FBI-directeur bevestigt onderzoek naar band Rusland en Trump

Volgens James Comey is er ook geen bewijs dat Obama opdracht gaf tot het afluisteren van Trump.

FBI-directeur James Comey arriveert bij de hoorzitting.
FBI-directeur James Comey arriveert bij de hoorzitting. Foto Shawn Thew / EPA

FBI-directeur James Comey heeft maandag bevestigd dat zijn dienst onderzoek doet naar eventuele banden tussen het campagneteam van president Donald Trump en de Russische overheid. Dat deed Comey tijdens een hoorzitting van het Congres. Beschuldigingen uit het kamp van Trump dat de regering-Obama Trump heeft laten afluisteren, veegde Comey van tafel, net als het verhaal dat Obama dat aan de Britten gevraagd zou hebben.

Normaal gesproken mag Comey geen uitspraken doen over lopend onderzoek, maar de directeur zei dat er in dit geval een uitzondering gold: “Ik heb toestemming van het ministerie van Justitie om te bevestigen dat de FBI een onderzoek doet naar de pogingen van de Russische regering om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.”

“Daartoe hoort ook bij het onderzoeken van de aard van welk verband dan ook tussen mensen in het campagneteam van Trump, en de Russische regering. En of er sprake was van enige coördinatie tussen de campagne en de pogingen van Rusland. We schatten in of er misdaden zijn gepleegd. Omdat het een lopend en geheim onderzoek is, kan ik niet meer vertellen over wat we doen en wiens gedrag we onderzoeken.”

Feiten volgen

Wanneer het onderzoek precies is afgerond, kon Comey niet zeggen. Hij beloofde wel dat de FBI “de feiten zou volgen, waar ze ook naartoe leiden”. Comey bevestigde daarnaast dat de FBI begin december vorig jaar al wist dat de Russen bezig waren met pogingen “Hillary Clinton en de Amerikaanse democratie te beschadigen en Donald Trump te helpen”.

Lees ook de analyse van correspondent Guus Valk: Leidt het spoor naar Trump?

Tijdens de hoorzitting reageerde het team van Trump via het officiële POTUS-account op Twitter op de verklaringen van Comey en NSA-directeur Michael Rogers, die tegelijkertijd werd gehoord. Hij tweette dat “de FBI en de NSA tegenover het Congres hebben getuigd dat Rusland geen invloed heeft gehad op de verkiezingen”. Dat was volgens Rogers en Comey een verkeerde conclusie. Volgens Comey hebben de diensten de impact van de Russische bemoeienis niet onderzocht.

Twitter avatar POTUS President Trump The NSA and FBI tell Congress that Russia did not influence electoral process. https://t.co/d9HqkxYBt5

Obama

Tijdens de hoorzitting haalde Comey verder beschuldigingen van Trump aan het adres van zijn voorganger Barack Obama onderuit. Trump zei begin deze maand op Twitter dat hem ter ore was gekomen dat Obama vlak voor de verkiezingen afsluisterapparatuur had laten plaatsen in de Trump Tower, Trumps hoofdkwartier.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Terrible! Just found out that Obama had my “wires tapped” in Trump Tower just before the victory. Nothing found. This is McCarthyism!

Comey verklaarde echter dat de FBI “geen informatie heeft gevonden die deze tweets ondersteunt”, ondanks dat de dienst “zorgvuldig heeft gezocht”. Voor het ministerie van Justitie geldt volgens de FBI-directeur hetzelfde. Hij zegt dat een president nooit op eigen houtje kan bevelen een afluisteroperatie te starten:

“Niemand in de Verenigde Staten kan opdracht geven tot elektronisch toezicht op wie dan ook. Het moet door een aanvraagproces en er moet een rechter naar kijken.”

Britse diensten

Vorige week beweerde Trumps perschef Sean Spicer dat regering-Obama de Britse inlichtingendiensten gevraagd had of zij Trump wilden bespioneren. Volgens NSA-directeur Rogers is ook van die aantijging niets waar.

Rogers ondersteunde de verklaring van Comey, door te zeggen dat hij ook bij de NSA geen bewijs had gevonden van afluisteroperaties tegen Trump. “Ook heeft niemand ons ooit gevraagd om zoiets te doen”, zei Rogers.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Deze hoorzitting verloopt dramatisch voor Trump: - FBI-onderzoek naar contacten met Rusland
- Geen spionage Obama
- Geen Britse spionage

Voordat het verhoor van Comey en Rogers begon, leek Trump al te weten met welke verklaringen de twee inlichtingenchefs zouden komen. Op Twitter koos de president alvast de aanval. Hij noemde het verhaal over de banden tussen zijn campagneteam en de Russen “FAKE NEWS”, verzonnen door de Democraten. Ook lanceerde Trump verdachtmakingen aan het adres van zijn voormalige rivaal Hillary Clinton.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump What about all of the contact with the Clinton campaign and the Russians? Also, is it true that the DNC would not let the FBI in to look?
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The real story that Congress, the FBI and all others should be looking into is the leaking of Classified information. Must find leaker now!