Autobom ontploft in Bagdad: ‘minstens 23 doden’

Dit jaar verloren in de Iraakse hoofdstad al tientallen mensen het leven bij bomaanslagen, meestal van Islamitische Staat.

Verwoeste auto's bij de plek in Bagdad waar maandag een autobom af ging.
Verwoeste auto's bij de plek in Bagdad waar maandag een autobom af ging. Foto Reuters

Bij de ontploffing van een autobom in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn maandag minstens 23 mensen om het leven gekomen. Meer dan 45 mensen raakten gewond. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen bij de plaatselijke hulpdiensten.

De bom ging af in een drukke winkelstraat in de wijk Amil. Die buurt ligt in het zuiden van de stad en telt voornamelijk shi’itische inwoners. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

De ligging van de wijk waar de ontploffing plaatsvond. De tekst gaat verder onder het kaartje.

Bomaanslagen

Bomaanslagen komen regelmatig voor in Bagdad. Dit jaar verloren al tientallen mensen het leven. In februari eiste een autobom bijvoorbeeld meer dan vijftig dodelijke slachtoffers. Vorig jaar juli was de hoofdstad het toneel van de bloedigste aanslag in Irak sinds 2003. Bij twee explosies stierven bijna driehonderd mensen.

Veruit de meeste aanslagen waren het werk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). IS verdedigt momenteel Mosul, de laatste grote stad die het in handen heeft. Het Iraakse regeringsleger bevecht IS in het westen van de stad, nadat het de groepering eerder wist te verdrijven uit Oost-Mosul.