De titel kan Ajax al bijna vergeten

Ajax De ploeg van Peter Bosz levert een wanprestatie en verspeelt zeer dure punten bij Excelsior (1-1). De titel kan nog, maar eigenlijk niet.

Ajacied Lasse Schöne kan moeilijk accepteren dat zijn ploeg punten heeft verspeeld bij Excelsior.
Ajacied Lasse Schöne kan moeilijk accepteren dat zijn ploeg punten heeft verspeeld bij Excelsior. Foto ANP Pro Shots

Twee verloren duels – verloren op inzet – en daarna de arm van Jordy de Wijs in het gezicht. Een schop nog van Jurgen Mattheij tegen het onderbeen, zo werd Bertrand Traoré – Chelsea-huurling en grillig Ajax-aanvaller uit Burkina Faso – in een tijdsbestek van zes minuten vollédig uit de wedstrijd gespeeld. Op Woudenstein werd hij zondagmiddag amper nog waargenomen.

Niet dat na het gelijkspel van Ajax tegen Excelsior (1-1) één schuldige is aan te wijzen. De waarheid is dat je soortgelijke teksten mutatis mutandis over elke Ajacied kon schrijven zondagmiddag, op Justin Kluivert en keeper André Onana na dan. Zo slecht was het. Aanvoerder Davy Klaassen, belangrijker dit seizoen dan ooit, had niet heel veel meer inbreng dan donderdag tegen Kopenhagen toen hij geschorst was. De 17-jarige Matthijs de Ligt, die vrijdag werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, speelde dan wel ‘volwassen’ zoals hij dat doet, maar blunderde bij de tegentreffer met een bizarre pass door het centrum. Dus: ook een onvoldoende.

Foto ANP Pro Shots

Vermoeiend

Het gelijkspel bij Excelsior mag op het oog een aberratie zijn, maar in werkelijkheid was de Kopenhagen-krachttoer afgelopen donderdag (2-0 zege, voor het eerste in veertien jaar naar een Europese kwartfinale) de afwijking van de tendens die de ploeg van coach Peter Bosz heeft ingezet tegen Vitesse-uit, precies een maand geleden. Niet geheel toevallig begon toen ook de Europa League-campagne. Het was vaak moeizaam, vermoeiend, net aan genoeg. Nu niet.

Ajax hoeft de titel nog niet te vergeten. Maar draai het eens om, het ondenkbare scenario dat Feyenoord nu de landstitel níet wint. Dan wordt de instorting van de Rotterdamse koploper studiemateriaal aan faculteiten gedragswetenschappen. Het zou een aflevering Andere Tijden Sport worden, meer nog: een speelfilm gebaseerd op dé anticlimax van de eeuw. Zes punten voor, met nog zeven wedstrijden te spelen. Het zou een titelverkwanseling zijn waarbij die van Ajax vorig seizoen op de laatste speeldag totaal bij in het niet zou vallen viel. Ondraaglijk supportersleed, bijna onvoorstelbaar.

Feyenoord mag over twee weken in Amsterdam van Ajax verliezen, mag daarna nóg eens verliezen en pas daarna wordt puntenverlies vervelend voor de mannen van Giovanni van Bronckhorst. Mits Ajax en PSV alles winnen, twee ploegen die op 22 april ook nog tegen elkaar moeten in Eindhoven. Het kan nog voor Ajax, maar eigenlijk niet.

‘Offensief bleef uit’

Kopenhagen werd dus donderdag indrukwekkend opzij gezet in de Arena, maar tegen de Rotterdamse ‘oudpapierclub’ met een fractie van de Ajax-begroting ging het zondagmiddag catastrofaal mis. Kluivert maakte voor rust nog gelijk na een eigen doelpunt van Kenny Tete – schuldige: De Ligt. Maar de opmerking „een offensief van Ajax bleef in de tweede helft eigenlijk uit” van Excelsior-coach Mitchell van der Gaag vertelde het verhaal van de wedstrijd. En ook, voor de camera van RTV Rijnmond: „We moesten wel alert zijn op de counter van Ajax.” Pijnlijk.

Bosz weigerde vermoeidheid of instelling te duiden als oorzaken van het hemeltergende voetbal. „Ik kan wel verklaringen noemen, maar dan zou het lijken of ik excuses zoek.” Vermoedelijk doelt hij op het onbesproeide kunstgras. Ook arbiter Pol van Boekel had strenger mogen zijn bij de sanctionering van schoppende Excelsior-spelers.

Ajax kan de balans bij minder dan een overwinning in de Klassieker tegen Feyenoord – over twee weken – opmaken. Dat zou de wedstrijd moeten zijn geweest waarin de titelrace weer geopend werd. Nu is er slechts gelegenheid om nog aan te haken en ternauwernood PSV – nu twee punten achter Ajax – voor te blijven. Een derde seizoen zonder titel lijkt onontkoombaar voor de grootste club van Nederland.

Men zal zeggen: ‘transitiejaar’, na vijfenhalf seizoen Frank de Boer, en dat is ook zo. Maar wat kan Ajax in zo’n transitiejaar verschrikkelijk voor de dag komen.