Brieven

Verkiezingen en formatie (1)

Vergeet de ‘genadebroodvariant’ niet: VVD, CDA, D66, GL, PvdA

Wiegel (hij bestaat nog steeds!) verklaarde donderdagmorgen op radio 1 dat de VVD de PVV niet moet uitsluiten. Een coalitie van de VVD waar ook GroenLinks aanschuift acht de voormalige liberale leider daarentegen buitengewoon onwenselijk. Ervan uitgaande dat Rutte blijft bij zijn afwijzing van de PVV, bedacht Wiegel: laat de PvdA zorgen voor de ontbrekende zetels en kom zo tot een meerderheidskabinet van VVD+CDA+D66+PvdA. Een goed idee, meneer Wiegel. U wilt de PvdA paaien met genadebrood, uit barmhartigheid gunt u de PvdA een plek in het nieuwe kabinet. Dankuwel, want deze variant opent een bijzonder interessant en hoopvol perspectief voor: GroenLinks. Als GroenLinks en de PvdA zich voor deze kabinetsformatie aan elkaar klinken, afspreken dat zij alleen samen aan een nieuw kabinet deelnemen, dus allebei, of geen van beide, wapenen beide partijen zich adequaat tegen, wat terecht is genoemd, ‘de kus des doods’ die samenwerking met Rutte oplevert.

Ook voor D66 is zo’n verknochting van GL+PvdA een zeer welkom geschenk. Dit maakt de onderhandelingspositie van D66 alleen maar sterker. Er staat immers veel op het spel. Zoals het gevaarlijke, anti-rechtsstatelijke – maar door de media nauwelijks opgemerkte – VVD-plan om de directe werking van internationale verdragen op te heffen. De VVD wil ook de uitkeringen bevriezen. En Buma bepleit een verbod op een dubbele nationaliteit.

Intussen dreigt Nederland de Parijse klimaatdoelstellingen niet te halen. Wij willen dit land toch doorgeven aan onze kinderen, meneer Buma? Dan graag in goede staat!

Veel onheil kan dankzij de genadebroodvariant (VVD, D66, CDA, GL, PvdA) worden voorkomen. Alleen zo wordt het tegengeluid in het nieuwe kabinet krachtig genoeg. Voor de sceptici: dit is geen burgemeester-in-oorlogstijd-argument. Rutte kan namelijk niet om D66 en het CDA heen! Femke Halsema op het, met stevige bevoegdheden opgetuigde, nieuwe ministerie voor duurzaamheid en Jeroen Dijsselbloem mag op financiën blijven. Doen!

Verkiezingen en formatie (2)

Ik ben PvdA-lid geworden

De dag na de historische nederlaag van de PvdA op 15 maart 2017 ben ik lid geworden van deze partij. U vraagt zich wellicht af wat mij in hemelsnaam bezielt. De nederlaag van de PvdA was immers dik verdiend. De afgelopen regeerperiode liep de partij als een schoothondje achter de VVD aan.

Een sociaal-democratische signatuur viel in het regeringsbeleid niet te ontdekken. Toch besloot ik in de ochtend van 16 maart 2017 om lid te worden van de PvdA.

Waarom? Omdat de PvdA een spannende en uitdagende tijd tegemoet gaat. Het kan twee kanten opgaan met de partij: wij zakken verder het moeras in of wij trekken ons moeizaam uit de modder omhoog en nemen onze eerste stappen op de lange weg terug naar een geloofwaardige partij waar mensen graag op stemmen. In de luwte van de oppositie krijgt de partij de kans om zichzelf te hervinden.

Als nieuw lid van de PvdA lever ik graag mijn eigen, bescheiden bijdrage aan dit proces. En daarom ben ik op 16 maart 2017 lid geworden van de PvdA.


Lid van de PvdA