21 doden bij opgelaaide gevechten Damascus

Nadat rebellen een aanslag pleegden op regeringsgebied sloeg het leger terug met luchtaanvallen en raketten.

Rookwolk na een luchtaanval aan de oostkant van Damascus
Rookwolk na een luchtaanval aan de oostkant van Damascus Foto Mohammed Eyad/AFP

Bij opgelaaide gevechten tussen rebellen en het Syrische regeringsleger zijn de afgelopen 24 uur ruim twintig doden gevallen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zondag. Onder de doden zijn twaalf rebellen en negen soldaten.

De gevechten laaiden op in de wijk Jobar. Jobar is een gedeelte van de Syrische hoofdstad Damascus dat sinds 2013 in handen is van de rebellen. Aanleiding voor de confrontatie waren twee autobommen, die de rebellen op zaterdagochtend af lieten gaan in een deel van Damascus dat in handen is van het regeringsleger. Het is voor het eerst sinds jaren dat de rebellen in Damascus aanvallen uitvoeren op gebied dat in handen is van het regeringsleger.

Lees ook: De nieuwe tactiek van rebellen

Het regeringsleger reageerde op de aanval door raketten op Jobar af te vuren en luchtaanvallen uit te voeren boven het gebied. Er is geen melding gemaakt van burgerslachtoffers.

Aanslagen

Vorige week werden er in Damascus ook aanslagen gepleegd door rebellen. Twee bussen met sji’itische pelgrims ontplofte. Ook in de Syrische stad Homs was het in februari raak: daar vielen tientallen doden door explosieven. De aanslag werd opgeëist door Tahrir al-Sham, een nieuwe coalitie van soennitische rebellen. Tahrir al-Sham was ook wel bekend onder de naam Jabhat al-Nusra, toen onderdeel van Al-Qaeda. Zij strijden tegen het Syrische regeringsleger, dat hoofdzakelijk wordt gesteund door sji’itische milities uit Libanon en Irak.

Aanslagen kwamen voorheen weinig voor in Syrië. De strijd werd vooral gevoerd op het slagveld. De rebellen hebben de afgelopen maanden veel terrein verloren door de opkomst van het regeringsleger en bombardementen van Rusland. De rebellen hebben nog drie wijken van Damascus in handen die worden belegerd door het Syrische regeringsleger. Volgens NRC-correspondent Gert Van Langendonck leidt het terreinverlies van de rebellen tot deze nieuwe gevechtstactiek.

De locatie waar de gevechten zijn opgelaaid.