Recensie

Recensie Boeken

Arnon Grunberg en Lize Spit op gevarieerde Libris-shortlist

Grote favorieten zijn erkend én gepasseerd, maatschappelijke betrokkenheid wordt gewaardeerd en de shortlist is een afspiegeling van het literaire landschap. De jury van de Libris Literatuurprijs 2017 verraste maandagmiddag met een gevarieerde shortlist.

De zes genomineerden voor de literaire prijs, die op 8 mei wordt uitgereikt, zijn Schuld van Walter van den Berg, De tolk van Java van Alfred Birney, Moedervlekken van Arnon Grunberg, Wil van Jeroen Olyslaegers, Zachte riten van Marja Pruis en Het smelt van debutant Lize Spit. Voor vijf van de genomineerden is het hun eerste Libris-nominatie – inclusief de 28-jarige Spit, een van de vijf jongste shortlistkandidaten ooit. Elk van de zes genomineerden ontvangt 3.000 euro, de winnaar krijgt 50.000 euro.

De jury sprak in zijn rapport uitgebreid over de maatschappelijke ‘taak’ van literatuur – ‘als drager van de verbeeldingskracht van een samenleving’. Dat de jury literaire betrokkenheid bij de samenleving hoog waardeerde, schemert ook door in deze shortlist: eigenlijk alle romans gaan expliciet over de heersende moraal, of dat nu in voormalig Nederlands-Indië, in de Tweede Wereldoorlog, op het Vlaamse platteland of binnenshuis is.

Met ‘pijn in het hart’ dikte de jury zijn longlist in en passeerde daarmee de nieuwe romans van gevestigde namen als A.F.Th. van der Heijden en Stefan Hertmans, romans die veel lof kregen in recensies (Auke Hulst) of die al eerder in de prijzen vielen (Hanna Bervoets).