Aanvaller Orly had alcohol, cocaïne en cannabis gebruikt

Dat blijkt uit bloedonderzoek. De vader van de man zei eerder dat zijn zoon geen vrome moslim was.

Reizigers wachten bij de luchthaven Orly, zaterdag.
Reizigers wachten bij de luchthaven Orly, zaterdag. Foto Kamil Zihnioglu/AP

De man die zaterdag op een luchthaven bij Parijs werd doodgeschoten nadat hij patrouillerende militairen had aangevallen, had sporen van cocaïne, cannabis en alcohol in zijn bloed. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

De 39-jarige Ziyed Ben Belgacem, een draaideurcrimineel die zich schuldig maakte aan overvallen en drugsmisdrijven, vuurde zaterdagochtend bij een verkeerscontrole een schot hagel af op de politie. Anderhalf uur later vloog hij op de luchthaven Orly een militair aan, en probeerde haar wapen af te pakken. Hij slaagde daar niet in, en werd doodgeschoten door twee andere militairen.

Omdat Belgacem tijdens zijn actie riep dat hij wilde “sterven voor Allah” rezen vermoedens van islamitisch extremisme. Zijn vader zei zich dat in een interview met de Franse radiozender Europe 1 niet voor te kunnen stellen:

“Mijn zoon is nooit een terrorist geweest. Hij ging nooit bidden, hij dronk… Onder invloed van alcohol en cannabis, is dit hoe het met je afloopt.”

Toxicologisch onderzoek heeft uitgewezen dat Belgacem tijdens zijn actie een 0,93 promille alcohol in zijn bloed had. Bovendien had hij drugs gebruikt. In zijn flat is cocaïne gevonden. Volgens AP werd Belgacem in de gaten gehouden omdat hij in 2011 en 2012 in de gevangenis geradicaliseerd zou zijn. Na de aanslagen in Parijs, november 2015, was zijn appartement een van de tientallen woningen die werden doorzocht.

Bij de aanval op Orly raakte op Belgacem na niemand gewond. Alleen de agent die beschoten werd tijdens de verkeerscontrole liep lichte verwondingen op.