Trumps muur moet mooi worden, maar alleen aan de Amerikaanse kant

„Een grote, mooie muur” beloofde de Amerikaanse president Donald Trump te bouwen langs de grens met Mexico. Die belofte lijkt hij te willen houden. Tenminste, aan de Amerikaanse zijde van de muur. Het ziet ernaar uit dat de Mexicanen straks gewoon tegen een lelijke muur aankijken.

Dat blijkt uit de eisen die de Amerikaanse regering bekend heeft gemaakt voor bouwbedrijven die willen meedingen naar de klus. Alleen de noordzijde, oftewel de Amerikaanse zijde, moet „esthetisch prettig van kleur” worden, zo staat in het projectplan. De regering vraagt om voorstellen voor een betonnen muur en voor ‘doorkijk-constructies’.

De muur moet ruim 9 meter hoog worden en minstens 1,80 meter diep de grond in gaan om ondergravingen te voorkomen. Het moet minimaal een uur duren voordat er met een „voorhamer, pikhouweel, beitel, accusloop- of -snijgereedschap, een snijbrander of soortgelijk gereedschap” een gat in kan worden gemaakt.

Of Trump zijn andere verkiezingsbelofte – dat Mexico betaalt voor de muur – ook waarmaakt, is nog onduidelijk. Vorige week stuurde de president een voorstel naar het Congres om alvast 2,6 miljard dollar (2,4 miljard euro) voor de bouw vrij te maken. Uit een intern rapport van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid blijkt dat de kosten kunnen oplopen tot 21 miljard dollar als de muur wordt neergezet langs de hele grens met Mexico. Eerder zei Trump een importbelasting op Mexicaanse goederen te overwegen om de muur te bekostigen.