‘Arib kan voorzitter Tweede Kamer blijven’

Aanstaande coalitiepartijen VVD, CDA en D66 zijn niet van plan met een eigen kandidaat te komen, bevestigen betrokkenen.

Arib vorige week donderdag op een persconferentie na haar gesprek met de fractievoorzitters over de verkiezingsuitslag.
Arib vorige week donderdag op een persconferentie na haar gesprek met de fractievoorzitters over de verkiezingsuitslag. Foto ANP / Martijn Beekman

Khadija Arib (PvdA) kan hoogstwaarschijnlijk voorzitter van de Tweede Kamer blijven. VVD, CDA en D66 zijn niet van plan met een eigen kandidaat te komen, bevestigen betrokkenen. Onderling is besproken dat er geen reden is de voorzitter te vervangen omdat „zij het gewoon goed doet” en „het aanzien van de Kamer heeft hersteld”.

Meestal wordt tussen aanstaande coalitiepartijen afgestemd wie de nieuwe Kamervoorzitter mag worden. Het is ongebruikelijk dat een kleine partij – de PvdA hield vorige week negen zetels over – de voorzitter levert, maar er is alom tevredenheid over het optreden van Arib. Ook wordt het „gezond” genoemd als een voorzitter lid is van de oppositie. Arib heeft zelf aangegeven graag voorzitter te blijven en ook PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat graag, ondanks dat de nieuwe negenkoppige PvdA-fractie het werk dan met een mannetje minder moet doen.

Arib, met Kees van der Staaij (SGP) en Geert Wilders (PVV) het langstzittende Kamerlid, werd vorig jaar januari voorzitter nadat de herhaaldelijk falende Anouchka van Miltenburg (VVD) moest opstappen.

Dat er nog tegenkandidaten komen is niet uitgesloten. Individuele Kamerleden kunnen ook zonder steun van hun eigen fractie solliciteren.