Olympische zaken

Voor IOC-lid Eurlings verandert er niets

Camiel Eurlings heeft van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geen maatregelen te vrezen nu hij in de mishandelingszaak van zijn voormalige vriendin een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie.

In een officiële verklaring meldt het IOC volledig te zijn geïnformeerd over de kwestie-Eurlings. Nu de zaak buiten de rechter om is afgehandeld, ziet het IOC geen reden hem verantwoording te laten afleggen tegenover de ethische commissie. Zonder tussenkomst van een rechtbank beschouwt het IOC de zaak als een privé-aangelegenheid.

De houding van het IOC impliceert dat Eurlings normaal kan blijven functioneren en dat hem geen taken zullen worden afgenomen. Door deze houding zal hij naar verwachting niet aan invloed inboeten. Bij een veroordeling had Eurlings moeten vrezen voor zijn positie.

De geschiedenis leert overigens dat een IOC-lid zwaar in de fout moet gaan wil hij zijn positie verliezen. De Fransman Guy Drut werd tot vijftien maanden celstraf veroordeeld in een corruptiezaak, maar de voormalige atleet is nog steeds IOC-lid. Mede doordat de voormalige president Jacques Chirac hem amnestie verleende, kwam hij er voor de ethische commissie van af met een waarschuwing.

De zaak-Eurlings zal Nederland in olympische kringen niet schaden. Als een Nederlandse stad zich kandideert voor de Zomerspelen van 2028, dan kan Eurlings zijn lobbywerk voluit verrichten. Zijn invloed hangt dan vooral af van zijn persoonlijke contacten binnen het IOC.