Europa Kiest

‘Nicht Marine Le Pen verlaat de politiek’

Frankrijk kiest een nieuwe president, Duitsland gaat in september naar de stembus. Elders in Europa lopen politici zich warm. Staan we aan de vooravond van een populistische omwenteling, of kiezen Europeanen voor stabiliteit? In dit blog houden we u op de hoogte van de laatste politieke ontwikkelingen in Europa. Verhalen over alleen de Franse verkiezingen vindt u in dit dossier.

'Nicht Marine Le Pen stopt in de politiek'

Marion Maréchal-Le Pen, de 27-jarige nicht van Marine Le Pen, stopt in de politiek. Het parlementslid voor het Front National zal zich ook niet meer verkiesbaar stellen voor de parlementsverkiezingen in juni. Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Twitter avatar olivierfaye Olivier Faye Marion Maréchal-Le Pen va annoncer son retrait de la vie politique https://t.co/rDh2jB7vPl

Woensdag geeft Marion Maréchal-Le Pen een persconferentie waarop ze het nieuws vermoedelijk officieel bekendmaakt. Al eerder werd duidelijk dat de jonge parlementariër zou gaan stoppen in de politiek. Volgens Le Monde zijn "persoonlijke omstandigheden" de reden dat zij nu vertrekt.

Met de terugtrekking van Maréchal-Le Pen verliest Marine Le Pen een belangrijke concurrente binnen haar partij. De kleindochter van haar vader Jean-Marie Le Pen was populair binnen het Front National. Maréchal-Le Pen was een regionale parlementariër in het zuidwesten van Frankrijk.

Lees ook: kan het Front National zichzelf opnieuw uitvinden?

Marine Le Pen verloor afgelopen zondag de race om het presidentschap van Emmanuel Macron. Met zijn beweging En Marche! behaalde hij ruim 65 procent van de stemmen.

Nieuwe voorzitter Front National weg na relativeren holocaust

Om „president van alle Fransen” te kunnen worden, legde Marine Le Pen maandag het voorzitterschap van haar nog altijd niet breed geaccepteerde partij, het Front National, ostentatief neer. Maar dit politieke trucje heeft verkeerd uitgepakt nu blijkt dat haar statutair plaatsvervanger, Jean-François Jalkh, precies het verleden heeft waarmee Le Pen probeert te breken, schrijft Peter Vermaas.

Jalkh blijkt in 1991 aanwezig te zijn geweest bij een herdenking van de in de oorlog collaborerende Vichy-leider Pétain en in 2000 heeft hij in een interview met een wetenschapper gezegd dat „technisch gezien” het gas Zyklon B in nazikampen niet gebruikt kan zijn. Meteen nadat Le Pen maandag op televisie bekendmaakte dat ze het voorzitterschap van de partij zou neerleggen, doken deze uitspraken in Franse media op.

Foto Sebastien Nogier/EPA

Lees hier: Nieuwe voorzitter Front National weg na relativeren holocaust Frankrijk

Franse media over de uitslag van de eerste ronde

Geen Franse voorpagina waar maandagochtend geen foto van Marine Le Pen of Emmanuel Macron op prijkt, schrijft Sjoerd Klumpenaar. Na de verkiezingen van zondag is duidelijk dat Macron het op 7 mei in de tweede ronde gaat opnemen tegen het Front National van Le Pen. Macron kreeg 23,9 procent van de stemmen, Le Pen 21,4.

De Franse ochtendkranten zien daarin vooral de nekslag die de gevestigde partijen, de Parti Socialiste en Les Républicains hebben gehad. Maar ook de stormachtige politieke opkomst van Emmanuel Macron en het politieke blok tegen het Front National van Marine Le Pen worden besproken.

Foto Le Figaro

Lees hier: dit schrijven de Franse ochtendkranten over de verkiezingen Frankrijk

Lees verder in ons volgende blog

Dit weblog begint vol te raken, dus we gaan verder in een nieuw, 'vers' blog. Lees hier verder in Europa Kiest.

Wie wint van wie in de eerste en tweede ronde? Macron staat er goed voor

Wie maakt de meeste kans in de eerste ronde in Frankrijk, en wie in de tweede ronde? BVA Salesforce zette alle scenario's op een rij en kwam met deze peiling, die er goed uitziet voor Emmanuel Macron:

Frankrijk

Fillon: ik bepaal zelf wel op welke vragen ik antwoord

,,Ik bepaal zelf hoe ik mijn campagne organiseer, niet Le Monde.´´ Met deze bozige uitspraak reageerde François Fillon op het bericht dat het Franse dagblad een gepland interview met de presidentskandidaat heeft afgezegd. De reden: Fillon wilde geen vragen over de affaires rondom zijn vrouw en zijn kinderen.

Le Monde legde uit waarom de krant die voorwaarde heeft geweigerd: politici bepalen de vragen aan hen niet zelf, en de publieke moraliteit is een essentieel thema een democratie.

Nous avons refusé parce qu’il nous semblait indispensable d’interroger François Fillon sur la moralisation de la vie publique, sujet essentiel du débat démocratique en cours. Et parce qu’il nous semble évident, par ailleurs, que les hommes et femmes politiques n’ont pas à décider des questions qui leur sont posées.

De andere belangrijke presidentskandidaten zijn wel geïnterviewd door Le Monde. Donderdagmorgen zei Fillon tegen RTL dat iedereen mag vragen wat hij wil, maar dat hij (Fillon) alleen antwoordt aan wie hij wil.

Chacun pose les questions qu’il veut, mais moi, je réponds à qui j’ai envie de répondre

Frankrijk

De Britse campagnes zijn begonnen, wie kan Theresa May stoppen?

Theresa May wilde eensgezindheid in Westminster, Theresa May kreeg eensgezindheid in Westminster, schrijft Melle Garschagen. Met een meerderheid (522 voor en 13 tegen) stemde het Lagerhuis in met het voorstel van de premier voor vervroegde verkiezingen. “The ayes to the right: 522, the no’s to the left: thirteen, so the ayes have it”, sprak Kamervoorzitter John Bercow plechtstatig. Als gevolg steeg een verbaasd gelach op in het Lagerhuis: zo weinig verzet werd ook weer niet verwacht.

Het was gisteren duidelijk dat het parlementaire debat en stemming een formaliteit betrof. Labour was dinsdag onmiddellijk akkoord gegaan met het voorstel van May om verkiezingen drie jaar voor verstrijken van de parlementaire termijn te houden. Toch grepen Lagerhuisleden het debat woensdag aan om de premier aan te pakken. Het was niet Labourleider Jeremy Corbyn maar zijn partijgenoot Yvette Cooper die met een harde uithaal May even stil kreeg. Cooper verweet May oneerlijkheid. De premier had in haar aankondiging gezegd dat verkiezingen waren omdat de politieke partijen (Labour, de Schotten, eigengereide Lords) Brexit dreigde te frustreren dan wel blokkeren.

Lees het hele verhaal: De Britse campagnes zijn begonnen, wie kan Theresa May stoppen? Verenigd Koninkrijk

Kijken: zo kiezen de Fransen hun president

Op 23 april is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk, op 7 mei volgt hoogstwaarschijnlijk een tweede. Wat gebeurt er in de tussentijd én in de periode na de verkiezingen? Een korte uitleg:

Frankrijk

14 vragen over de Franse presidentsverkiezingen


Waarom zijn de Franse verkiezingen zo belangrijk? Wat zijn de belangrijkste thema’s? En kan Marine Le Pen wel president worden? Veertien vragen over de Franse verkiezingen, geactualiseerd door Peter Vermaas in aanloop naar de verkiezingsdag, op zondag 23 april. De peilingen van deze week tonen dat het een steeds spannender race wordt:

Frankrijk

Macron wil vermijden een augurk te worden

Hij staat in de peilingen nog steeds bovenaan, maar de sociaal-liberale pro-Europese kandidaat Emmanuel Macron is nog lang niet zeker van kwalificatie voor de tweede ronde. Hij wordt in de laatste dagen van de campagne voor de eerste ronde van alle kanten aangevallen: op zijn in Frankrijk gewantrouwde verleden als bankier, op zijn jeugdigheid (hij is 39) en, vooral vanuit het kamp van Le Pen en Fillon, op zijn relaties met de impopulaire vertrekkende president François Hollande.

Macron werd na zijn carrière bij zakenbank Rothschild immers plaatsvervangend secretaris-generaal op Hollandes Élysée en stippelde het economische beleid van de socialistische president uit. Nadat hij in juni 2014 ontslag had genomen (om onder andere in Berlijn aan de universiteit te gaan doceren), werd hij een paar maanden later door Hollande aangesteld als minister van Economie.

Fillon noemde Macron al eens spottend “Emmanuel Hollande” tijdens een campagnebijeenkomst. En het Front National heeft in verschillende steden affiches opgehangen waarop Macron en Hollande elkaar innig omhelzen met daarnaast de tekst “de erfgenaam” erbij. Verschillende conservatieve bladen, zoals Valeurs Actuelles en Le Figaro Magazine, hebben covers gemaakt waarin ze Macron en Hollande op één lijn stellen.

Op campagnebijeenkomsten reageert Macron dat hij vorig jaar uit de regering is gestapt omdat hij “van mening verschilde” met Hollande over te voeren koers. Het is waar: tijdens zijn ministerschap lag hij regelmatig in eigen gelederen onder vuur omdat hij verder wilde gaan dan binnen de marges van de Parti Socialiste mogelijk waren, onder andere toen hij de 35-urige werkweek ter discussie wilde stellen.

Maar uit een groot stuk in Le Monde bleek onlangs dat Hollande nog altijd geregeld met Macron sms’t en hem in die berichtjes, onder andere, adviseerde “links te blijven”. Hollande spreekt zich voor de eerste ronde niet uit over welke kandidaat hij steunt, maar het is volgens zijn entourage duidelijk dat hij er niets voor voelt om de PS-kandidaat Benoît Hamon te steunen.

Volgens weekblad Le Canard enchaîné deze week heeft Hollande expliciet tegen zijn medewerkers gezegd dat Macron er niet veel mee geholpen is als hij zich voor de kandidaat van En Marche! uitspreekt:

Je ne vais pas afficher officiellement mon soutien à Macron, ça ne serait pas lui rendre service. Le soutenir, ce n'est pas pour lui que je le fais, mais dans l'intérêt du pays.

Ondertussen is een groot aantal PS-ministers uit de regeringen van Hollande geneigd Macron te volgen, maar uit de steunbetuiging van oud-premier Manuel Valls bleek dat Macron niet erg op die steun zit te wachten. Valls De enige zittende minister die hij aan zijn zijde toestaat is de populaire en vertrouwenwekkende minister van Defensie Jean-Yves Le Drian. Die zat woensdagavond zelfs op de voorste rij bij een grote campagnebijeenkomst van Macron in Nantes.

Valls heeft inmiddels de inwoners van de Parijse voorstad Evry, waar hij ooit burgemeester was, gevraagd Macron te stemmen. Maar Macron heeft al verschillende keren benadrukt dat Valls niets voor zijn steun terugkrijgt. Hij wil voor alles zijn frisheid behouden en kongsis die het oude politieke “systeem” kenmerken tijdens de campagne kunnen blijven afwijzen. Macron blijft herhalen: hij is niet een politicus zoals de anderen en hij gaat op een andere manier politiek bedrijven dan de generaties voor hem.

De voormalige Franse minister Dominique Strauss-Kahn ontvouwde jaren geleden een theorie die Macron goed lijkt te kennen. De politiek, zei de ex-IMF-baas, is als een pot cornichons, kleine augurkjes. Iedereen die in de pot valt, wordt na drie weken zelf een augurk. Macron wil zo lang het kan niet in de augurkenpot vallen.

Frankrijk

Alle Franse presidentskandidaten zijn tegen 'het systeem'

Interessant artikel in Le Monde van woensdagmiddag/donderdagochtend: hoe de vier koplopers in de Franse presidentsverkiezingen zich, ieder op hun manier, presenteren als de anti-systeem kandidaat. Want daarmee is electoraal gezien het meest te halen.

Alle vier de koplopers zeggen op hun manier tegen 'het systeem' te zijn, kopt Le Monde pic.twitter.com/BVDupTsUa9

— Peter Vermaas (@petervermaas) April 19, 2017

Mélenchon en Le Pen zijn het meest expliciet daarin, Macron presenteert zich als de nieuwkomer, en Fillon als degene die in ieder geval de voorverkiezingen heeft gewonnen met tegenwind van het partij-establishment. En de meeste andere kandidaten, die geen rol van betekenis spelen in de peilingen, zijn bijna allen per definitie tegen.

Mélenchon, uiterst links, hekelt al jaren de financiële oligarchie, de parasieten, de mediakaste die de tweede huid van het systeem is. Zijn strijdkreet vat het allemaal samen: Dégagez. Wegwezen. In de betekenis van: sodemieter op.
Le Pen presenteert zich als een soort Jeanne D’Arc die uit naam van het volk tegen het systeem strijdt, tegen een groep mensen, zegt ze, die alleen maar hun eigen belangen willen verdedigen. Haar voorbeelden: De ondernemers die Macron steunen, de technocraten van de Europese Unie.
Fillon heeft het moeilijker. Hij is in 1981 in Assemblée Nationale gekozen en was vijf jaar premier. Hij speelt de kaart van de voorverkiezingen bij Les Républicains, waarin hij de favorieten versloeg. Hij zei in januari: ,,Ik ben nooit de kandidaat van het establishment geweest en ben niet van plan het te worden.’’ Hij probeert de onthullingen dat zijn vrouw jarenlang publiek salaris heeft gekregen voor werk dat ze niet heeft gedaan, te framen als een aanval van het systeem, een poging tot een institutionele staatsgreep. ,,Ik ben de rebel en het systeem zal me niet kunnen tegenhouden.’’
Macron presenteert zich als het verse bloed, de doelgerichte vernieuwer die buiten en boven de traditionele partijpolitiek staat en zich keert tegen een politiek- en mediabestel waarin je, zegt hij, steeds dezelfde mensen ziet, dezelfde voorstellen hoort.

L’antisystème est vendeur, concludeert Le Monde. Tegen het systeem zijn is goed voor de verkoop.

Frankrijk

Frauke Petry geen AfD-voorvrouw meer bij verkiezingen

De leider van de Duitse rechts-populistische partij Alternative für Deutschland, Frauke Petry, wordt geen voorvrouw bij de Duitse Bondsdagverkiezingen in september. Dat heeft zij woensdag in een videoboodschap laten weten. Wie de campagne wel gaat leiden, moet komend weekend duidelijk worden.

De 41-jarige Petry was sinds 2015 politiek leider van de anti-immigratiepartij. In de 12 minuten durende video zei zij:

"Om een eind te maken aan alle speculatie over deze kwestie, gebruik ik deze videoboodschap om duidelijk te maken dat ik niet beschikbaar ben voor een leidende rol, individueel noch als onderdeel van een topteam."

Petry zei te willen dat de partij haar politieke koers onafhankelijk kan bepalen, zonder gedoe rondom personen. Daarmee lijkt zij te refereren aan discussies over en kritiek op haar leiderschap. Maar ook aan onhandige opmerkingen of gekonkel van andere partijleden. Petry riep op tot eenheid:

"Te veel mensen onder ons beseffen nog steeds niet dat we een gezamenlijke strategie nodig hebben. Het imago van AfD is herhaaldelijk geschaad door de [...] provocaties van een aantal vertegenwoordigers."

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Petry zegt dat AfD zelf 'stuur in handen moet krijgen', niet alleen andere partijen voor zich uitdrijven, 'als de PVV in Holland met Rutte'

Eerder gezinspeeld op vertrek

Vorige maand zinspeelde Petry al op een vertrek uit de politiek in een interview met Der Tagesspiegel, wat grote verwarring opleverde. Enkele uren nadat die uitspraken waren gepubliceerd, liet ze haar woordvoerder tegenspreken dat ze dat ze daar over nadacht. Of zij thans de politiek helemaal vaarwel zegt, was woensdag nog niet duidelijk.

Komend weekend houdt de AfD een partijcongres in Keulen om te bepalen met welk leiderschap de anti-immigratiepartij gaat deelnemen aan de verkiezingen. Dat is formeel gezien geen lijsttrekker, omdat Duitse partijen niet met lijsten werken.

Lees hier ons eerdere interview met Petry: Nationale gevoelens zijn in Duitsland onderontwikkeld

Impopulair

Petry was altijd een stuk minder populair bij haar medebestuurders dan bij de aanhang van de partij. Controverses is ze nooit uit de weg gegaan, ook niet als ze daardoor in botsing kwam met haar partijgenoten. Daarvoor betaalt ze nu een hoge prijs.

Petry heeft een belangrijke rol gespeeld bij de koerswijziging in 2015, die de AfD veranderd heeft van een door economen opgerichte partij tegen de euro, in een felle anti-immigratie- en anti-islampartij. Maar toen die wending naar rechts eenmaal was voltrokken, en de AfD snel groeide door de komst van grote aantallen vluchtelingen en de ongerustheid die dat veroorzaakte, probeerde Petry te voorkomen dat de rechtervleugel van de partij al te veel invloed kreeg. De strijd waarmee dat gepaard ging heeft de partij veel problemen opgeleverd en Petry duidelijk veel energie gekost.

Van tijd tot tijd is het goed om je leven te overdenken en alles op een rijtje te zetten, had ze tegen Der Tagesspiegel gezegd. "Dat vind ik ook nu, na meer dan vier jaar bij de AfD. Die hebben een enorme krachtsinspanning betekend en ook het afscheid van een geregeld leven." Ook zei ze: "Noch de AfD noch de politiek zijn voor mij zonder alternatief”, en ze erkende dat de persoonlijke aanvallen haar raakten. "Al het andere zou gelogen zijn.”

Dreigement

Sommige partijgenoten meenden dat de uitspraken bedoeld waren als een dreigement van Petry. Ze zou de onuitgesproken boodschap hebben willen overbrengen dat ze zou opstappen als ze op een partijcongres in april niet zou worden aangewezen als de enige aanvoerder van de AfD in de campagne voor de Bondsdagverkiezingen, die in september worden gehouden.

Anderen lazen erin dat het Petry, die zwanger is van haar vijfde kind, allemaal écht even te veel was geworden. Medebestuurslid, en Petry-tegenstander Alexander Gauland, zei dat hij de uitspraken niet serieus nam, dat ze tactisch onverstandig waren, maar dat Petry gewoon bij de partij hoort. Opmerkelijk was dat het verder stil bleef, niemand drong geschrokken aan op haar aanblijven. Haar toch al zwakke positie had ze zo zelf verder verzwakt.

De anti-immigratiepartij wordt niet alleen aanhoudend geplaagd door interne ruzies over koers en personen, maar ook door dalende cijfers in opiniepeilingen. Bij de deelstaatverkiezingen in Saarland, op 26 maart, haalde de partij maar een magere 6,2 procent van de stemmen.

Emoties

Kort voor de ophef over haar opmerkingen was Petry op een partijbijeenkomst in tranen uitgebarsten, na een harde en persoonlijk aanval. Ze zou, alleen om haar eigen carrière vooruit te helpen, de rechtsbuiten van de AfD, Björn Höcke, uit de partij willen zetten. Onder druk stond ze ook al vanwege een mogelijke aanklacht wegens meineed, in verband met een getuigenis die ze heeft afgelegd voor het deelstaatparlement van Saksen.

Petry heeft vier kinderen uit haar eerste huwelijk, en is nu zwanger van een kind van haar huidige man: AfD-Europarlementariër en hoofd van de afdeling Noordrijn-Westfalen van de AfD Marcus Pretzell. Na een harde machtsstrijd met haar voorganger Bernd Lucke werd Petry in 2015 voorzitter van de partij, samen met Jörg Meuthen, die zich steeds meer tot een rivaal ontpopte. Luckes val werd ingezet toen hij in het openbaar zei nog niet te weten of hij als voorman wilde aanblijven. Een parallel met de uitspraken van Petry die in de AfD en politiek Berlijn weinigen is ontgaan.

Duitsland

Brits Lagerhuis stemt in met vervroegde verkiezingen

Het Britse Lagerhuis heeft zoals verwacht met ruime meerderheid voor het voorstel van premier Theresa May gestemd om vervroegde verkiezingen te houden. Dat meldt persbureau Reuters. Met 522 voor-stemmen en 13 tegen is de benodigde tweederde meerderheid ruimschoots gehaald.

Het plan van May kwam dinsdag onverwacht. Eigenlijk zouden de verkiezingen pas in 2020 plaatsvinden. Nu kunnen de Britten op 8 juni hun stem uitbrengen. Eerder hield May nog bij hoog en laag vol geen vervroegde verkiezingen te willen.

May wil met de verkiezingen een sterker Brexit-mandaat krijgen. Ze hoopt meer zetels te winnen voor haar Conservatieve partij voor de komende vijf jaar, tijd genoeg voor de Brexit-onderhandelingen.

Lees ook: Waarom doet May dit? En zeven andere vragen over de Britse verkiezingen

Als ze wint, zullen meer kritische stemmen over de Brexit-koers verstommen. May gokt er bijvoorbeeld op dat de grootste oppositiepartij Labour in juni groot verlies lijdt. Voor een tweederde meerderheid moest Labour, met 229 van de 650 zetels, instemmen met de vervroegde verkiezingen. Labourleider Jeremy Corbyn liet dinsdag echter al weten het plan te steunen, waardoor de goedkeuring van het Lagerhuis slechts een formaliteit was.

'Geef het geld terug, François'

Presidentskandidaat François Fillon en zijn voormalige rivaal in de voorverkiezingen van Les Républicains, Alain Juppé, zouden woensdagmorgen een informaticaschool bezoeken. Dat is op het laatste moment afgezegd. Volgens de school om veiligheidsreden, maar volgens RTL omdat een aantal leerlingen een protestactie van plan was.

Het plan was om op alle beeldschermen 'Bonjour François' te laten verschijnen bij binnenkomst van de rechtse kandidaat. Maar sommigen hadden deze boodschap veranderd in 'Rends l'argent François' - geef het geld terug, het geld dat zijn vrouw en kinderen hebben 'verdiend' voor niet-gedane of twijfelachtige werkzaamheden. De school, '42' in Parijs, is eigendom van de IT-miljardair Xavier Niel, die de campagne steunt van Fillons sociaal-liberale uitdager Emmanuel Macron.

Fillon, die al weken overal in het land door demonstranten onthaald wordt, besloot in plaats van de school uiteindelijk het succesvolle Franse techbedrijf Deezer (een concurrent van Spotify) te bezoeken. Maar ook daar bleken enkele werknemers hun screensaver te hebben aangepast, meldt een journalist van TF1 op Twitter:

L'écran d'un salarié de #deezer à moitié caché lors de la visite #fillon #juppé #rendslargent pic.twitter.com/O6PspQLKHj

— Nelson Getten (@NelsonGetten) April 19, 2017

Het droge commentaar van RTL: "Dat krijg je als je computernerds wilt bezoeken."

Frankrijk

'Fransen, laat zien dat jullie beter zijn dan de Britten en Amerikanen'

Geestig, speels, en toch bloedserieus, zo praat de Britse komiek John Oliver over de Franse verkiezingen. Over de angst van Marine Le Pen dat buitenlanders haar behang stelen. Over ,,het lot van Europa dat in handen is van een land dat naar slakken kijkt en zegt: ik wil je opeten''. Met als serieuze grap, na de Brexit en de zege van Trump: ,,Jullie doen in Frankrijk alsof jullie beter zijn dan Groot-Brittannië of Amerika. Dit is jullie kans om dat te bewijzen.'' Als u gaat kijken: gun uzelf de volle 18 minuten.

Frankrijk

Duitsland ligt wakker van de Franse kandidaten

Het verloop van de Franse verkiezingscampagne leidt in politiek Berlijn tot grote nervositeit, schrijft onze correspondent Juurd Eijsvoogel. Duitsland vreest een tweestrijd tussen de rechtse Le Pen en de linkse kandidaat Mélenchon. Ze willen beiden de Duitse hegemonie stoppen en uit de Europese Unie treden.

Maar men doet er zoveel mogelijk het zwijgen toe, bang om ongewild kandidaten in de kaart te spelen die Duitsland als rampzalig beschouwt – voor Frankrijk, voor Duitsland én voor de toekomst van Europa.

Foto Ian Langsdon/EPA

Lees hier: De extreme Franse kandidaten houden de Duitsers nu al wakker Duitsland

'Aanslag rond verkiezingen verijdeld'

De Franse politie heeft twee mannen van 23 en 29 jaar aangehouden die van plan zouden zijn geweest voor de verkiezingen van zondag een aanslag te plegen. Beveiligers van de belangrijkste presidentskandidaten hadden vorige week al foto’s toegestuurd gekregen van de twee Fransen die volgens minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl bekend stonden als „geradicaliseerd”.

Zij werden dinsdag gepakt in Marseille maar zijn afkomstig uit Noord-Frankrijk. Wat of wie precies hun doelwit was is nog onduidelijk, maar volgens Franse media is een videomontage gevonden waarop de mannen met een wapen, een IS-vlag en een voorpagina van Le Monde met een foto van de centrum-rechtse kandidaat François Fillon trouw zweren aan Islamitische Staat. Fillon was maandag op campagne in Nice en inlichtingendiensten hadden hem geadviseerd een kogelvrij vest te dragen, meldde France 2. Dat heeft hij geweigerd. Marine Le Pen heeft woensdagavond een groot campagne-evenement in Marseille.

In Frankrijk geldt nog altijd de noodtoestand wegens het verhoogde risico op aanslagen. Om zondag de de stembureaus te beveiligen worden 50.000 soldaten en politieagenten ingezet, zei Fekl.

Frankrijk

'Frankrijk is een bange, oude dame geworden'

Maxime Le Forestier, een van de coryfeeën van het Franse chanson, levert op zijn manier een bijdrage aan de Franse campagne. Vrijdag, schrijft de Huffington Post, komt een nieuw lied van hem uit waarin hij Frankrijk beschrijft als een oude dame die bang is geworden voor de toekomst.

Le Forestier, nu 68 jaar, geldt als iemand die lang dicht bij de Socialistische Partij heeft gestaan. Het lied valt te interpreteren als een aanval op Marine Le Pen. Frankrijk was vroeger als een jonge vrouw die met ontblote borst ten strijde trok tegen onderdrukking, maar lijkt nu meer op een oude dame die haar chauffeur met limousine kwijt is en zich vastklampt aan de drie juwelen die haar nog resten, bang voor het vreemde en voor de vreemdeling.

De hele tekst:

On l'a connue fine, fière
Révolutionnaire
Quand elle allait les seins à l'air
Terrasser l'oppresseur
Aujourd'hui, morose,
Ankylose
Elle veut plus changer les choses
Elle a peur
Peur de l'étranger, de l'étrange
Peur de tout c'qui la dérange
Peur des temps nouveaux
Peur qu'un voyou la déleste
Des trois bijoux qu'il lui reste
On dirait une vieille dame
On l'a connue chic, chère
L'hiver à la montagne et l'été à la mer
Elle a eu des misères
Elle a eu des malheurs
Aujourd'hui, débine,
Plus d'usines
Remisés la limousine,
Le chauffeur
Alors elle regrette le passé
Elle sait pas trop lequel c'est
Le passé d'avant
Y'a des trous dans son histoire
Y'a des trous dans sa mémoire

Poging tot brandstichting bij campagnekantoor Le Pen

De Parijse brandweer moest in de nacht van woensdag op donderdag uitrukken om een klein vuurtje op de begane grond van het campagnekantoor van Marine Le Pen (Front National) te blussen. Het vuur heeft niet meer dan een deur en een deurmat bij een onder het hoofdkwartier van Le Pen gevestigd verzekeringskantoor beschadigd, meldt Le Parisien.

Het vuur is “niet natuurlijk” ontstaan, liet de politie weten. Op de muur van het pand was een tag achtergelaten met de tekst ‘FN vs KLX’. Een actiegroep die zegt “xenofobie te bestrijden” heeft bij persagentschap AFP de poging tot brandstichting (“met Molotov-cocktails”) opgeëist. Het zou ter herinnering zijn aan een jongen die tien jaar geleden door FN-aanhangers in elkaar geslagen zou fijn. Maar waar 'KLX' voor staat, is vooralsnog onduidelijk.

Incendie en bas du QG du #FN : une porte cassée par les pompiers pour éteindre le feu, un tag "FN vs KLX" #Elections2017 pic.twitter.com/skrEnlu2GK

— Alexis Kraland (@akraland) April 13, 2017

Het campagnekantoor van Le Pen ligt aan de Parijse Rue du Faubourg Saint-Honoré, niet ver van het Élysée, het paleis van de Franse president.

De laatste weken zijn al op meerdere plekken in Frankrijk kantoortjes van het FN beschadigd. Dat gebeurde onder andere in Valence (Drôme) en in Loireauxence (Loire-Atlantique). Volgens Le Pen ligt de verantwoordelijkheid bij "extreem-linkse actiegroepen" (...) "die François Hollande al maanden hun gang heeft laten gaan".

Frankrijk

Nervositeit op markten over Frankrijk neemt toe

Het Franse gevaar voor de euro komt niet alleen van populistisch rechts, maar ook van populistisch links, schrijft Mark Beunderman. Tot deze conclusie komen beleggers op grond van nieuwe peilingen waarin de uiterst linkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon een snelle opmars heeft gemaakt.

Mélenchon, die heeft gedreigd uit de eurozone te zullen stappen, zou volgens twee peilingen 18 à 19 procent van de stemmen krijgen en zo in de buurt komen van de twee koplopers Marine Le Pen (uiterst rechts) en Emmanuel Macron (midden), die elk op zo’n 24 procent staan.

De extra rentevergoeding die beleggers vragen voor de aankoop van Franse staatsleningen, bovenop de rente op Duitse staatsleningen, steeg dinsdag tot 0,73 procentpunt. Deze zogeheten spread is bijna zo hoog als in februari, toen de centrum-rechtse kandidaat François Fillon in de problemen kwam. De spread daalde in maart door de opkomst van de pro-Europese Macron. Maar nu Mélenchon wel eens de tweede ronde van de verkiezingen zou kunnen halen, stijgt de nervositeit weer.

Lees het hele verhaal: Nervositeit over Frankrijk op markten neemt toe Frankrijk

Wat je moet weten over de Franse verkiezingen

Nederland koos een nieuwe Tweede Kamer, Duitsland in september een nieuwe Bondsdag. Maar voor de toekomst van de EU moet je vooral letten op wie er in mei president van Frankrijk wordt, vertelt onze correspondent Peter Vermaas in deze video. De Franse verkiezingen zijn misschien wel de belangrijkste van dit jaar.

Bekijk hier: de Franse verkiezingen zijn misschien wel de belangrijkste van dit jaar Frankrijk

De kabinetschef van Angela Merkel schrijft het verkiezingsprogramma van het CDU

Peter Altmaier, de kabinetschef en vertrouweling van Angela Merkel, gaat het verkiezingsprogramma van het CDU schrijven. Het is gebruikelijker dat de secretaris-generaal van de CDU, in dit geval Peter Tauber, dit doet. “We willen onze krachten bundelen”, zei Tauber maandag tijdens een persconferentie, “en daarom suggereerde ik dat Peter Altmaier naast mij verantwoordelijk is voor het uitwerken van de regeringsplannen”. Dit wordt in Duitsland gezien als een degradatie van Tauber die nu moet inschikken voor de veel ervarener Altmaier. Maar Altmaier tweette maandag dat CDU secretaris-generaal Tauber de belangrijkste rol blijft spelen in de campagne van Merkels herverkiezingen.

2/3 Mein Freund @petertauber ist und bleibt Wahlkampf-Leiter: Nicht alles glauben, was gemeldet wird!

— Peter Altmaier (@peteraltmaier) 10 april 2017

In september wordt in Duitsland een nieuw parlement gekozen. Merkel heeft zich voor de vierde keer kandidaat gesteld. Omdat Altmaier minister is in Merkels regering is het omstreden dat hij het CDU-verkiezingsprogramma schrijft. Een minister hoort geen campagne voor te bereiden, zeggen de SPD en FDP. De partijen eisen daarom dat hij zijn werk als Kanzleramtsminister neerlegt zodra hij aan het programma begint.

Duitsland

Vlagvertoon en Marseillaise verboden in campagnespotjes

Maandag is in Frankrijk de “officiële” verkiezingscampagne begonnen. De meeste presidentskandidaten zijn weliswaar al maanden op pad, maar voor de laatste twee weken tot de eerste stemronde gelden andere regels. Zo mogen de kandidaten nu hun affiches op overal in het land geïnstalleerde aanplakborden bevestigen. En sinds maandagavond zendt de publieke omroep de door de elf deelnemers ingediende campagnefilmpjes uit.

Voor die filmpjes gelden specifieke regels. Zo mogen geen overheidsgebouwen in beeld komen. Kandidaten mogen elkaar ook niet verbaal aanvallen. Maar vooral over het verbod op Franse (of Europese) vlaggen en de klanken van de Marseillaise, het volkslied, is sinds een paar dagen enige ophef – in het bijzonder in kringen van het Front National van Marine Le Pen.

De regels, die sinds 1988 gelden, zijn bedoeld om “nationale symbolen te beschermen” zodat ze niet misbruikt worden “voor partijpolitieke doelen”, zei Sylvie Pierre-Brossolette van de CSA, het Franse commissariaat voor de media, tegen France Info. Terwijl het oorspronkelijke filmpje van Marine Le Pen (zie hieronder) nog beelden van de façade van het Élysée bevatte, zijn die in de maandag uitgezonden versie weggeknipt.

Meer nog dan in voorgaande weken zullen medewerkers van de CSA vanaf nu ook met de stopwatch bijhouden hoeveel spreektijd kandidaten op radio en televisie krijgen. In de laatste twee weken moeten alle elf kandidaten exact evenveel aan bod komen. Dus evenveel Le Pen, Macron en Fillon als zogenoemde ‘petits candidats’ als Philippe Poutou (Nouveau Parti anticapitaliste) en Nathalie Arthaud (Lutte ouvrière).

Maar de medewerkers van de CSA houden alleen de spreektijd op radio en televisie bij. De gedrukte pers en sociale media tellen niet mee. Dat maakt de “tirannie van de stopwatch” wat achterhaald, meent grondwetspecialist Olivier Duhamel. Hij bepleit “billijkheid” in de verdeling van tijd, zoals die tot nu toe in de campagne gold: spreektijd naar rato van het politieke gewicht op basis van bijvoorbeeld peilingen. Maar daarbij moet de CSA wel weer “verder gaan”, zei hij tegen Le Parisien, en dus ook kranten en sociale media controleren.

Alle spotjes zoals France 3 die maandagavond voor het eerst (achter elkaar) uitzond zijn hier te zien.

Frankrijk

Marine Le Pen in problemen door uitspraak over oorlog

Ze voerde tot nu toe een tamelijk foutloze campagne. Maar tijdens een uitgebreid live interview zondagmiddag voor nieuwszender LCI, in samenwerking met onder andere Le Figaro, liet Marine Le Pen zich verleiden tot uitspraken over de Tweede Wereldoorlog. En dat is voor de leider van een partij die in 1972 mede is opgericht door nazi-collaborateurs onder het Vichy-regime per definitie glad ijs.

Volgens Le Pen is Frankrijk niet verantwoordelijk voor de door de Franse politie en gendarmerie uitgevoerde razzia van het ‘Vel d’Hiv’ op 16 en 17 juli 1942. Meer dan 13.000 Joden werden die dagen in Parijs en omgeving op verzoek van nazi-Duitsland gearresteerd door de Franse politie en gendarmerie. Voor hun deportatie werden ze tijdelijk vastgehouden in het Vélodrome d’Hiver (afgekort 'Vel d'Hiv'), een toenmalige wielerbaan in het 15e arrondissement van Parijs.

Het was president Jacques Chirac die in 1995 voor het eerst erkende dat “de bezetter is geassisteerd door Fransen, door de Franse staat”. Net na zijn verkiezing tot president in 2012 bekrachtigde François Hollande dat standpunt: “Deze misdaad is in Frankrijk gepleegd, door Frankrijk.” Hij sprak toen bij de 70-jarige herdenking van de razzia.

Maar volgens Le Pen is Frankrijk “niet verantwoordelijk”. Als er verantwoordelijken zijn, zei ze exact twee weken voor de eerste verkiezingsronde, “dan zijn dat degenen die destijds aan de macht waren, dat is niet la France”, zei ze, waarbij ze de nadruk op “la” legde. Frankrijk, vindt ze, heeft er al genoeg “van langs gekregen” de laatste jaren:

“S’il y a des responsables, c’est ceux qui étaient au pouvoir à l’époque, ce n’est pas la France. La France a été malmenée dans les esprits depuis des années. On a appris à nos enfants qu’ils avaient toutes les raisons de la critiquer, de n’en voir les aspects historiques que les plus sombres. Je veux qu’ils soient à nouveau fiers d’être Français. ”

De uitspraak leidde direct tot boze reacties. “Sommigen zijn vergeten dat Marine Le Pen de dochter is van Jean-Marie Le Pen”, reageerde Emmanuel Macron, de sociaal-liberale presidentskandidaat die volgens de peilingen met Le Pen strijdt om de eerste plek bij de eerste verkiezingsronde op 23 april. “Door de verantwoordelijkheid van Frankrijk te ontkennen”, zei de zuidelijke regiovoorzitter Christian Estrosi van de Republikeinen van Fillon, “schuift Marine Le Pen aan op de bank van onwaardigheid en negationisme” (ontkenning van de Holocaust).

Jean-Marie Le Pen, die een van de oprichters van het Front National is, kwam tot zeer recent regelmatig in het nieuws met uitspraken waarin hij de Jodenvervolging leek te bagatelliseren. De laatste keer in 2015, toen hij de gaskamers opnieuw een “detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog” noemde. Hij werd toen door zijn dochter uit de partij gezet.

Zondagavond verstuurde het campagneteam van Marine Le Pen een persverklaring die tot doel had de gemoederen te bedaren. Ze zei “net als [de oud-presidenten] Charles de Gaulle en François Mitterrand” ervan uit te gaan dat “Frankrijk en de republiek in Londen waren gedurende de bezetting, en dat het Vichy-regime niet Frankrijk was”. Daarmee breekt Le Pen radicaal met haar vader. Die zei in 2015 nog dat hij Vichy-leider Petain "nooit als verrader" gezien heeft.

Maar de uitleg van Le Pen junior heeft de polemiek nog niet gestopt. Terwijl zij er de laatste jaren alles aan heeft gedaan om de zorgen bij Franse Joden weg te nemen over het antisemitische verleden van haar partij, waren Joodse groepen in Frankrijk en politici in Israël er maandagochtend snel bij om haar uitspraken te veroordelen.

Dit is de volledige uitleg van Le Pen over de Vel d'Hiv-razzia in 1942 die volgens haar niet de verantwoordelijkheid van Frankrijk was: pic.twitter.com/qweTPYMu2f

— Peter Vermaas (@petervermaas) April 10, 2017

Frankrijk

Derde tv-debat Franse presidentskandidaten afgeblazen

Er komt geen derde televisiedebat tussen de kandidaten voor het Franse presidentschap. Nadat vorige maand al de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise) had laten weten dat hij de voorgestelde datum te dicht op de verkiezingsdag vond, haakten daarna ook andere kandidaten af.

Het debat met alle elf kandidaten zou op donderdag 20 april uitgezonden worden door de publieke televisiezender France 2. De zondag daarna, 23 april, is de eerste stemronde voor de presidentsverkiezingen. De zender is nog in gesprek met vertegenwoordigers van de kandidaten over een andersoortig avondvullend programma.

Vooral de zogenoemde ‘kleine kandidaten’ zijn verontwaardigd. Zij hebben weinig campagnebudget en moeten het voor hun bekendheid hebben van de goed bekeken televisiedebatten. Het eerdere debat “heeft de Fransen laten zien dat er elf kandidaten zijn en niet vijf”, liet de op minder dan een procent peilende François Asselineau (Union Populaire Républicaine) in een persverklaring weten.

“Si les candidats qualifiés de « grands » par certains médias ont peur de débattre avec les candidats qualifiés de « petits » par ces même médias, on peut imaginer la terreur qui s'emparerait d'eux s'ils devaient défendre les intérêts de la France face à Donald Trump, Angela Merkel, Xi Jinping ou Vladimir Poutine.”

Niet eerder accepteerden kandidaten voor het presidentschap om met elkaar in debat te gaan vóór de eerste kiesronde. Bij eerdere presidentsverkiezingen was altijd alleen een debat voorzien tussen de twee kandidaten die in de beslissende tweede stemronde tegen elkaar uitkomen.

Nu stonden de vijf kandidaten die de peilingen aanvoeren (Le Pen, Macron, Fillon, Mélenchon en Hamon) al op 20 maart tegenover elkaar voor een debat op de commerciële zender TF1. Afgelopen dinsdag 4 april debatteerden alle elf kandidaten ruim vier uur, tot ruim na middernacht, op nieuwszenders BFMTV en CNews.

Gemiddeld keken naar het eerste debat 9,8 miljoen mensen (48 procent marktaandeel), maar het piekte naar zelfs 11,5 miljoen kijkers. Gemiddeld 6,3 miljoen mensen keken naar het tweede debat deze week.

Frankrijk

Antikapitalist Poutou ster van presidentsdebat


Foto AP

In de peilingen komt trotskist Philippe Poutou, de presidentskandidaat van de Nouveau Parti anticapitaliste (NPA), vooralsnog niet verder dan 1 procent van de stemmen. Maar de 50-jarige fabrieksarbeider was voor veel televisiekijkers de ster van het kandidatendebat dinsdagavond.

Hij had zich niet geschoren, verscheen in spijkerbroek en slobbertrui en weigerde voorafgaand te poseren voor de groepsfoto. Samen met de andere trotskist in het debat, Nathalie Arthaud, was hij de enige kandidaat met een “normaal vak”, zei hij. Hij werkt in de Ford-fabriek nabij Bordeaux.

Terwijl de grote kandidaten elkaars juridische beslommeringen meestal met fluwelen handschoen behandelen, besloot Poutou vooral François Fillon en Marine Le Pen frontaal aan te vallen.

“Hoe meer men graaft, hoe meer je corruptie en bedrog ziet”, zei hij over Fillon, die ervan verdacht wordt zijn vrouw met belastinggeld een nepbaan te hebben bezorgd.

“Fillon zegt dat hij bezorgd is om de staatsschuld, maar daar denkt hij minder aan als hij zich direct bij de kas bedient.”

Le Pen kreeg er in de hermetisch beukende tirades van Poutou eveneens van langs. Zij “steelt uit de Europese kas”. En erger, als ze zich beroept op haar parlementaire immuniteit, dan maakt ze gewoon gebruik van “het systeem” dat ze zegt te veroordelen.

“Als wij bij de politie moeten verschijnen, dan hebben we geen arbeidersimmuniteit, maar gaan we gewoon.”

La charge de Philippe Poutou contre François Fillon et Marine ...

Poutou à Marine Le Pen: "Nous ouvriers, quand on est convoqués par la police, on n'a pas d'immunité ouvrière"

Geplaatst door BFMTV op dinsdag 4 april 2017

Frankrijk

14 vragen over de Franse verkiezingen

Voordat de Fransen op 23 april naar de stembus gaan voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, strijden de elf kandidaten dinsdagavond in een televisiedebat. Voor het eerst staan ze alle elf tegenover elkaar.

Waarom zijn de Franse verkiezingen zo belangrijk? Wat zijn de belangrijkste thema’s? En kan Marine Le Pen wel president worden? Correspondent Peter Vermaas beantwoordt 14 vragen over de Franse presidentsverkiezingen.

Lees hier: 14 vragen over de Franse presidentsverkiezingen

Een overzicht van de elf Franse presidentskandidaten. Van boven naar beneden, van links naar rechts: Nathalie Arthaud, Francois Asselineau, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, Francois Fillon, Benoit Hamon, Jean Lassalle, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon en Philippe Poutou. EPA

Frankrijk

Fillon, de kasteelheer met eigen definitie van eerlijkheid

De beschadigde conservatieve presidentskandidaat Fillon blijft geloven in winst, schrijft correspondent Peter Vermaas. Fillon kán de tweede ronde nog halen, ondanks alle onthullingen over zijn vrouw en kinderen die hij in dienst had. Vooral oudere kiezers laten hem niet vallen en afhankelijk van de opkomst kan hij nog altijd de tweede ronde halen en president worden. Uiteindelijk, zegt Valérie Boyer, een steunpilaar in het parlement, is „ervaring” wat telt. Ze denkt dat er „een verborgen Fillon-stem” is die de peilers niet zien. „Een autocoureur geeft nooit halverwege een koers op”, zei Fillon.

Maar wie is hij? Voor veel mensen blijft Fillon een „mysterie”. Lees hier het profiel van Peter Vermaas.

Frankrijk

Bij Frans links is onderlinge haat groter dan de wil om te winnen

Als de linkse kandidaten in Frankrijk zouden samenwerken, zou links een goede kans maken bij de presidentsverkiezingen in april. Maar, schrijft correspondent Peter Vermaas, ze willen vooral elkaar kapotmaken. De haat voor elkaar tussen de Parti Communiste Français en de Parti Socialiste is groter dan de wil om te winnen.

Lees de analyse van Peter Vermaas: Bij Frans links is onderlinge haat groter dan de wil om te winnen

Campagneposter voor de linkse presidentskandidaat Benoît Hamon van de Socialistische Partij. Foto Michel Spingler, François Mori/AP

Verwarring over aanblijven Frauke Petry als AfD-leider

Blijft Frauke Petry nou aan als leider van de Duitse anti-immigratiepartij AfD of niet? Donderdag ontstond er verwarring alom rond de functie van de 41-jarige politica. Tegenover de Duitse krant Der Tagesspiegel zei ze dat ze overweegt zich terug te trekken, maar die uitspraken liet ze na enkele uren alweer tegenspreken. Feit blijft dat de AfD wordt geplaagd door interne ruzies en dalende cijfers in opiniepeilingen. Correspondent Juurd Eijsvoogel schreef onderstaand stuk over de kwestie.

Lees ook: Frauke Petry zaait verwarring over aanblijven als AfD-leider

In beeld: de Franse verkiezingen

Zondag 23 april is de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Twee weken daarna, op zondag 7 mei, vindt de tweede ronde plaats en wordt bekend wie de nieuwe Franse president is. Wat voor prioriteiten zou deze nieuwe president moeten stellen? Persbureau AFP vroeg het Franse stemgerechtigden door heel het land.

Bekijk de In Beeld-serie: Verkiezingen in Frankrijk

Bilel Choulak (37), vader van vier en vrachtwagenchauffeur in de Parijse voorstad Saint-Denis, hoopt dat de nieuwe Franse President zich sterk maakt voor een minimumloon voor hem en zijn collega's. Foto AFP

Amerikaans alarm over Russische 'karaktermoord' in Franse en Duitse campagne

Raymond Burr, de voorzitter van de Inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat die mogelijke Russische pogingen onderzoekt om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, zei woensdag dat Moskou probeert ook verkiezingen in Frankrijk en Duitsland te beïnvloeden.

Om vier uur Nederlandse tijd beginnen donderdag in Washington de verhoren hierover van de commissie. Burr zei hierover woensdag op een persconferentie:

"What we might assess was a very covert effort in 2016 in the United States, is a very overt effort, as well as covert, in Germany and France. I remind you that we're within 30 days of the first French election, with four candidates. It will go down to two candidates with a runoff in May. I think it's safe by everybody's judgment that the Russians are actively involved in the French elections."

Moskou wil proberen in de Franse en Duitse verkiezingen met ,,karaktermoord [...] de balans te verstoren'' ten gunste van zijn favoriete kandidaat, zei Burr. In Frankrijk is het duidelijk wie dat is: Marine Le Pen, die vorige week in Moskou nog een ontmoeting had met Poetin. Haar rivaal Emmanuel Macron heeft eerder Rusland ervan beschuldigd valse berichten over hem te verspreiden.

Volgens een artikel in de Italiaanse krant La Stampa, dat is gebaseerd op ,,Amerikaanse regeringsbronnen'', heeft Washington de afgelopen maanden ook Italië gewaarschuwd voor mogelijke Russische invloed, via de contacten van Moskou met de populistische Vijfsterrenbeweging M5S van Beppe Grillo en met de anti-immigratiepartij Lega Nord. Uiterlijk volgend voorjaar moeten in Italië parlementsverkiezingen worden gehouden.

Vrouw van presidentskandidaat François Fillon in staat van beschuldiging gesteld

Justitie in Frankrijk heeft Penelope Fillon dinsdagavond officieel in staat van beschuldiging gesteld, schrijft Vincent Sondermeijer op basis van een bericht van persbureau Reuters. De echtgenote van de republikeinse presidentskandidaat François Fillon wordt ervan verdacht honderdduizenden euro’s aan overheidssalaris te hebben ontvangen voor een nepbaan als parlementair assistent van haar man.

De belangrijkste aanklacht tegen de vrouw van Fillon is misbruik van publiek geld. Ook wordt haar ten laste gelegd dat ze geld ontving dat was verkregen via fraude. Voor justitie haar in staat van beschuldiging stelde, werd ze urenlang ondervraagd.

Lees hier: Justitie stelt vrouw Fillon in staat van beschuldiging

Penelope Fillon en haar man François. Foto Ian Langsdon/EPA

Frankrijk

Duitsland kan de grootste verliezer van de Brexit worden

In Duitsland heeft men nog moeite om te geloven dat de Brexit er écht van komt. Dat zie je terug in de media. Met een knipoog klampt Die Welt zich woensdag op de voorpagina nog even aan de Britten vast: Dear Brits, ze door ist schtill open.

Unsere 1 @welt pic.twitter.com/PqQbWdw5W0

— Ulf Poschardt (@ulfposh) 29 maart 2017


In het commentaar ernaast noemt de krant de Brexit ,,een sprong in het duister''.

Een andere krant, de Berliner Zeitung, wil het ook nog niet helemaal accepteren en schrijft ,,noch ist nicht alles zu spät'' en drukt op de voorpagina een brief af van een redacteur aan de Britse premier (Liebe Theresa May), waarin de auteur (de schrijfster Sabine Rennefanz) vertelt hoe ze op een boot op de Thames haar (Britse) man leerde kennen, en dat haar oma bij hun huwelijk zei: nu is de Tweede Wereldoorlog eindelijk voorbij. ,,En dat is voor mij ook Europa''.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung kijkt nuchter vooruit, en schrijft in een scherp commentaar dat Duitsland wel eens de grote verliezer van de Brexit kan worden. Frankrijk en Italië hebben tenminste een strategie. ,,Zij willen de EU, of in elk geval de eurozone, ombouwen tot een transfer- en schuldenunie. Hoe wil Duitsland dat verhinderen, als het stemmengewicht kantelt ten voordele van de zuidelijke landen?''

Duitsland

Valls kiest Macron

De Franse ex-premier Manuel Valls stemt bij de aankomende presidentsverkiezingen Emmanuel Macron. Dat maakte hij woensdagochtend bekend in het eerste interview dat hij gaf sinds hij in januari de voorverkiezingen van de Parti Socialiste heeft verloren.

Bij die voorverkiezingen had Valls, net als alle andere kandidaten, vooraf schriftelijk beloofd om de uiteindelijke winnaar te zullen steunen. Maar toen zijn oud-minister Benoît Hamon de meeste stemmen haalde, kwam hij op die belofte terug.

Valls werd daarvoor al eerder op de vingers getikt door het comité dat de voorverkiezingen organiseerde. Hamon noemde het “verraad” dat Valls openlijk zei de volgens hem economisch te linkse agenda van Hamon niet te kunnen steunen. De Parti Socialiste, die er na vijf jaar regeren toch al slecht voor staat, dreigt nu verder te scheuren.

Macron, zegt Valls, is de enige kandidaat “die winst van het Front National kan voorkomen”. Volgens hem wordt de populistische partij van Marine Le Pen in de peilingen ondergewaardeerd. “Ik neem mijn verantwoordelijkheid”, zei de oud-premier.

Macron zit ondertussen in zijn maag met het grote aantal socialisten dat naar zijn “burgerbeweging” En Marche! overstapt. Verschillende ministers van president Hollande hebben zich de afgelopen dagen bij hem aangesloten. De rechtse oppositie ziet Macron als de marionet van de vertrekkende president. Macron belegde daarom dinsdag in Parijs onverwacht een persconferentie om Valls voor te zijn. “De steun van burgers maakt me blij, de verborgen agenda’s van politici maken me wantrouwig”, zei hij daar.

Maar volgens Valls is er geen sprake van een verborgen agenda. Hij sluit zich niet aan bij En Marche!, maar kondigt slechts aan dat hij en zijn politieke vrienden op 23 april op de oud-minister voor Economie hun stem zullen uitbrengen. “Ik vraag niets, ik heb niets te onderhandelen”, zei hij.

Frankrijk

Update: Steun voor list om prominente rol AfD te voorkomen

Update: Vier dagen nadat ik dit bericht plaatste, hebben de regeringspartijen CDU/CSU en SPD ingestemd met het voorstel van de voorzitter van de Bondsdag dat de AfD van een prominente functie in het parlement moet afhouden. Voor de verkiezingen in september gaan ze de regels wijzigen, hebben ze afgesproken. In veel media is er kritiek op het plan geuit, het zou een zwaktebod van de democratie zijn. Maar daar trekt de coalitie zich blijkbaar niets van aan. Hieronder wat er speelt, in het bericht van vorige week:

Formeel heeft het niets met de opkomst van de anti-immigratiepartij AfD te maken, de wijziging in de huisregels van het Duitse parlement die Bondsdag-voorzitter Norbert Lammer (CDU, foto boven) deze week voorstelde. Maar in de Duitse media wordt het voorstel van Lammert algemeen opgevat als een list om de AfD de voet dwars te zetten.

Naar alle verwachting zal de AfD na de verkiezingen in september voor het eerst in de bondsdag vertegenwoordigd zijn. De gevestigde partijen zijn daar ongelukkig over, maar ze zien wel in dat daar vermoedelijk niets meer aan te doen is.

Waar ze nog wél iets tegen kunnen beginnen, is het vooruitzicht dat de partij ook de zogeheten ‘Alterpräsident’ mag leveren. Van oudsher is dat een niet heel belangrijke functie, die bekleed wordt door het oudste lid van de Bondsdag. Dat zou vanaf september wel eens de AfD-politicus Wilhelm von Gottberg kunnen zijn, binnenkort 77, die de holocaust volgens Duitse media in 2001 ‘een mythe’ heeft genoemd. Of Alexander Gauland (76, foto onder), die vorig jaar in opspraak kwam toen hij over de voetballer van Ghanees-Duitse komaf Jérome Boateng zei dat Duitsers niet naast ,,een Boateng’’ willen wonen.

Kanshebber is ook de FDP-politicus Otto Solms (76), maar onzeker is of zijn partij wel de vijf-procentsdrempel haalt, een voorwaarde om in de Bondsdag te komen.

De twee belangrijkste taken van de Alterspräsident zijn: leiding geven aan de stemming voor een nieuwe bondsdagvoorzitter, en vooral: de eerste zitting van een nieuwgekozen Bondsdag openen, waarbij de Alterspräsident traditiegetrouw ook een toespraak houdt. Het idee dat een AfD-er straks bij die plechtigheid de toon kan zetten is voor veel Duitse partijen onverteerbaar.

Bondsdag-voorzitter Lammert wil de regels nu zo wijzigen dat niet meer de leeftijd bepaalt wie de Alterspräsident is, maar het aantal jaren dat men in de Bondsdag zit. Met het argument dat vooral belangrijk is dat deze functie niet vervuld wordt door een nieuwkomer die geen ervaring heeft in het leiden van grote bijeenkomsten, maar door een politicus die door de wol geverfd is. En het langst zittende lid van de Bondsdag is niemand minder dat minister van Financiën Wolfgang Schäuble, pas 74 jaar oud, maar al sinds 1972 lid van het parlement. De fracties beraden zich op het voorstel. Gauland noemt het ,,een goedkope truc’’.

Duitsland

In dit stadje kunnen de Franse presidentsverkiezingen worden beslist

Provinciestad Châteauroux is het soort plek waar de Franse verkiezingen van 23 april en 7 mei beslist kunnen gaan worden. Als een van de weinige kandidaten kwam Marine Le Pen er op bezoek.

Châteauroux hoort bij de plaatsen waar het Front National vijftien jaar geleden vrijwel geen aanhang had. En nu wel. Het is een ville de passage, een stad waar je hard voorbijrijdt. De stad ligt halverwege Parijs en Toulouse aan de snelweg A20, veel toeristische attracties zijn er niet. Wie wonen er? En wat voor stad is het? Correspondent Peter Vermaas ging ernaar toe en maakte er een reportage. Een inwoner: "Het zou goed zijn als Le Pen vijf jaar president wordt, zodat we kunnen zien of ze in staat is te regeren. Lukt het niet, dan zijn we voor altijd van haar af."

Lees ook: ‘Marine is niet geweldig, maar ze heeft wel gelijk’ Frankrijk

Waarom boekte de AfD in Saarland zo’n mager resultaat?

De AfD komt voor het eerst in het deelstaatparlement van Saarland, terwijl de Groenen en ook de liberale FDP de kiesdrempel van vijf procent níet haalden. De AfD is daarmee in elf van de zestien deelstaten in het parlement vertegenwoordigd, niet slecht voor een partij die net vier jaar bestaat.

Maar met 6,2 procent bleef het resultaat van de AfD achter bij de verwachtingen. In januari stond de partij in Saarland nog op 10 procent. Zowel lokale als nationale factoren hebben die neergang vermoedelijk veroorzaakt.

In Saarland zijn de kiezers minder gevoelig voor typische AfD-thema’s: men is in deze grensregio bij Frankrijk en Luxemburg over het algemeen pro-EU, en men maakt zich minder zorgen over ‘de islamisering van het avondland’ en de komst van grote groepen vluchtelingen. Als Nederlander viel me dat onlangs erg op bij een campagnebijeenkomst in een café in Saarland.

Daar komt bij dat de AfD zichzelf schade heeft berokkend door interne ruzies en richtingenstrijd, zowel in de deelstaat als op landelijk niveau. Daarbij gaat het steeds over de vraag hoe de AfD omgaat met haar rechtervleugel en met extreemrechts buiten de partij: afstand nemen om een bredere groep kiezers te kunnen aanspreken, of de harde nationalisten er juist bij betrekken met provocerende uitspraken? Een eenduidige koers is er is niet te herkennen.

De partijleiding besloot vorig jaar bijvoorbeeld om de hele afdeling Saarland op te heffen, wegens contacten met extreemrechts. Maar die beslissing werd door een intern tribunaal weer ongedaan gemaakt. De huidige kopman van de AfD in Saarland verkocht volgens de Süddeutsche Zeitung in zijn antiekhandel oude nazi-onderscheidingen met hakenkruis. Dat is verboden is, maar een strafrechtelijk onderzoek werd gestaakt.

Een welwillende interpretatie van de uitslag is maandag te vinden in Die Welt: de AfD heeft in moeilijke omstandigheden een stresstest doorstaan. Of de sterk afwijzende opstelling van de andere partijen de AfD verzwakt heeft of juist geholpen, is onduidelijk. Voor bovengenoemde verkiezingsbijeenkomst hadden SPD-medewerkers op iedere stoel behalve een folder over hun kandidaat ook ‘een rode kaart voor de AfD’ neergelegd (zie foto). Het heeft de partij niet buiten het deelstaatparlement gehouden.

Duitsland

Waarom verloor de SPD in Saarland?

De Duitse sociaaldemocraten konden hun teleurstelling zondagavond niet verbergen. Ontnuchterd moesten ze vaststellen dat de veelbelovende start van hun nieuwe voorman, oud-voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, zich in Saarland niet in stemmen had vertaald. Althans, niet in genoeg stemmen om een pijnlijke nederlaag tegen de CDU af te wenden. De jongerenorganisatie van de CDU sprong erop in met dit filmpje (de beschaafde Duitse versie van keihard op de man spelen...):

Kein Kommentar. #ltwsaar2017 #btw17 pic.twitter.com/iDJ7EDAy6c

— JU Deutschlands (@Junge_Union) 26 maart 2017

Ook al is het kleine Saarland niet representatief voor heel Duitsland, de SPD zal in dit verkiezingsjaar snel kijken wat er bij de eerste deelstaatverkiezing van het jaar is misgegaan. In mei komen de kiezers in Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen aan de beurt, in september zijn de Bondsdagverkiezingen.

Schulz heeft zijn partij onmiskenbaar nieuwe energie gegeven. De SPD heeft een nieuw gezicht, lijkt terug te keren naar linkse thema’s en zich programmatisch enigszins af te wenden van de ‘grote coalitie’ met de christendemocraten. Nieuwe leden melden zich bij de partij aan, in landelijke peilingen is de SPD in amper twee maanden bijna langszij gekomen bij CDU/CSU. Ook in Saarland meenden sommige peilingen dat van een nek-aan-nek-race sprake was.

Maar de CDU kreeg ruim 40, de SPD nog geen 30 procent. Daarbij speelde mee dat de kiezers goed wisten dat ze stemden voor hun eigen deelstaat, en de regerende CDU-premier Annegret Kramp-Karrenbauer is populair. Het Schulz-effect heeft misschien erger voorkomen, maar bleek niet sterk genoeg. Er zijn blijkbaar grenzen aan wat de wissel aan de top kan bereiken.

Bovendien heeft de SPD in Saarland op links een sterke concurrent in Die Linke, de partij die in Saarland geleid wordt door de oud-SPD-leider en oud-premier van Saarland Oskar Lafontaine (getrouwd met de landelijke partijleider Sahra Wagenknecht). Het vooruitzicht dat de huidige CDU-SPD-coalitie, waarover brede tevredenheid bestaat, zou moeten plaatsmaken voor een linkse combinatie van SPD met Die Linke lijkt veel kiezers in Saarland te hebben afgeschrikt. Dat biedt Merkel en haar partij perspectief: de kiezers in heel Duitsland waarschuwen dat een stem op de SPD kan leiden tot een linkse regering van SPD, met Groenen en Die Linke.

Duitsland

'Schulz-effect' blijft uit in Saarland

De CDU van bondskanselier Angela Merkel heeft zondag de eerste test van een belangrijk politiek jaar in Duitsland gewonnen. Een domper voor de SPD, schrijft correspondent Juurd Eijsvoogel. Het lukte de partij niet om te profiteren van de populariteit van de nieuwe landelijke leider, Martin Schulz. De sociaal-democraten verloren zelfs licht ten opzicht van vijf jaar geleden.

De uitslag in het kleine Saarland heeft landelijke betekenis, omdat het de eerste verkiezingen waren in een belangrijk politiek jaar. In mei wordt nog gestemd Sleeswijk-Holstein en in het grote Noordrijn-Westfalen, en in september kunnen de kiezers in heel Duitsland bij de Bondsdagverkiezingen bepalen of Angela Merkel kan doorregeren.

Lees het hele verhaal: CDU verslaat in Saarland de SPD, ‘Schulz-effect’ blijft uit Duitsland

Fillon kreeg ook dure horloges cadeau

De centrum-rechtse Franse presidentskandidaat heeft niet alleen prijzige maatpakken geaccepteerd, maar kreeg tijdens zijn premierschap ook een duur horloge cadeau. Hij heeft dat in 2009 niet gemeld bij het overheidsagentschap dat toeziet op cadeaus die bewindslieden in functie krijgen.

In een verklaring over bezittingen die alle kandidaten voor het presidentschap deze maand moesten indienen bij de Haute Autorité pour la Transparence de la Vie Politique (HATVP), maakte Fillon zelf gewag van twee horloges die hij op een totale waarde van 27.000 euro schatte. Maar de herkomst meldde hij niet.

Volgens France Info komt een van de horloges van de Italiaans-Zwitserse zakenman Pablo Victor Dana, die vorig jaar nog via een fonds in Dubai overwoog de voetbalclub Olympique de Marseille te kopen. “Ik heb het persoonlijk overhandigd op Matignon [het werkpaleis van de premier] toen ik met mijn vrouw en kinderen in Parijs was”, erkende de bankier.

Maar, zei hij er bij, hij was totaal niet belanghebbend. “De Franse politiek heeft me nooit geïnteresseerd.” Omdat Fillon net als hij van klassieke autoraces houdt, voelde hij zich met hem verbonden. Zo heeft hij ook horloges cadeau gedaan aan Formule-1-coureur Michael Schumacher en voetballer Diego Maradona. Dat was een manier, schreef het Zwitserse Bilan, om het kleine horlogemerk I&MT onder de aandacht te brengen.

Het andere horloge, ook Zwitsers, kreeg Fillon cadeau tijdens de 24 uur van Le Mans in 2013, na zijn premierschap. Ook die gever wilde daar naar eigen zeggen niets voor terug.

Volgens Fillon waren de giften “privé”. Maar dat zei hij aanvankelijk ook over de twee maatpakken van 13.000 euro die hij van een Frans-Senegalese advocaat kreeg. Afgelopen week erkende hij dat het een “fout” was geweest die te accepteren. Hij zou ze hebben teruggegeven. De onthullingen bovendien andermaal het beeld dat Fillon een man is “die van geld houdt”, zoals Marine Le Pen dit weekend nog eens concludeerde.

Frankrijk

List om prominente rol AfD te voorkomen

Formeel heeft het niets met de opkomst van de anti-immigratiepartij AfD te maken, de wijziging in de huisregels van het Duitse parlement die Bondsdag-voorzitter Norbert Lammer (CDU, foto boven) deze week voorstelde. Maar in de Duitse media wordt het voorstel van Lammert algemeen opgevat als een list om de AfD de voet dwars te zetten.

Naar alle verwachting zal de AfD na de verkiezingen in september voor het eerst in de bondsdag vertegenwoordigd zijn. De gevestigde partijen zijn daar ongelukkig over, maar ze zien wel in dat daar vermoedelijk niets meer aan te doen is.

Waar ze nog wél iets tegen kunnen beginnen, is het vooruitzicht dat de partij ook de zogeheten ‘Alterpräsident’ mag leveren. Van oudsher is dat een niet heel belangrijke functie, die bekleed wordt door het oudste lid van de Bondsdag. Dat zou vanaf september wel eens de AfD-politicus Wilhelm von Gottberg kunnen zijn, binnenkort 77, die de holocaust volgens Duitse media in 2001 ‘een mythe’ heeft genoemd. Of Alexander Gauland (76, foto onder), die vorig jaar in opspraak kwam toen hij over de voetballer van Ghanees-Duitse komaf Jérome Boateng zei dat Duitsers niet naast ,,een Boateng’’ willen wonen.

Kanshebber is ook de FDP-politicus Otto Solms (76), maar onzeker is of zijn partij wel de vijf-procentsdrempel haalt, een voorwaarde om in de Bondsdag te komen.

De twee belangrijkste taken van de Alterspräsident zijn: leiding geven aan de stemming voor een nieuwe bondsdagvoorzitter, en vooral: de eerste zitting van een nieuwgekozen Bondsdag openen, waarbij de Alterspräsident traditiegetrouw ook een toespraak houdt. Het idee dat een AfD-er straks bij die plechtigheid de toon kan zetten is voor veel Duitse partijen onverteerbaar.

Bondsdag-voorzitter Lammert wil de regels nu zo wijzigen dat niet meer de leeftijd bepaalt wie de Alterspräsident is, maar het aantal jaren dat men in de Bondsdag zit. Met het argument dat vooral belangrijk is dat deze functie niet vervuld wordt door een nieuwkomer die geen ervaring heeft in het leiden van grote bijeenkomsten, maar door een politicus die door de wol geverfd is. En het langst zittende lid van de Bondsdag is niemand minder dat minister van Financiën Wolfgang Schäuble, pas 74 jaar oud, maar al sinds 1972 lid van het parlement. De fracties beraden zich op het voorstel. Gauland noemt het ,,een goedkope truc’’.

Duitsland

Fillon beweert dat Hollande justitie achter hem aan stuurt

Heeft president Hollande een cabinet noir, een duistere groep adviseurs die ten doel heeft politieke tegenstanders zwart te maken? François Fillon beweerde dat donderdagavond in een lang gesprek op France 2. Het Elysée verwierp bijna per ommegaande „met de grootste kracht de leugenachtige beweringen’’ van Fillon.

Het is de rel van de dag in Frankrijk. Fillon worstelt met een reeks schandalen waarnaar de justitie onderzoek doet. Bovenaan staan de betalingen uit de schatkist aan zijn vrouw omdat die jarenlang zijn assistent zou zijn geweest – wat niemand ooit had gemerkt.

Dat komt allemaal uit de koker van Hollande, zei Fillon op tv. Een boek van twee journalisten van de Canard Enchaîne en een onafhankelijke journalist zou laten zien dat Hollande zich mengt in alle justitie-onderzoeken die hij politiek interessant vindt.

Probleem voor Fillon is alleen dat Didier Hassoux, een van de auteurs, Fillon tegenspreekt en zegt dat de enige persoon die denkt dat er een cabinet noir in het Elysée opereert, François Fillon is.

On n'a jamais écrit ça. La seule personne qui croit qu'il y a un cabinet noir à l'Elysée, c'est François Fillon. (...) Ce cabinet noir n'existe pas.

Volgens de verklaring van het Elysée heeft Fillon met zijn beschuldigingen laten zien dat hij de waardigheid en de sereniteit die horen bij een campagne voor het presidentschap, mist. Over de buitengewoon ernstige verdenkingen tegen Fillon, die vraagtekens zetten bij zijn integriteit, is het Elysée door de pers geïnformeerd, aldus het Elysée.

Et sur les affaires particulièrement graves concernant M. Fillon, parce qu’elles touchent à l’intégrité et à l'exemplarité, le Président de la République n'en a été informé que par la presse.

Frankrijk

Zweedse anti-immigratiepartij stijgt in peilingen

Is het hek ook van de dam bij de volgens het stereotype zo bedachtzame Zweden? De Zweedse Democraten, een anti-immigratiepartij met extreem-rechtse wortels, is volgens een laatste peiling nu virtueel de tweede partij van het land.

Bij de verkiezingen in 2014 kreeg de partij 12 procent van de stemmen. Nu staat zij op 19,2 procent. Uit een bericht van Reuters:

The Sweden Democrats have re-drawn Sweden's political map, making it impossible for either the center-left or the center-right to form a majority government without them. All the mainstream parties had refused to have any contact with them, but faced with the prospect of political deadlock, center-right Moderate party leader Anna Kinberg Batra said recently she was prepared to work with the Sweden Democrats. Support for the Moderates, the biggest party in the center-right Alliance has slumped since Batra broke ranks.

Zweden

Duits pleidooi voor strijdlust - voor democratie en Europa

De nieuwe president van Duitsland, Frank-Walter Steinmeier, hield woensdag een strijdlustige en boeiende inaugurale rede. Oude zekerheden wankelen, zei hij: Hoe sterk zijn de fundamenten van onze democratie eigenlijk? Heeft het Westen nog toekomst? En waar drijft Europa naar toe?

,,Een nieuwe fascinatie voor het autoritaire is diep in Europa doorgedrongen’’, waarschuwde hij. ,,Hoe blij ik ook ben over onze Nederlandse buren, die de aanslag op hun democratische tradities in het stemhokje hebben afgeslagen: voor al te grote gelatenheid is geen reden!’’ Want democratie is niet vanzelfsprekend en ,,heeft ook geen eeuwigheidsgarantie''. Dus: ,,We moeten niet alleen over democratie spreken, we moeten weer leren ervoor te strijden.” En tegen iedereen die beweert te spreken namens ‘het volk’ zei Steinmeier: ,,Een democratie kent het volk alleen in zijn volledige verscheidenheid.’’

Hij haalt een mooie anecdote aan van Shimon Peres, die op de vraag van een jonge vrouw wat de toekomst zal brengen, antwoordde dat de toekomst is als een gevecht tussen twee wolven. De ene is het kwaad, geweld, angst en onderdrukking, en de andere is het goede, vrede, hoop en gerechtigheid. En wie wint er?, vroeg de vrouw. Waarop Peres met een glimlach antwoordde: ,,Degene aan wie je voedsel geeft.’’

Voor geen land is de Europese Unie, en dus ook het voortbestaan van de Unie, zo belangrijk als Duitsland. Niet voor niets wordt het belang van een verenigd Europa al in de eerste zin van de preambule van de Grondwet genoemd. Steinmeier: ,,Verlicht patriottisme en pal staan voor Europa gaan hand in hand.’’
Dat alles te verdedigen en ervoor te strijden vergt moed, zei de nieuwe Duitse president. ,,Moed is het levenselixer van de democratie, zoals angst de drijvende kracht is van dictatuur en autocratie’’.

Duitsland

Kritiek op Valls die weigert Hamon te steunen

Het comité dat de voorverkiezingen organiseerde waarmee de Parti Socialiste en enkele politieke partners bepaalden wie de centrum-links kandidaat voor het presidentschap zou worden heeft verliezer Manuel Valls op de vingers getikt omdat hij weigert de uiteindelijke winnaar te steunen. Alle deelnemers aan de primaire hadden zich verplicht de uitkomst te accepteren teneinde een scheuring in de partij te voorkomen.

De winnaar, Benoît Hamon, betichtte de oud-premier vorige week van “verraad” nadat die had laten weten de kandidatuur van Hamon niet te steunen met een zogenoemde “parrainage”. Om deel te kunnen nemen moet iedere presidentskandidaat 500 handtekeningen overleggen van volksvertegenwoordigers (burgemeesters, parlementsleden etc.) gelijk verdeeld over het hele land.

In een ingezonden stuk in de Journal du Dimanche legde Valls uit dat zich niet in de koers van Hamon herkent. Vooral op economisch gebied (Hamon pleit voor een basisinkomen en ziet geen bezwaar in het verder laten oplopen van de toch al hoge staatsschuld) vindt Valls de plannen niet realistisch.

De ‘Haute Autorité des primaires citoyennes’ liet woensdagavond weten dat “dergelijk gedrag” schade toebrengt aan “het principe van loyaliteit en de geest van de primaires, waarvan de belangrijkste verplichting eruit bestaat om de winnende kandidaat zonder enige reserve te steunen”.

Valls is niet de eerste kandidaat van de primaire die de uitslag naast zich neerlegt. Het groene parlementslid François de Rugy heeft een handtekening gezet voor de kandidatuur van de partijloze oud-minister Emmanuel Macron. Hoewel veel mensen uit de entourage van Valls ook naar Macron neigen, is de oud-premier zelf nog niet zo ver gegaan.

Frankrijk

Le Pen is een bron van inspiratie voor het team-Trump

In veel analyses vormt Donald Trump een bron van inspiratie voor rechts-nationalistische bewegingen in Europa. UKIP, Alternative für Deutschland en de Lega Nord hebben dat ook met zoveel woorden gezegd. Maar in een artikel over Steve Bannon, de belangrijkste adviseur van Trump, schrijft Politico dat deze juist heel sterk is beïnvloed door Marine Le Pen. Politico schrijft:

"Le Pen appears to have noticed the fandom from across the Atlantic. But she is also keen to point out that she got there first, rejecting the idea that her party is following Trump’s lead. “I don’t take Trump as a model, it is him applying what I have been putting forward for years now and that our political opponents have always considered inept,” she told La Voix du Nord earlier this year."

De gerespecteerde website citeert ook Alexandra de Hoop Scheffer, politicolog bij het German Marshall Fund in Parijs:

"The politics put in place by Donald Trump and his collaborator Steve Bannon are profoundly inspired by the extreme right in Europe, but most notably by the program of Marine Le Pen."

Specifieke voorbeelden: de bewondering voor de extreem-rechtse katholieke ideoloog Charles Maurras en voor de schrijver Jean Raspail en zijn boek le Camp des Saints, waarin hij waarschuwt voor een migratiecrisis; en het economische patriottisme van Le Pen, dat in de versie van Trump America First heet.

Frankrijk

‘Partij Marine Le Pen klopt geld los van de Franse staat’

Marine Le Pen leende van Poetin, gebruikt spookassistenten en zou knoeien met financieringsvehikels, zo blijkt uit een vorige week verschenen boek en tv-documentaire. Volgens onderzoekers is ze van het hele corrupte systeem op de hoogte, schrijft correspondent Peter Vermaas.

In Marine est au courant de tout (Marine is overal van op de hoogte) ontrafelen de journalisten Marine Turchi en Mathias Destal de creatieve geldbronnen van het FN. Ze schrijven over de inmiddels bekende lening van 6 miljoen euro die Le Pen via Poetin-contacten uit Moskou ontving en naar eigen zeggen heeft terugbetaald. Maar om het partijbureau draaiend te houden is ze vooral afhankelijk van het Europees Parlement. Hoewel Le Pen een referendum wil om Frankrijk uit de EU terug te trekken, blijft Europa een belangrijke bron van inkomsten.

Lees het hele verhaal: ‘Partij Marine Le Pen klopt geld los van de Franse staat’ Frankrijk

Voorsprong Beppe Grillo is groter dan ooit, ondanks schandalen

De populistische Italiaanse Vijfsterrenbeweging M5S van Beppe Grillo heeft nog nooit zo ver voorgestaan in de peilingen. Volgens een onderzoek van de Corriere della Sera heeft de M5S een voorsprong van 5,5 procent op de regerende Democratische Partij.

Recente schandalen lijken de beweging van komiek Grillo niet te deren. In Rome won M5S vorig jaar het burgemeesterschap, maar burgemeester Virginia Raggi worstelt met schandalen rondom vriendjespolitiek en corruptie onder haar naaste vertrouwelingen – terwijl ‘onestà, eerlijkheid, een van de belangrijkste slogans van de partij is. In Genua heeft Grillo de burgemeesterskandidaat die via interne verkiezingen de meeste voorkeuren kreeg, vervangen door de verliezer in deze voorverkiezingen – terwijl meer directe democratie een ander hoofddoel van M5S is.

Grillo en de zijnen profiteren van de verdeeldheid en verwarring bij andere partijen. De Democratische Partij lijdt onder een recente afsplitsing (maar de nieuwe splinter, de MDP, komt niet verder dan 3,3 procent). Op rechts blijven Matteo Salvini van de anti-immigratiepartij Lega Nord en Silvio Berlusconi van Forza Italia, ondanks zijn 80 jaar nog steeds de regisseur daar, afwisselend ruzie maken en zeggen dat ze af en toe moeten samenwerken. Tussen deze ruzies is Grillo nu, virtueel, de lachende eerste.

Italië

Schulz met 100% van stemmen gekozen als SPD-leider

Martin Schulz is zondag op een partijcongres met 100 procent van de stemmen door de SPD gekozen als partijleider. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de partij dat een leider unaniem gekozen wordt. Alle ruim 600 gedelegeerden stemden voor Schulz, de enige genomineerde.

Schulz werd in januari door de partij onverwachts voorgedragen als partijleider en daarmee als tegenstander van Angela Merkel in de Duitse verkiezingen in september. Sinds zijn nominatie neemt de populariteit van de sociaaldemocraten toe en staat de SPD door het ‘Schulz-effect’ in de peilingen niet ver meer achter Merkels CDU/CSU.

In een vijf kwartier durende speech zei Schulz, tot voor kort voorzitter van het Europees Parlement en daarvoor onder andere boekverkoper, dat men van hem “geen anti-Europataal” kan verwachten. Ook hekelde hij de groeiende inkomensongelijkheid en de Amerikaanse president Donald Trump en diens “misogyne, antidemocratische en racistische retoriek”.

Duitsland