Britse premier May begint op 29 maart met Brexit

De Britse premier May zal die dag via een brief aan Europees president Donald Tusk laten weten dat de Britten willen vertrekken uit de EU.

Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Op woensdag 29 maart zal Theresa May geschiedenis schrijven: op die dag maakt de premier een begin aan het Britse uittreden uit de Europese Unie. Dat heeft haar woordvoerder vandaag in Londen bevestigd.

May zal via een brief aan Europees president Donald Tusk laten weten dat de Britten willen vertrekken. Het schrijven is vereist volgens artikel 50 van het Lissabonverdrag. Tusk zal namens de EU binnen 48 uur een eerste reactie geven. De Europese president heeft op Twitter laten weten de andere lidstaten binnen die tijd de richtlijnen van de Brexit te presenteren.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Within 48 hours of the UK triggering Article 50, I will present the draft #Brexit guidelines to the EU27 Member States.

De eerste inhoudelijke onderhandelingen zullen pas veel later plaatsvinden. De 27 overige lidstaten zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk zes weken de tijd nemen om een gezamenlijk mandaat aan de Europese Commissie te geven voor de hoofdlijnen van de onderhandelingsstrategie, die later nog verder uitgewerkt dient te worden.

Lees ook: Britse premier May wil volledig met EU breken

Vóór Europese parlementsverkiezingen

Enkele onderhandelaars aan Britse kant verwachten dat het leeuwendeel van de onderhandelingen pas in oktober, na de Franse en Duitse verkiezingen, plaats zal vinden. Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie, heeft eerder gezegd dat de onderhandelingen binnen achttien maanden afgerond dienen te worden. Dit is nodig om te zorgen dat Brexit niet de verkiezingen voor het Europees parlement verstoort en om te voorkomen dat de Britten niet nog steeds bij het begin van de volgende Europese meerjarenbegroting.

Het was voor Theresa May niet eenvoudig om een datum te vinden voor de langverwachte aankondiging. In oktober vorig jaar beloofde de premier voor eind maart een begin te maken aan Brexit. Haar plannen om snel te handelen werd gefrustreerd door een uitspraak van het Britse Supreme Court. De hoogste rechters van het land oordeelden dat May toestemming nodig had van het Britse parlement om uit te treden.

Pas vorige week had ze de benodigde parlementaire goedkeuring. Aanvankelijk werd gedacht dat May onmiddellijk daarna de notificatie van uittreding aan Tusk wilde versturen. Maar de Schotse premier Nicola Sturgeon kaapte de aandacht door op te roepen tot een tweede onafhankelijkheidsreferendum. May vond dat ze in reactie daarop moest wachten om niet overhaast over te komen. Deze week een begin maken met uittreding zou diplomatiek slecht vallen in Europa: EU-leiders vieren zaterdag 25 maart de zestigste verjaardag van het Europese oprichtingsverdrag.

Lees ook: May kondigt dinsdag ‘harde Brexit’ aan

Logische dag

Woensdag is een logische dag in de week voor May. Dan houdt het Britse Lagerhuis het wekelijkse vragenuur en heeft May een groot podium om haar brief toe te lichten. Hoe de brief eruit komt te zien is een veel besproken onderwerp in Westminster. “Is het een brief met de boodschap: ‘Beste Donald, wij willen weg. Gauw bellen?’ of gaat ze inhoudelijk in op de onderhandelingsstrategie van de Britten en hun beeld voor de toekomstige Brits-Europese relatie”, zegt een prominent Lagerhuislid van oppositiepartij Labour.