‘Duitse justitie deed ook inval bij Volkswagen-topman’

Vorige week werd bekend dat justitie afgelopen woensdag binnen is gevallen bij verschillende Audi-vestingen.

Matthias Müller.
Matthias Müller. Foto Emmanuel Dunand/AFP

De Duitse justitie heeft afgelopen woensdag naast locaties van Audi ook het kantoor van Volkswagen-concernbaas Matthias Müller onderzocht, meldt de Duitse krant Bild. Duizenden in de Verenigde Staten verkochte Audi’s bevatten motoren die moederbedrijf Volkswagen heeft ontwikkeld, waarbij mogelijk emissiefraude is gepleegd.

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft de invallen nog niet bevestigd. Justitie in de deelstaten Beieren, Baden-Württemberg en Nedersaksen hoopt meer duidelijkheid te krijgen over wie binnen Audi precies van de fraude op de hoogte waren.

Eerder deze week werd al bekend dat justitie invallen heeft gedaan bij twee grote Audi-fabrieken en zeven andere locaties in Ingolstadt en Neckarsulm. Ook zouden er invallen hebben plaatsgevonden in de woningen van Audi-medewerkers. Ruim honderd opsporingsambtenaren deden mee en legden onder andere beslag op smartphones en notitieblokjes van Audi-topman Rupert Stadler.

Dieselgate

Het onderzoek vindt plaats in het kader van dieselgate, een schandaal dat zich nu achttien maanden voortsleept. In 2015 bleek dat Audi’s moederbedrijf Volkswagen frauduleuze software had gebruikt om de emissies van dieselauto’s zuiniger te laten lijken dan ze daadwerkelijk waren. Daarmee probeerde het bedrijf Amerikaanse milieukeuringen te omzeilen. Toenmalige Volkswagen-topman Martin Winterkorn stapte op vanwege het schandaal en werd opgevolgd door Müller.

Lees ook: Alles wat je wil weten over het Volkswagenschandaal

In januari was Volkswagen nog 4,3 miljard dollar kwijt aan het afkopen van strafrechtelijke vervolging in de VS. Ook moest het bedrijf schikken met autobezitters en Amerikaanse overheidsinstanties. Het totaalbedrag aan schikkingen liep tot nu toe op tot rond de 20 miljard euro.