Segers is niet van plan zelf in een kabinet te gaan zitten

Reserve De ChristenUnie is niet per se noodzakelijk voor de formatie van een meerderheidskabinet. Segers kiest daarom voor terughoudendheid. Meeregeren is riskant, weet hij.

Gert-Jan Segers (CU) verlaat de Tweede Kamer na een gesprek met Edith Schippers. Verkenner Schippers spreekt met alle dertien fractievoorzitters over mogelijke regeringscoalities.
Gert-Jan Segers (CU) verlaat de Tweede Kamer na een gesprek met Edith Schippers. Verkenner Schippers spreekt met alle dertien fractievoorzitters over mogelijke regeringscoalities. Foto Jerry Lampen/ANP

Laat eerst maar GroenLinks onderhandelen over een coalitie, want Jesse Klaver heeft vorige week gewonnen. Daarna is de ChristenUnie misschien aan de beurt, vindt die partij. „De fractie van de ChristenUnie wenst u de wijsheid van God toe bij het nemen van uw beslissingen”, adviseerde fractievoorzitter Gert-Jan Segers maandag verkenner Edith Schippers (VVD).

De kleine, stabiele ChristenUnie heeft vorige week haar vijf zetels behouden. Daarmee kan deze middenpartij VVD, CDA en D66 nét aan een meerderheid helpen: de steun voor deze coalitie komt in de Tweede Kamer uit op 76 zetels en in de Eerste Kamer op 38. Dus als die drie er met GroenLinks niet uitkomen, zou het dan met de ChristenUnie lukken?

De partij is er klaar voor, vinden ze zelf. Segers zit ruim vier jaar in de Tweede Kamer, dat is relatief kort. Hij maakte op de achtergrond het constructieve-oppositie-tijdperk mee, de afgelopen jaren waarin de ChristenUnie vanuit de oppositie het tweede kabinet-Rutte steunde. Financieel specialist Carola Schouten zat wel overal bij, dus zij kent de andere politici goed. Zij zou Segers’ secondant zijn als ze toch aan de onderhandelingstafel belanden.

Lees ook over de positie van GroenLinks: Klaver lonkte naar de macht maar staat nu voor dilemma

De ChristenUnie heeft een andere kijk op de samenleving dan D66 en de VVD. „Het individualisme van het liberalisme”, noemde Segers hun visie eens. Het CDA staat dichterbij hem. Sociaal-economisch gezien zitten de vier partijen aardig dicht bij elkaar: allemaal willen ze belastingverlaging en kleinere verschillen tussen vast en flexibel werk. Met D66 zit ChristenUnie weer op één lijn als het over het milieu gaat.

Bijzonder ingewikkeld zouden de gesprekken over medisch-ethische zaken worden. D66 wil hulp bij zelfdoding wettelijk mogelijk maken. Dat, zei Gert-Jan Segers in de campagne steeds, gaat hij „niet meemaken”. Als hij het zegt, klinkt het niet als stoere onderhandelingstaal, maar als iets wat uit zijn tenen komt. Ook wil hij er geen „vrije kwestie” van maken zoals Alexander Pechtold (D66) heeft voorgesteld.

Lees ook: Dit zijn de adviezen van de fractievoorzitters aan Schippers

De ChristenUnie heeft één keer meegeregeerd, samen met het CDA en de PvdA in het vierde kabinet-Balkenende. Een ruziekabinet. Toenmalig partijleider André Rouvoet zat klem tussen Jan Peter Balkenende (CDA) en Wouter Bos (PvdA). Rouvoet was minister van Jeugd en Gezin, een projectministerschap, maar dat pakte slecht uit omdat zijn centra voor jeugd en gezin niet goed werkten. Bij de verkiezingen van 2010 kostte de ChristenUnie dat een zetel.

Zoals elke serieuze partij dat doet, heeft de ChristenUnie het verlies van toen geëvalueerd. Het profiel moest scherper behouden blijven, was les één. En deze heeft Gert-Jan Segers vast ook onthouden: de politiek leider van de ChristenUnie hoort voortaan in de Tweede Kamer. Zodat die altijd het verschil kan blijven uitleggen tussen het gevonden compromis en het christelijk-sociale verhaal van de partij.