Erdogan-etalages in Rotterdam weg na spanningen in Turkse gemeenschap

Vijf muurhoge posters van de Turkse president Erdogan zijn zondagavond uit de etalages van een pand aan de Beijerlandselaan in Rotterdam verwijderd. De posters zorgden volgens de politie voor „oplopende spanningen tussen voor- en tegenstanders en risico’s voor omwonenden”.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot de posters te verwijderen na veel discussie op sociale media. Een gesprek met de eigenaar van het pand en de Turkse organisatie UETD mislukte, waarna de politie de posters rond middernacht verwijderde.

De vijf muurhoge posters bestreken de zijkanten van een hoekpand in de wijk Feijenoord. Bij een afbeelding van Erdogan met president Poetin van Rusland lag een rode loper. Op een bord boven het pand staat: „zij praten, wij doen het”. Het pand was een week eerder gesloten vanwege illegale gokpraktijken.

Maandag meldde de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LVD) dat er in 2016 iets meer meldingen van discriminatie zijn geregistreerd. Het aantal klachten kwam uit op 4596, 45 meer dan in 2015.

Spanningen binnen de Turkse gemeenschap zorgden voor meer klachten. Er kwamen vorig jaar opvallend meer meldingen binnen van discriminatie op grond van politieke gezindheid, in totaal 151. Volgens de LVD had dit te maken met de mislukte staatsgreep in Turkije. In 2015 waren dat er maar veertien.

Ook de meldingen waarin seksuele gerichtheid een rol speelt, zijn ten opzichte van 2015 flink gestegen van 202 naar 373. Regionale antidiscriminatiebureaus (ADV's) registeren de klachten. (ANP/NRC)

Vasthouden diplomaten pagina 8