‘Aanklacht over vasthouden Turkse diplomaten kan niet’

Diplomatieke ruzie Turkije kan geen zaak bij het Internationaal Gerechtshof aanspannen omdat het nooit is toegetreden tot het noodzakelijke verdrag.

Foto ANP

Turkije kan bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag geen zaak tegen Nederland aanspannen over eventuele schending van de rechten van Turkse diplomaten in Nederland. Turkije is namelijk nooit toegetreden tot het verdrag dat een dergelijk beroep bij het Internationaal Gerechtshof mogelijk maakt. Dat zegt Nico Schrijver, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit Leiden.

Een beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wegens schending van mensenrechten is ook nog behoorlijk ingewikkeld, aldus Schrijver. Overheden hebben immers enige speelruimte voor handhaving van de openbare orde.

De Turkse regering zoekt naar mogelijkheden om Nederland aan te klagen voor de behandeling van Turkse diplomaten door de Nederlandse politie tijdens het ongewenste bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken. Het niet respecteren van de onschendbaarheid van diplomaten is in strijd met de Weense conventie over diplomatiek verkeer.

Afgelopen woensdag zei een woordvoerder van Algemene Zaken dat de Nederlandse regering onderzoekt of twee Turkse diplomaten toen ten onrechte zijn vastgehouden. Volgens de Volkskrant hadden de twee diplomaten hun diplomatieke passen bij zich en wist de politie dus om wie het ging. Niettemin zouden ze zijn meegenomen naar het bureau en twee uur in een cel zijn vastgehouden. Het zou gaan om de Turkse zaakgelastigde uit Den Haag en de consul-generaal uit Deventer. Als blijkt dat de Turkse diplomaten ten onrechte zijn vastgehouden, zou premier Rutte dat betreuren, zou die vorige week zaterdag al hebben gezegd tegen zijn Turkse ambtgenoot, premier Benali Yildirim. Dinsdag zei Yildirim voor de Turkse televisie dat Rutte zijn excuses al zou hebben gemaakt. Maar volgens de Nederlandse woordvoerder is de zaak nog in onderzoek. Het kabinet erkende dat de diplomaten korte tijd zijn vastgehouden, maar dat ze onmiddellijk werden vrijgelaten toen bleek dat ze een diplomatieke status hadden.

Volgens twee Turkse kranten zou de Turkse regering bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties hebben geklaagd over het vasthouden van wel vier Turkse diplomaten.