‘Grote rol Britse banken in Russisch witwasschandaal’

Volgens The Guardian is 20 miljard dollar aan zwart geld van de Russische elite het land uit gesluisd. Ook ING zou hebben meegedaan.

Het financiële centrum van Londen.
Het financiële centrum van Londen. Foto Kevin Coombs / Reuters

Russische criminelen met banden met de KGB en het Kremlin hebben zeker 740 miljoen dollar witgewassen via Britse banken waaronder HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds en Barclays. Dat meldt The Guardian maandagavond op basis van gelekte documenten die meer dan 70.000 banktransacties bevatten.

Uit de documenten blijkt dat tussen 2010 en 2014 zeker 20 miljard dollar aan zwart geld van de Russische elite het land uit is gesluisd. Bijna 2.000 transacties liepen via Britse banken en bijna 400 via Amerikaanse banken. De documenten werden gelekt naar het Oost-Europese onderzoeksjournalistiekplatform OCRCP en de Russische krant Novaya Gazeta die ze vervolgens deelden met The Guardian.

De 20 miljard dollar zou via een ondoorzichtig web van anonieme vennootschappen en banken in 96 landen zijn witgewassen. Ook de Nederlandse banken ING en Amsterdam Trade Bank zouden zijn betrokken, in het geval van ING voor 2,4 miljoen dollar. „Om redenen van privacy doen wij geen mededelingen over individuele klanten of transacties”, aldus een woordvoerder van ING. Die wil niet zeggen of de beschuldigingen kloppen of niet. Amsterdam Trade Bank zegt in een reactie dat de bank zich aan alle regels houdt om dit soort zaken te voorkomen en dat de bank geen uitspraken kan doen over individuele klanten. „We kennen ook de bron van dit rapport nog niet”, aldus financieel directeur Eric Steeghs.

De wasserette

Bij de witwasoperatie – die door OCRCP wordt aangeduid als ‘de wasserette’- zouden verschillende Russische oligarchen, bankiers uit Moskou en personen met banden met inlichtingendienst FSB betrokken zijn. Igor Poetin, de neef van de Russische president Vladimir Poetin, is bestuurslid van een van de betrokken Russische banken.

Volgens The Guardian lijken de gelekte data afkomstig van een omvangrijk politieonderzoek in Letland en Moldavië. Veel van het geld werd via rekeningen in beide landen verder de wereld over gestuurd. The Guardian stelt dat de Britse bank HSBC 545 miljoen dollar van het geld verwerkte en Royal Bank of Scotland (voor 71 procent eigendom van de staat) zeker 113 miljoen dollar.

Via de Amerikaanse Citibank en Bank of America zou respectievelijk 37 miljoen dollar en 14 miljoen dollar zijn witgewassen. Tegenover The Guardian onderkennen de banken de authenticiteit van de data, maar stellen ze tegelijkertijd dat ze uitgebreid anti-witwasbeleid hebben. De banken riskeren forse boetes als blijkt de ze dat anti-witwasbeleid niet goed hebben nageleefd.

Architect van ‘de wasserette’ zou de uit Moldavië afkomstige zakenman Vyacheslav Platon zijn. De Oekraïense politie arresteerde hem in 2016 en leverde hem uit aan Moldavië. Hij noemt de beschuldigingen “gewauwel” en stelt dat er geen bewijs is dat het geld ook daadwerkelijk zwart geld is.