Necrologie

’Steltloper’ Pingeon was een uitgesproken ronderenner

Roger Pingeon 1940-2017 Fransman Pingeon was een uitgesproken ronderenner. Hij was lang, mager en taai. Zijn grootste triomf was winst in de Tour de France van 1967.

Roger Pingeon in 1972
Roger Pingeon in 1972 Foto AFP

De grootste triomf van Roger Pingeon, die zondag op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval overleed, was zijn eindzege in de Tour de France van 1967. In die onvergetelijke Tour – de Brit Tommy Simpson kwam bij de beklimming van de Mont Ventoux om het leven na een fatale combinatie van hitte, alcohol en dopinggebruik – sloeg de Fransman zijn slag in de vijfde etappe Roubaix-Jambes. Hij sloot aan bij een door de Belgische ‘keizer’ Rik Van Looy georganiseerde ontsnapping en reed later in een moordend tempo van zijn medevluchters weg. Zijn solo leverde hem de gele trui op die hij (op een etappe na) tot in Parijs behield, mede dankzij veel steun in de cols van zijn befaamde landgenoot Raymond Poulidor die als favoriet voor de Touroverwinning was gestart maar die rol niet kon waarmaken.

Pingeon had de bijnaam l’Echassier (de steltloper) vanwege zijn opvallend lange benen. Een jaar voor zijn Tourtriomf wilde Pingeon zijn wielercarrière beëindigen omdat hij zich stoorde aan „onfrisse praktijken”, zoals list en bedrog in het peloton en gebrek aan respect voor de coureurs bij de ploegbazen. Hij ging desondanks door, deed nog vijf keer mee aan de Tour en blonk in 1969 opnieuw uit: hij werd tweede achter Tourdebutant Eddy Merckx, overigens met een achterstand van bijna achttien minuten.

(FILES) This file photo taken on July 14, 1968 shows Frenchman Roger Pingeon raising his arm as he wins the 15th stage of the Tour de France between Font Romeu and Albi on France’s Bastille Day.
Former cycling champion Roger Pingeon, winner of the 1967 Tour de France, died on March 19, 2017 night from a heart attack at the age of 77 at his home in the Ain, according to his relatives. / AFP PHOTO / STAFF
(FILES) This file photo taken on July 04, 1967 shows Frenchman Roger Pingeon riding uphill during the first leg of the fifth stage of the Tour de France between Roubaix and Jambes (Belgium).
Former cycling champion Roger Pingeon, winner of the 1967 Tour de France, died on March 19, 2017 night from a heart attack at the age of 77 at his home in the Ain, according to his relatives. / AFP PHOTO / -
(FILES) This file photo taken on July 23, 1967 shows Frenchman Roger Pingeon posing for photographers with a bouquet of flowers in his hand after winning the Tour de France, in Paris.
Former cycling champion Roger Pingeon, winner of the 1967 Tour de France, died on March 19, 2017 night from a heart attack at the age of 77 at his home in the Ain, according to his relatives. / AFP PHOTO / STAFF
Fotos AFP

In datzelfde jaar stond hij op het hoogste podium van de Ronde van Spanje. De in Hauteville geboren Pingeon was een uitgesproken ronderenner. Hij was lang, mager en taai. In de klassiekers kwam hij minder goed uit de verf. Pingeon werd door veel Tourvolgers omschreven als een eenvoudige en bescheiden gentleman. Maar in het peloton dachten sommigen daar anders over, zoals te lezen staat in het boek Heersers van de Tour van Wout Koster en Martin Ros. „Hij stond bekend als een mopperkont”, staat daar geschreven. En hij was niet populair. „Hij nam de knechten graag te grazen, ook als ze geen werkelijke schuld hadden. Men had Pingeon niet graag als kopman.”

In 1974 stopte Pingeon. Hij had daarna jarenlang een bloemenzaak en werd wielercommentator bij de Franstalige Zwitserse televisie.