Paus vraagt vergiffenis voor rol kerk in genocide Rwanda

Tijdens de massamoorden in het Afrikaanse land werden in kerken talloze Tutsi’s afgeslacht.

Foto Ramon Mangold / ANP

Paus Franciscus heeft maandag zijn spijt betuigd over de rol van de katholieke kerk bij de Rwandese genocide in 1994. Dat deed de paus in het Vaticaan tijdens een ontmoeting met de president van Rwanda, Paul Kagame.

Het Vaticaan schrijft in een persverklaring dat Franciscus tijdens de ontmoeting vroeg om Gods vergiffenis, voor de “zonden en tekortkomingen van de kerk en haar leden, waaronder priesters en religieuze mannen en vrouwen die vervielen tot haat en geweld”.

Moordpartijen

Bij de genocide in Rwanda werden leden van de Tutsi-stam afgeslacht door leden van de Hutu-stam, die destijds aan de macht was in het overwegend katholieke land. In enkele maanden tijd kwamen bijna 1 miljoen mensen om het leven. Veel Tutsi’s zochten een veilig heenkomen in kerken. Dat vonden ze vaak niet: in kerken vonden grote moordpartijen plaats, vaak met hulp of medeweten van de geestelijken.

Lees ook: De priester hielp zelf bij de massamoord

Vorig jaar boden Rwandese bisschoppen aan het einde van het door paus Franciscus uitgeroepen Heilige jaar van de Barmhartigheid hun excuses aan. “Vergeef ons voor de misdaad van haat, dat we zelfs onze collega’s haatten wegens hun etniciteit”, zeiden de geestelijken.

Franciscus hoopt dat de verontschuldigingen van de bisschoppen bijdragen aan een geweldloze toekomst voor Rwanda, zei hij maandag volgens de verklaring van het Vaticaan:

“De paus hoopt sterk dat het erkennen van de fouten uit die periode, die helaas het aanzien van de kerk ernstig hebben verminkt, mag bijdragen aan een ‘reiniging van de herinnering’ en aan een vreedzame toekomst.”

In 1996 publiceerde NRC het stuk De diabolische band tussen kerk en staat in Rwanda; Een bloederige romance