De Mol kan nu alleen nog dwarsliggen

Strijd om de Telegraaf De commissarissen van TMG hebben gewonnen. De rechter was de laatste hoop voor John de Mol.

Foto Remko de Waal/ANP

De advocaten van Talpa, het bedrijf van John de Mol, waren dinsdagavond na de uitspraak van de rechter snel uit het zicht verdwenen. De tegenpartij bleef wel in de rechtszaal plakken. De advocaat van Telegraaf Media Groep (TMG) gaf voor de camera’s bereidwillig commentaar.

De uitspraak van de Ondernemingskamer heeft duidelijke winnaars en verliezers gecreëerd in de overnamestrijd om TMG. Talpa had de rechtszaak tegen de commissarissen van TMG aangespannen en eiste om tal van redenen de benoeming van een onafhankelijke ‘supercommissaris’. De rechter zag in geen van de argumenten echter „gegronde redenen” om te twijfelen „aan een juist beleid en een juiste gang van zaken” door de commissarissen van TMG.

Wat betekent deze uitspraak voor de strijdende partijen?

John de Mol moet zijn wens om TMG over te nemen opgeven. De rechtszaak was voor de mediamiljardair de enige manier om iets te doen aan de achterstand die hij heeft op de andere bieder, de combinatie van het Belgische Mediahuis en de aandeelhoudersfamilie Van Puijenbroek. Zij bezitten samen 60 procent van de aandelen én hebben de steun van de commissarissen, die de macht hebben gegrepen bij TMG. Het overname-akkoord is al getekend, de overname is slechts een kwestie van tijd.

De uitspraak aanvechten bij de Hoge Raad is mogelijk, maar weinig kansrijk, zegt oud-president van de Ondernemingskamer Huub Willems. De Hoge Raad buigt zich namelijk over de uitleg van rechtsregels en bijvoorbeeld over de vraag of de Ondernemingskamer haar bevoegdheden heeft overschreden, terwijl het in dit geval gaat om de feitelijke beoordeling van het overnameproces. Daar gaat de Hoge Raad zich niet in mengen, stelt Willems.

Ook voor TMG-bestuurders Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp is de uitspraak van de Ondernemingskamer een harde klap. Zij werden geschorst door de commissarissen omdat ze weigerden het akkoord tussen TMG en Mediahuis te tekenen. Via de rechter hoopten de bestuurders die schorsing ongedaan te maken. Zonder succes. Volgens de rechter brachten Van der Snoek en Epskamp een deal in gevaar die in het belang was van TMG en waren de commissarissen genoodzaakt hen te schorsen.

De commissarissen van TMG kunnen de door hen gewenste overname door Mediahuis en familie Van Puijenbroek nu doorzetten. Zij zijn „heel blij” met de uitspraak, zegt hun advocaat Christiaan de Brauw van Allen & Overy na afloop. Ze hadden er vooraf „vertrouwen” in. Maar: „Als je een examen hebt gemaakt, is het toch spannend welk cijfer je krijgt.”

Talpa is „teleurgesteld” en beraadt zich op vervolgstappen.

Mediahuis en de familie Van Puijenbroek kunnen zichzelf ook tot het kamp van winnaars rekenen. De uitspraak betekent „rust voor de onderneming”, zegt advocaat Bernard Roelvink van De Brauw namens de familie. Nu kunnen de commissarissen doorgaan „op de ingezette koers”.

Lees hier de reconstructie: Hoe een reddingsplan TMG in chaos stortte

Een probleem hebben zij nog wel: van John de Mol zijn ze nog niet af. Hij bezit ruim een kwart van de aandelen en koopt nog elke dag bij. Als minderheidsaandeelhouder met zo’n groot belang kan hij het Mediahuis en de Van Puijenbroeks moeilijk maken. Het wordt moeilijk om TMG van de beurs te halen als De Mol niet meewerkt. Tegen De Telegraaf heeft De Mol gezegd dat hij zich terugtrekt als er „een patstelling ontstaat op aandeelhoudersniveau”. Nu kunnen Mediahuis en de familie alleen hopen dat De Mol deze toezegging nakomt.

2014
2015
2016
2017
Tijdlijn Telegraaf Media Groep
Telegraaf Media Groep heeft al jaren te kampen met een dalende omzet en onrust op de redactie. Een overzicht van de ontwikkelingen in de laatste 3 jaar.
1 juli
Fusie HDC en Holland Combinatie

Fusie HDC en Holland Combinatie

HDC Media, uitgever van regionale kranten als Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander, gaat samen met Holland Combinatie, uitgever van lokale huis-aan-huiskranten. Holland Media Combinatie is de nieuwe naam. Er worden 80 fulltimebanen geschrapt.

6 februari
35 banen weg

35 banen weg

TMG gooit de organisatie van zijn regionale dag- en weekbladentak nog eens op de schop. Daardoor komen 35 voltijdsbanen te vervallen.

21 april
Onrust over opknippen krant

Onrust over opknippen krant

Verschillende media berichten over onrust op de burelen van De Telegraaf. De TMG-directie zou de krant willen opknippen: delen van de krant met een sterke naam – Privé, Telesport, De Financiële Telegraaf (DFT), Autovisie, Vrouw – zouden niet meer onder controle van de hoofdredactie vallen, zodat ze beter commercieel te exploiteren zijn. De redactie is tegen.

17 mei
Sjuul Paradijs stapt op

Sjuul Paradijs stapt op

Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs stapt op na een conflict met de directie van TMG over bezuinigingen en het opknippen van de krant. Chef van de parlementaire redactie Paul Jansen volgt hem op.

25 juni
Banen geschrapt in drukkerij

Banen geschrapt in drukkerij

TMG kondigt een reorganisatie aan in de drukkerij. Meer dan de helft van het drukwerk wordt voortaan uitbesteed aan externe partijen. Met deze reorganisatie worden 168 medewerkers boventallig.

23 september
Conflict met regio-redacties

Conflict met regio-redacties

De redacties van de regionale dagbladen van de Telegraaf Media Groep (TMG) raken in conflict met hun directie over een voorgenomen reorganisatie bij de kranten.

24 november
Dichtbij.nl stopt

Dichtbij.nl stopt

TMG kondigt aan om begin 2016 te stoppen met de lokale burgerjournalistieke website Dichtbij.nl in Noord-Holland, Rotterdam, Utrecht en Leiden. Het besluit kost naar verwachting 40 arbeidsplaatsen.

27 november
Er verdwijnen 36 journalistieke banen

Er verdwijnen 36 journalistieke banen

De Telegraaf schrapt 36 van de 255 arbeidsplaatsen op de redactie.

15 januari
Samenwerking met Talpa

Samenwerking met Talpa

TMG gaat samenwerken met Talpa. De twee mediabedrijven willen hun radiozenders onderbrengen in een gezamenlijk radiobedrijf. Op 22 juli 2016 bereiken ze een akkoord.

30 maart
Gesprekken tussen Van Puijenbroek en andere aandeelhouders

Gesprekken tussen Van Puijenbroek en andere aandeelhouders

VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van de familie van Puijenbroek, voert al een tijdje gesprekken met grootaandeelhouder Dasym over het van de beurs halen van TMG. In investeringsmaatschappij Dasym zit John de Mol, maar ook de families Blokker, de Rijcke, (oprichter Kruidvat), verzekeraar Delta Lloyd en pensioenuitvoerder PGGM. Op een onbekende datum in maart worden de gesprekken afgebroken.

25 augustus
Eerste bod Mediahuis en Van Puijenbroek: 4,70 per aandeel

Eerste bod Mediahuis en Van Puijenbroek: 4,70 per aandeel

Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van de Brabantse textielfamilie Van Puijenbroek, met 41,3 procent grootaandeelhouder van TMG, brengen per brief een bod uit op alle aandelen van TMG. De voorgestelde prijs is 4,70 euro per aandeel. Dit bod wordt niet bekendgemaakt.

27 september
Regio-redacties verhuizen naar Amsterdam

Regio-redacties verhuizen naar Amsterdam

TMG kondigt nieuwe bezuinigingen aan. De regionale redacties verhuizen deels naar het Telegraaf-gebouw aan de Basisweg in Amsterdam. Ook de advertentie-afdeling wordt gecentraliseerd. Deze operatie moet vanaf 2018 minstens 90 miljoen euro opleveren - 20 procent van de totale kosten.

13 december
Tweede bod van Mediahuis lekt uit

Tweede bod van Mediahuis lekt uit

Tot verbazing van Mediahuis en Van Puijenbroek is er niet met veel enthousiasme gereageerd op het eerste bod in augustus. Eind oktober doen ze een nieuw bod van 5,25 euro per aandeel. Op 13 december lekt uit dat TMG een bod heeft ontvangen.

15 december
Eerste bod Mediahuis en VP

Eerste bod Mediahuis en VP

Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van de Brabantse textielfamilie Van Puijenbroek, met 41,3 procent grootaandeelhouder van TMG, brengen samen een bod uit op alle aandelen van TMG. Ze bieden 5,25 euro per aandeel. Dat is 51 procent hoger dan de koers op dat moment.

31 december
Meer ontslagen

Meer ontslagen

Op oudjaarsdag schrijft de directie van TMG aan haar medewerkers een mail: bij de regionale dagbladen van TMG gaan 45 van de 185 journalistieke banen verdwijnen. De directie wil de redactie van De Telegraaf, de regionale bladen en Metro in één organisatie onderbrengen.

11 januari
Grootaandeelhouders accepteren bod

Grootaandeelhouders accepteren bod

Twee grootaandeelhouders van Telegraaf Media Groep scharen zich achter een bod van het Vlaamse Mediahuis. Delta Lloyd Asset Management en Navitas - de investeringsmaatschappij van de familie Zeeman – hebben een toezegging gedaan hun aandelen te willen verkopen. Beide partijen vertegenwoordigen elk ongeveer 7 procent van de stukken in TMG. Samen met het belang van de familie Van Puijenbroek lijken de bieders verzekerd van 55 procent van de aandelen.

17 januari
De Mol mengt zich in de strijd

De Mol mengt zich in de strijd

John de Mol bezit 18,4 procent van de aandelen TMG, blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten. Daarmee mengt de mediamagnaat zich in de strijd om het Telegraaf-concern.

19 januari
De Mol vergroot zijn belang

De Mol vergroot zijn belang

John de Mol heeft zijn belang in TMG vergroot naar 20,15 procent, blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

23 januari
Tegenbod Talpa

Tegenbod Talpa

Talpa doet een bod van 5,90 euro per aandeel.

31 januari
Redactieraad kiest voor Mediahuis

Redactieraad kiest voor Mediahuis

De redactieraad van De Telegraaf vindt de overname van Telegraaf Media Groep (TMG) door Mediahuis „het meest in het belang van De Telegraaf”. Dat staat volgens vakblad Villamedia in een brief van de redactieraad aan de betrokken partijen.

1 februari
Hoofdredacteur Paans onder vuur

Hoofdredacteur Paans onder vuur

Journalisten van de regionale dagbladen van TMG zeggen het vertrouwen op in hoofdredacteur Arjan Paans, in reactie op de aangekondigde ontslagen op oudjaarsdag.

20 februari
Mediahuis verhoogt bod

Mediahuis verhoogt bod

Mediahuis en VP Exploitatie verhogen hun overnamebod van 5,25 euro naar 5,90 euro per aandeel.

21 februari
Ontmoeting in Breda

Ontmoeting in Breda

Team Talpa en Team Mediahuis/Van Puijenbroek ontmoeten elkaar in Breda om te kijken of ze er samen uit kunnen komen. Dan wordt definitief duidelijk dat beide partijen TMG in zijn geheel willen hebben, en ze de strijd met elkaar aan moeten.

1 maart
Talpa doet weer tegenbod

Talpa doet weer tegenbod

Talpa doet een verhoogd bod op TMG, van 6,35 euro per aandeel. Dat is hoger dan het bod van de concurrent: het Belgische Mediahuis, dat TMG ook wil hebben.

3 maart
TMG kiest voor Mediahuis

TMG kiest voor Mediahuis

De top van TMG onderhandelt een overname-akkoord uit met Mediahuis en VP Exploitatie. De onderhandelingen lopen door tot diep in de nacht, in het kantoor van Allen & Overy, de advocaat van TMG. De partijen spreken af het op zondag officieel te ondertekenen.

5 maart
TMG kiest voor Mediahuis

TMG kiest voor Mediahuis

Mediahuis en TMG laten weten een akkoord te hebben bereikt over de overname. Dat gaat gepaard met een hard besluit: de raad van commissarissen schorst twee bestuurders van het concern. Topman Geert-Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp zaten de deal met Mediahuis in de weg, vinden de commissarissen. Ze weigerden het akkoord met Mediahuis te tekenen.

6 maart
Talpa verhoogt nog eens het bod

Talpa verhoogt nog eens het bod

Talpa legt zich niet neer bij het akkoord tussen Mediahuis en TMG. Het bedrijf van John de Mol doet opnieuw een verhoogd bod: het is nu bereid 6,50 euro per aandeel te betalen voor TMG. Het eerste bod van De Mol lag op 5,90 euro; dat verhoogde hij op 1 maart naar 6,35 euro.

7 maart
OR en De Mol stappen naar de rechter

OR en De Mol stappen naar de rechter

De strijd ontaardt in een juridisch gevecht. De ondernemingsraad van TMG én John de Mol maken bekend naar de rechter te stappen. In afzonderlijke zaken willen ze de keuze van TMG voor Mediahuis bij de Ondernemingskamer aanvechten.

9 maart
Ook andere beleggers kiezen voor rechtsgang

Ook andere beleggers kiezen voor rechtsgang

In navolging van de ondernemingsraad en John de Mol stapt nu ook beleggersclub Vereniging van Effectenbezitters (VEB) naar de Ondernemingskamer. VEB verzoekt een onderzoek naar de gang van zaken en de benoeming van een onafhankelijk commissaris. Via diverse brieven heeft VEB aangedrongen op een gelijk speelveld, aldus directeur Paul Koster, maar daar is geen gehoor aangegeven.

14 maart
TMG benoemt Hans Bakker als interim-bestuurder

TMG benoemt Hans Bakker als interim-bestuurder

TMG benoemt Hans Bakker tot interim-bestuurder. Hij blijft aan tot er een nieuwe Raad van Bestuur is ingesteld. Bakker was eerder directeur van congrescentrum RAI Amsterdam en reisorganisatie TUI. Hij wordt verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bedrijf.

16 maart
Zaak voor de Ondernemingskamer

Zaak voor de Ondernemingskamer

TMG en Talpa verdedigen hun zaak tegenover de Ondernemingskamer. De Mol wil dat de Ondernemingskamer een nieuwe onafhankelijke ‘super-commissaris’ aanstelt die zijn bieding opnieuw moet beoordelen. Ook de twee geschorste bestuurders doen hun beklag en vechten voor de rechter hun schorsing aan.