Zorgsector: geen veranderingen graag

De belangrijkste belangenbehartigers van patiënten, ziekenhuizen, verzekeraars, huisartsen, medisch specialisten en geestelijke gezondheidszorg presenteerden maandag hun ‘agenda voor de zorg’.

Personeel van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam tijdens een verhuizing, eerder in 2017.
Personeel van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam tijdens een verhuizing, eerder in 2017. Foto ANP

Het volgende kabinet moet geen grote veranderingen doorvoeren in de zorg. Dat is het dringende en breed gedragen advies van de Nederlandse zorgsector. De belangrijkste belangenbehartigers van patiënten, ziekenhuizen, verzekeraars, huisartsen, medisch specialisten en geestelijke gezondheidszorg presenteerden maandag hun ‘agenda voor de zorg’.

De sector pleit voor stabiele financiering van de zorg en toont zich opnieuw bereid afspraken te maken over hoeveel de uitgaven jaarlijks mogen groeien. Die afspraken bleken de afgelopen jaren onder minister Edith Schippers (Zorg, VVD) een effectief middel om de kosten te beheersen.

Onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan formuleerden zestien belangenorganisaties zeven aanbevelingen. De adviezen gelden als invloedrijk omdat het een onderhandelingsresultaat is van de gehele sector, net zoals zij in 2012 zich hard maakten voor ingrijpende hervormingen in de langdurige zorg. Een van de adviezen aan een volgend kabinet is om de eigen betalingen te wijzigen. „Te vaak zorgt een opeenstapeling van eigen betalingen voor problemen bij patiënten”, zegt voorzitter Rinnooy Kan. Daarom is „herbezinning” nodig.

Ook is er een pleidooi voor meer investeringen in preventie. De sector ziet genoeg financiële mogelijkheden daartoe. „Investeren, dat kan nu weer”, aldus Rinnooy kan.

Probleem is dat in het huidige zorgstelsel preventie nauwelijks beloond wordt. Als een zorgverzekeraar bijvoorbeeld extra geld uitgeeft om iemand van het roken af te helpen, profiteert zijn concurrent daar financieel van als de verzekerde overstapt naar een andere maatschappij. „Kernprobleem van preventie is dat het rendement van preventie ergens anders neerslaat dan waar geïnvesteerd wordt”, licht Alexander Rinnooy Kan toe.