Stip aan de horizon

In een geweldig interview met Makkie Mulder vorige maand in deze krant zegt de hoofdredactrice van Delicious alleen maar zinnige dingen over eten en drinken. De leukste passage gaat over kookboeken van BN’ers. „Ik geloof ze niet”, zegt Mulder. „Wel dat ze het leuk vinden om te koken. Maar ik geloof niet in hun deskundigheid.”

Amen. Op het gebied van eten en drinken is er maar één instituut waar ik zonder twijfel voedingsadviezen van overneem: het Voedingscentrum. In tijden waarin met name jonge vrouwen „eten als nieuwe religie zien” (dixit Mulder), en eieren de menstruatie van een kip worden genoemd (dixit The Green Happiness), doen ze daar relevanter werk dan ooit.

Lees ook het hele interview met Makkie Mulder: ‘Ik kan geen havermout meer zien’

Het uitbrengen van een kookboek gebaseerd op hun eigen Schijf van Vijf is dan ook goed getimed. De Schijf van Vijf kreeg vorig jaar een update op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Daaruit blijkt dat we te veel vlees, te zout, te zoet en te veel vet consumeren. In plaats daarvan moeten we meer groente (250 gram per dag), meer fruit (200 gram per dag) en meer brood, granen en aardappelen gaan eten. Best heftige veranderingen, en het Voedingscentrum blijkt realistisch genoeg om hun ideale dieet dan ook als „een stip op de horizon” te zien. Iets om naar te streven dus, en het instituut heeft dag- en weekmenu’s samengesteld om ons te helpen.

Alles over die menu’s, de Schijf van Vijf en de verantwoording van de recepten kunt u achterin het kookboek vinden. Daaraan vooraf gaan hoofdstukken over ontbijt, lunch, warme maaltijden, toetjes, snacks en drinken. Ik waardeer het dat het Voedingscentrum zo toegankelijk mogelijk wil zijn en ons zo breed mogelijk wil informeren, maar in dit kookboek werkt dat nadelig. Dat de recepten simpel zijn, is het probleem niet. Wel dat het telkens standaardgerechten zijn. Kippenpoten gaan in een braadzak, gezonde burgers zijn van bonen en verantwoorde pasta maak je met tonijn. Het is misschien lekker en simpel, maar ook saai. Toch raad ik iedereen die erover denkt gezonder te gaan eten met dit boek te beginnen. Het Voedingscentrum tracht een basis te zijn waarop ieder zijn eigen gezonde en culinaire weg moet kunnen gaan, en dat streven heeft het instituut knap weten te vatten in dit kookboek. We maken enkele warme maaltijden deze week, uw eigen spannende creaties volgen dan later wel.