Voorkeursstemmen

Toch zetel voor 3 linkse vrouwen en een CDA’er

Demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) komt toch in de Tweede Kamer. De officiële uitslag moet nog komen, maar Ploumen is met zeker 19.912 voorkeursstemmen zeker van een zetel. Ploumen stond op de tiende plek van de kandidatenlijst van de PvdA. De partij haalde echter slechts negen zetels, het grootste verlies in de Nederlandse politieke geschiedenis. Door Ploumens voorkeursstemmen komt nummer negen van de lijst William Moorlog niet in het parlement.

Ook GroenLinks-kandidaten Isabelle Diks en Lisa Westerveld hebben voldoende voorkeursstemmen in de wacht gesleept voor een zetel. Zij stonden respectievelijk negentiende en veertiende op de lijst van de partij van Jesse Klaver, die veertien zetels haalde. Diks haalde meer dan 24.500 stemmen, Westerveld haalde er 18.000. Voor het CDA komt Maurits van Martels met 19.000 voorkeursstemmen ondanks zijn 44ste plek op de lijst toch in de Tweede Kamer.

Het komt in Nederland niet vaak voor dat politici met voorkeursstemmen de Kamer in komen. Bij de vorige verkiezingen lukte dat slechts één persoon: CDA-politicus Pieter Omtzigt. Laatstgenoemde stond bij de verkiezingen van woensdag op plek vier van de CDA-lijst.