Zuid-Korea dient klacht in bij WTO over China

China stelde sancties in naar aanleiding van de bouw van raketschild THAAD in Zuid-Korea.

Een vestiging van het Zuid-Koreaanse warenhuis Lotte in de Chinese hoofdstad Beijing
Een vestiging van het Zuid-Koreaanse warenhuis Lotte in de Chinese hoofdstad Beijing Foto Ng Han Guan/AP

Zuid-Korea heeft een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de strafmaatregelen die China heeft genomen tegen bepaalde Zuid-Koreaanse bedrijven, zo meldt persbureau Reuters. Volgens Zuid-Korea schendt China internationale handelsverdragen door Zuid-Koreaanse bedrijven de toegang tot de Chinese markt te ontzeggen.

Lees ook: Dreigende taal VS tegen Noord-Korea

De Chinese sancties volgden in reactie op de start van de bouw van het het raketschild Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Dat raketschild wordt door de Verenigde Staten op Zuid-Koreaans grondgebied gebouwd ter bescherming tegen aanvallen uit Noord-Korea. De bouw leidde tot woede van China, dat vreest dat met het raketschild ook het Chinese luchtruim kan worden gecontroleerd.

Sancties

China sloot in reactie op de bouw al 24 vestigingen van de Zuid-Koreaanse warenhuisketen Lotte, omdat het winkelconcern eigen grond beschikbaar had gesteld voor de plaatsing van THAAD. Groepsreizen naar Zuid-Korea zouden worden geblokkeerd en ook zouden Zuid-Koreaanse producten zonder duidelijke reden worden tegengehouden door de Chinese douane. Optredens van Zuid-Koreaanse artiesten in China zijn geannuleerd, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Volgens China hebben de nieuwe restricties voor Zuid-Koreaanse bedrijven niets te maken met THAAD. De restricties zorgen in Zuid-Korea voor grote onvrede, omdat de Zuid-Koreaanse regering volgens bedrijven onvoldoende druk uitoefent op de Chinese regering. China is de belangrijkste handelspartner van Zuid-Korea en een van de weinige landen die diplomatieke banden onderhoudt met Noord-Korea. Het conflict over THAAD heeft al geleid tot een scherpe daling van het aantal Chinese toeristen naar Zuid-Korea.