Syrië

Rebellen beginnen offensief tegen regeringsleger Damascus

Syrische rebellen zijn zondagochtend voor het eerst in jaren een grootschalig offensief begonnen tegen het Syrische regeringsleger in de hoofdstad Damascus. Daarbij werd onder meer een gebouw van de Russische ambassade beschadigd.

De aanval werd gelanceerd vanuit Jobar, een wijk in het noordoosten van Damascus die vlakbij de oude stad ligt. Hij begon met twee zelfmoordbomauto’s die toegeschreven worden aan Hayat Tahrir Al-Sham. Dat is een nieuwe coalitie rond Fatah al-Sham, dat vroeger bekend stond als het Al-Qaeda-filiaal Jabhat al-Nusra. Tahrir al-Sham heeft de voorbije weken zelfmoordaanslagen in Damascus en Homs opgeëist. Ook betrokken bij het offensief was Failaq al-Rahman. Dat is een brigade die onder het Vrije Syrische Leger valt maar die bestaat uit fundamentalisten.

Het offensief, ogenschijnlijk bedoeld om andere rebellen in het naburige Qaboun te ontzetten, komt als een verrassing. Sinds zij in december uit Oost-Aleppo zijn verdreven zijn de rebellen in het defensief gedwongen.

In Damascus hebben de rebellen nog maar drie wijken in handen, en die worden belegerd door het Syrische regeringsleger en haar bondgenoten. In andere belegerde wijken rond de Syrische hoofdstad hebben de gewapende groepen zich overgegeven in ruil voor een veilige aftocht naar rebellengebied elders in het land. Daardoor was Damascus de laatste tijd veiliger geworden.

    • Gert Van Langendonck