Bill Gates in 2016 opnieuw rijkste persoon op aarde

Volgens zakenblad Forbes waren er vorig jaar meer superrijken op de wereld dan ooit tevoren.

Foto Gian Ehrenzeller / EPA

Bill Gates was in 2016 voor de vierde keer op rij de rijkste persoon op aarde. Dat staat in de maandag gepubliceerde jaarranglijst van superrijken van het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Microsoft-oprichter Gates sloot het jaar af met een geschat vermogen van 80 miljard euro, ongeveer 10 miljard meer dan een jaar eerder.

Op de tweede plek in de Forbes-lijst staat investeringsgoeroe Warren Buffet, met 70,4 miljard euro. Amazon-eigenaar Jeff Bezos bekleedt de derde positie. Hij zag zijn vermogen toenemen met 25,7 miljard euro, het meest van iedereen op de ranglijst. Bezos bezit nu 67,7 miljard euro. Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, kwam voor het eerst de top vijf binnen, met 52,1 miljard.

Trump

Uit de Forbes-ranglijst blijkt ook dat de wereld in 2016 meer superrijken telde dan ooit. Vorig jaar oversteeg het aantal miljardairs voor het eerst de tweeduizend. In totaal waren het er 2.043, ruim tweehonderd meer dan in 2015. Het totale vermogen van de mensen op de lijst steeg met achttien procent, tot 7,14 biljoen euro. Vorige maand publiceerde Oxfam een rapport, waaruit bleek dat de acht rijkste mannen ter wereld evenveel vermogen hebben als de 3,6 miljard mensen die de armste helft van de wereldbevolking vormen.

Lees ook: Superrijken staan symbool voor de kloof

Op de lijst van Forbes staan nog wat andere interessante miljardairs. Zo nam het vermogen van de Amerikaanse president Donald Trump in 2016 naar schatting met bijna één miljard euro af. Trump bezit 3,3 miljard euro, goed voor de 544ste plaats op de ranglijst. Uit Nederland komen tien miljardairs. Charlene de Carvalho-Heineken is met een rijkdom ter waarde van 11,7 miljard euro de vermogendste.