Ajax in Rotterdam niet langs Excelsior

De nummer twee kwam niet langs de nummer vijftien. Het werd 1-1, waardoor Feyenoord verder uitloopt op Ajax.

Justin Kluivert vlak nadat hij de 1-1 maakt.
Justin Kluivert vlak nadat hij de 1-1 maakt. Kay in 't Veen/ANP

Ajax heeft zondagmiddag kostbare punten verspeeld in Rotterdam door gelijk te spelen tegen Excelsior. In een wedstrijd waarin beide clubs gevaarlijk waren werd het 1-1, waardoor Ajax niet inloopt op koploper Feyenoord.

Excelsior kwam in eerste instantie op voorsprong in de 27e minuut, nadat De Ligt - donderdag nog de ster tegen FC Kopenhagen - van Ajax de bal slordig terugspeelde. Mike van Duinen schoot de Rotterdammers vervolgens op voorsprong, via Tete, waardoor het doelpunt telde als eigen doelpunt. Vijf minuten later maakte Justin Kluivert bij Ajax de gelijkmaker - zijn eerste doelpunt, precies tien jaar en één dag nadat zijn vader voor het laatst scoorde.

Daarna kwam het niet meer tot goals. Beide clubs werden wel nog regelmatig gevaarlijk, maar wisten de stand niet aan te passen. Omdat Feyenoord eerder op de dag een achterstand bij Heerenveen toch in een overwinning wist om te zetten loopt die club nu nog verder uit.

Lees ook: Feyenoord omzeilt lastige klip bij Heerenveen

Bij de IJsselderby PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles wonnen de Zwollenaren met 3-1. Het stond vrij lang 1-1, maar in de laatste tien minuten wist PEC de wedstrijd te beslissen, onder andere door een penalty.

In de laatste wedstrijd van speelronde 27 won AZ in eigen stadion met een 4-0 van ADO Den Haag. AZ-speler Dos Santos wist aan het begin van de wedstrijd snel achter elkaar twee keer te scoren: in de 7e en 13e minuut. In de 34ste minuut scoorde middenvelder Joris van Overeem de 3-0. Na rust probeerde ADO terug te komen, maar slaagde er nauwelijks in kansen te creëren. Na nog een doelpunt van AZ-aanvaller Fred Friday was het gedaan met de club uit Den Haag.

AZ deelt na deze overwinning de vijfde plaats in het algemeen klassement met FC Twente. ADO Den Haag staat zeventiende.