben. Tot die tijd rijd ik de robotauto zelf wel naar Slagharen and beyond.