‘Tweederde van de kinderen stuit wel eens op blootbeelden’

Ook komen veel kinderen tot 12 jaar wel eens beelden van seks tegen. Bereid ze daar beter op voor, zegt Rutgers.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Een groot deel van de kinderen stuit op internet wel eens op bloot of seks, maar is daar op school niet op voorbereid. Dat blijkt uit een peiling van onderzoekscentrum Rutgers en het Jeugdjournaal. Rutgers vindt dat basisscholen meer werk moeten maken van “seksuele opvoeding” voor kinderen.

Twee op de drie kinderen van 9 tot 12 jaar oud heeft op internet wel eens naaktbeelden gezien, 35 procent beelden van seks. Ruim de helft van de kinderen, 55 procent, zegt daar op school geen les over gekregen te hebben. Onder kinderen in groep 8 is dat nog 40 procent. “Zorgwekkend”, zegt directeur Ton Coenen van Rutgers:

“Deze kinderen staan op het punt om naar de middelbare school te gaan, waar ze niet alleen in aanraking kunnen komen met seksueel getinte beelden, maar bijvoorbeeld ook met sexting en grooming. Het is belangrijk dat zij al op de basisschool leren hoe ze hiermee kunnen omgaan, zodat ze voorbereid en weerbaar zijn.”

Kinderen die bloot of seks te zien krijgen, zijn daar meestal niet bewust naar op zoek, blijkt uit de peiling. De beelden duiken op terwijl ze op zoek zijn naar iets anders, of vriendjes laten ze zien. 55 procent van de kinderen kijkt eventjes en klikt de beelden daarna weg. Eenvijfde kijkt wat langer en eenvijfde klikt meteen weg. De meeste kinderen, 59 procent, vertellen hun ouders er vervolgens over, maar dat percentage neemt af naarmate kinderen ouder worden.

Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de “Week van de Lentekriebels”, waarin kinderen van groep 1 tot en met 8 les krijgen over onder meer hun lichaam, relaties en seksuele weerbaarheid. De week wordt georganiseerd door Rutgers, in samenwerking met de gemeentelijke gezondheidsdiensten.