bodemprocedure

Naturalis schikt voor 1,5 miljoen met architect

Naturalis heeft een schikking getroffen met architect Fons Verheijen. In ruil voor acceptatie van de bouwplannen van het museum, ontvangt de architect anderhalf miljoen euro voor een op te richten stichting die zich zal richten op wetenschappelijk onderzoek en architectuur. Museum en architect waren twee jaar lang verwikkeld in een bodemprocedure over het gebouw van Naturalis. Verheijen ontwierp het museumgebouw, dat in 1998 werd opgeleverd. In de huidige nieuwbouwplannen van Naturalis gaat het vanbinnen vrijwel geheel op de schop. Lang stonden de partijen onbewogen tegenover elkaar: Verheijen wilde niets weten van de schadevergoeding die Naturalis aanbood; het museum wilde geen concessies doen aan het nieuwe ontwerp. Tijdens de bodemprocedure bouwde Naturalis door. (NRC)