Erdoganposters verwijderd uit etalage Rotterdam

Volgens de politie zorgden de posters voor spanningen in de Turkse gemeenschap in Rotterdam.

Foto: ANP/MEDIATV

Posters van de Turkse president Erdogan zijn zondagavond uit de etalage van een pand in Rotterdam verwijderd. De posters zorgden volgens de politie tot “oplopende spanningen tussen voor- en tegenstanders en risico’s voor omwonenden”.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot dat de posters verwijderd moesten worden na veel discussie op sociale media. Daar ontstond al snel een botsing tussen buurtbewoners die de actie provocerend vonden en bewoners die de eigenaar steunden. Volgens een woordvoerder van Aboutaleb werd daarop ingegrepen om “verstoring van de openbare orde te voorkomen en omwonenden te beschermen”:

“Voor je het weet worden er stenen door de ruiten gegooid, komt er een groep juichen en liederen zingen bij het pand. Dat is onwenselijk in de buurt.”

De woordvoerder benadrukt dat de beslissing om de posters te verwijderen vooral te maken heeft met de rol die de eigenaar speelt in de buurt. Hij zorgde vaker voor spanningen: zo werd hij tot drie keer toe gewaarschuwd om illegale gokpraktijken die in zijn pand plaatsvonden. Zijn pand werd daarop vorige week gesloten.

De vijf muurhoge posters bestreken de zijkanten van een hoekpand op de Beijerlandselaan in de wijk Feijenoord. Op een bord boven het pand staat: “zij praten, wij doen het”, een slogan van Erdogan’s AK-partij.

Twitter avatar hakbuyuk Hakan Büyük Erdogan-foto’s op muren. In Turkije? Nee, Beijerlandselaan, Rotterdam. #Turkijerel https://t.co/fwbujXFiRC

Onbegrip

De gemeente Rotterdam heeft eerst de eigenaar van het pand verzocht de posters te verwijderen. Toen dit niet gebeurde heeft de politie de posters zelf verwijderd. De gemeente heeft bij de bemiddeling hulp gevraagd van de Turkse organisatie UETD. Volgens algemeen secretaris van UETD, Mustafa Aslan, heerst er veel onbegrip bij hun achterban over het besluit van Aboutaleb:

“Zij begrijpen niet hoe demonstraties en betogingen voor Abdullah Ocalan, de leider van PKK die in zowel Europa als Nederland als terrorist wordt gezien, geen verstoring van de openbare orde zijn, maar betogingen voor Erdogan wel. Het onbegrip zal blijven bestaan als de Nederlandse overheid blijft meten met een dubbele maat.”

Lees ook: Nederland is een ideaal mikpunt voor Turkije

Voortdurende escalatie

In een verklaring aan RTV Rijnmond over zijn beslissing om de posters te verwijderen, zegt Aboutaleb dat de stad niet gebaat is “bij deze vorm van voortdurende escalatie”:

“Er komen steeds meer oproepen vanuit Turkije richting Europese Turken om allerlei dingen te ondernemen en er zijn altijd mensen die daar gevoelig voor zijn. Mijn oproep aan de Rotterdamse Turken is: trap er niet in, hou het hoofd koel. Je mag je loyaliteit hebben, maar dingen doen die de openbare orde hier in gevaar brengen, blijf ervan weg.”

Turks referendum

Anderhalve week geleden ontstond een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije, nadat de Turkse minister van Familiezaken voor het Turks consulaat in Rotterdam werd tegengehouden en terug naar Duitsland werd geëscorteerd. Zij bracht een bezoek aan Nederland om het referendum in april te promoten. In dat referendum wordt gestemd over een ingrijpende grondwetswijziging, die het huidige parlementaire stelsel zou vervangen door een systeem waarin alle uitvoerende macht bij de president ligt.

Lees ook: Bij Turks referendum is ‘nee’ taboe

Hoewel er al spanningen in de Turkse gemeenschap in Nederland zijn sinds de coup, zet het referendum de verhoudingen verder op scherp. De Turkse regering zet burgers onder druk door een nee-stem al snel te bestempelen als steun voor terroristen.