Radicale yogi tot nieuwe leider benoemd in belangrijke deelstaat India

M/V in het nieuws De radicale priester-politicus yogi Adityanath is de nieuwe premier van Uttar Pradesh. Dat vergroot er de spanningen tussen hindoes en moslims.

Foto Reuters

De BJP, de leidende Indiase politieke partij, heeft zaterdagmiddag onverwacht besloten de radicale priester-politicus yogi Adityanath tot premier van deelstaat Uttar Pradesh (UP) te maken. UP is de bevolkingsrijkste Indiase deelstaat en wordt wel beschouwd als het politiek-religieuze hart van India. Adityanath werd al meteen zondag beëdigd.

Adityanath is een drijvende kracht achter de mogelijke bouw van een tempel voor hindoegod Ram in UP’s tempelstad Ayodhya, op de plek van de in 1992 door hindoeradicalen verwoeste Babri-moskee. Dat zal waarschijnlijk tot bloedige botsingen tussen hindoes en moslims leiden. Ten tijde van de moskeeverwoesting vielen door geweld 900 doden.

In februari verkondigde Adityanath dat meteen met de bouw moest worden begonnen als de BJP de regering zou mogen gaan vormen. Adityanaths uitlatingen zijn vaak gewelddadig van aard. Zo deed hij in 2015 het „nederige verzoek” aan criticasters van de overheidspropaganda voor yoga „zichzelf te verdrinken in de zee of zich de rest van hun leven op te sluiten in een donkere kamer”. Niet-hindoes hadden bezwaren geuit vanwege hindoeïstische connotaties in yoga.

In liberale kringen is met grote verontrusting op de benoeming gereageerd. „Premier Modi toont ons nu dat de handschoenen uit zijn. Dat precies zoals Adityanath zelf beloofd heeft, de vestiging van een Hindu Rashtra [een hindoeïstische natie] is begonnen”, twitterde collumnniste Jyoti Malhotra.

Dat wordt door de regering ontkend. „Onze enige missie en motivatie is ontwikkeling. Als UP ontwikkelt, ontwikkelt India”, tweette de Indiase premier Narendra Modi zondag. Maar er zijn weinig Indiërs die geloven dat Adityanath voor dat doel zijn radicale hindoenationalistische opvattingen zal temperen. Commentatoren krabben zich achter de oren over wat de deelstaatregering onder leiding van deze militante yogi kan betekenen voor de 40 miljoen merendeels arme moslims die in Uttar Pradesh leven (totale bevolking: 220 miljoen). Volgens Indiase media zou Adityanath willen beginnen met een verbod op slachthuizen in de deelstaat. Het zijn vooral moslims die in die bedrijfstak werken – in tegenstelling tot veel hindoes eten zij vlees.

Lees ook: De dorpelingen van Daranagar zijn klaar met Modi

Pleitbezorger van ‘terugbekeren’

Adityanaths echte naam luidt Ajay Singh Bisht (44). Op zijn 21ste verliet hij zijn familie en werd een discipel van de Gorakhnat-tempel in Oost-Uttar Pradesh, waarvan hij inmiddels de opperpriester is. Hij is een felle pleitbezorger van het ‘terugbekeren’ van moslims tot het hindoeïsme, omdat zij ooit hindoes zouden zijn geweest die zich hadden moeten bekeren tot de islam. Sinds 1998, toen hij aantrad als jongste parlementslid, werd hij vijf keer verkozen. Na zijn eerste verkiezing richtte hij de militante jongerenbeweging Hindu Yuva Vahin op, die herhaaldelijk betrokken was bij geweld tegen moslims. Bij een van die voorvallen, in 2007, werd Adityanath zelf gearresteerd. Hij zat twee weken vast.

Tijdens de recente campagne wees hij op „verkrachtingen” door moslims, en „Love Jihad” – een nooit bewezen ‘strategie’ van moslims om via huwelijken hindoevrouwen tot de islam te bekeren.