Basic-Fit lijkt steeds beter in vorm te raken

Deze rubriek belicht beursfondsen die deze week in de belangstelling staan. Vandaag: Basic-Fit.

Foto Lex van Lieshout

Voor sportscholen zijn de laatste maanden van het jaar nooit de beste. Na de zomer verslapt de aandacht van veel leden sowieso al een beetje en met de feestdagen in aantocht neemt het aantal uitschrijvingen alleen maar verder toe. Wat heeft sporten immers voor zin met al die pepernoten, kerstdiners en oliebollen? Gezond doen kan in het nieuwe jaar wel weer.

Opvallend is dus dat fitnessketen Basic-Fit over de periode oktober tot december juist een hogere omzet verwacht dan in de andere kwartalen van 2016. Het bedrijf uit Hoofddorp presenteert donderdag de vierdekwartaalcijfers, voor het eerst sinds de beursgang in juni. Gemikt wordt op ongeveer 70 miljoen aan omzet, liet Basic-Fit in oktober al weten.

Het geheim zit in het openen van nieuwe vestigingen. De afgelopen jaren bouwde Basic-Fit er aan de lopende band feloranje sportscholen bij, in onder meer Nederland, België en Frankrijk. In 2016 werd een recordaantal van 81 nieuwe vestigingen geopend, waardoor Basic-Fit naar eigen zeggen nu de grootste keten van Europa is.

Volgens analist Robert Jan Vos van ABN Amro zijn het echter vooral de sportscholen van ongeveer een jaar oud die de omzet doen groeien. „Zulke clubs worden nu volwassen en groeien qua ledenaantal”, stelt Vos. „Een net geopende club draagt niet meteen bij aan de omzet. Dat komt pas als ze iets langer open zijn.”

Dat de groeistrategie van Basic-Fit werkt, bleek wel uit de laatste cijfers die het bedrijf publiceerde: door tienduizenden nieuwe fitnessabonnementen nam de omzet over de eerste negen maanden van 2016 toe met 28 procent op jaarbasis. En de brutowinst voor aftrek van eenmalige lasten en belasting (ebitda), steeg zelfs in een nog iets hoger tempo.

Veel analisten zijn daarom enthousiast over het aandeel Basic-Fit. Vrijwel alle banken en handelshuizen die het aandeel volgen, hanteren een koopadvies. Bij ABN Amro denken ze dat de koers – nu 16,73 euro – de komende tijd kan oplopen naar 19,50 euro. ING is nog positiever en hanteert een koersdoel van 22,50 euro. De bank plaatste Basic-Fit onlangs op de lijst met aandelen om te volgen in 2017.

Toch zijn er ook zorgen over het aandeel Basic-Fit. Zo wees financieel specialist Gert Jochems beleggers in aanloop naar de beursgang op de hoge schuld van het bedrijf. Hij noemde Basic-Fit tegenover BNR „technisch een failliete onderneming”. De vraag is bovendien in hoeverre al die nieuwe sportscholen tot een gezonde winst leiden, aldus Jochems.

Voor een deel zijn die bezwaren nu weggenomen, denkt Vos. Met de opbrengst van de beursgang kon een flink deel van de schuld worden afbetaald. „Volgens mijn berekeningen kwam de schuld eind vorig jaar uit op 213 miljoen euro. Dat is omgerekend 2,8 keer de ebitda, een heel acceptabel niveau.”

Bijkomend voordeel van die aflossingen is dat Basic-Fit in de toekomst minder rente hoeft te betalen. Vos verwacht dat de financieringskosten dalen van zo’n 35 miljoen euro in 2016 naar ongeveer 5 miljoen euro dit jaar. Voor een bedrijf met een verwachte jaaromzet van 260 miljoen euro, scheelt dat een hoop.

In de jaarcijfers zijn die lagere rentelasten echter nog niet te zien. Netto komt Basic-Fit waarschijnlijk dan ook in het rood uit, aangezien in het eerste halfjaar al een verlies van 26,1 miljoen euro werd geleden. Maar dat kwam vooral door eenmalige posten, zoals de kosten van de beursgang en een boeterente vanwege het voortijdig afbetalen van leningen.

De meeste beleggers zullen volgens Vos dan ook niet zo gauw naar dat getal kijken. „Die letten vooral op de omzet, de brutowinst en het aantal clubs dat is geopend”, aldus de analist. En die liggen waarschijnlijk allemaal flink hoger.