Zuid-Afrikaanse wijn wordt beter

Zuid-Afrika is duurdere wijn gaan maken. En dat loont, schrijft .

In de Regenboognatie breekt de zon door. Aan het eind van diezelfde regenboog gloort de spreekwoordelijke pot met goud. Feit is dat de export van Zuid-Afrikaans kwaliteitsrood, -wit en -rosé het wijnland flink wat extra kleur op de wangen bezorgt. Dat kan ik opmaken uit de cijfers over vorig jaar die ik onlangs kreeg toegestuurd van het overkoepelende orgaan WOSA, Wines of South Africa. De koers die al enige tijd geleden door de industrie is ingezet, begint zijn vruchten af te werpen.

Even terug naar 2010. Toen tekende ik uit de mond van een Zuid-Afrikaanse wijnmaker op: „Als we ons in het budgetsegment blijven bewegen, zijn de gevolgen niet te overzien. Het moet afgelopen zijn met het stunten met prijzen, omdat dit het wijnmerk ‘Zuid-Afrika’ uitholt. We moeten meer focussen op kwaliteit”, klonk het destijds vanuit een onderbuikgevoel. Drie jaar later adviseerde ook PricewaterhouseCoopers „officieel” om niet de concurrentie aan te gaan met andere bulkwijn producerende wijnlanden als Argentinië, Australië en Chili, maar om te focussen op het hogere segment. En dat pad is ingeslagen.

In 2016 steeg de exportwaarde beduidend sneller dan het volume: 9,8 versus 2 procent. De categorie wijnen met een literprijs tussen de 5,80 en 7 euro ging met 39 procent omhoog terwijl vooral de afzet van bulkwijnen sterk afnam. En met name Nederland – door de inspanningen van de supermarkten een groot liefhebber van die laatste categorie – begint zijn leven te beteren. Vorig jaar is hier de exportwaarde met 22 procent gestegen. Goed voor een derde plek op de lijst van belangrijkste importeurs, achter Groot-Brittannië en Duitsland.

In 2013 stonden we nog zesde. Een en ander onderstreept de trend waarover ik afgelopen oktober al geschreven heb: de Nederlandse wijndrinker is niet zozeer meer gaan drinken maar beter. Tot besluit na al dat droge gecijfer maar eens zo’n ‘nieuwe’ Zuid-Afrikaan opentrekken. Van een importeur die al sinds 2006 Zuid-Afrikaanse wijnen uit het betere segment importeert, proefde ik een witte die op alle fronten het te vergeten Zuid-Afrikaanse wijnverleden pootje licht.