Turkije pakt in drie dagen tijd 740 Koerden op

Volgens Turkse staatsmedia hebben alle 740 gearresteerden banden met de verboden Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Koerdische activisten gingen vandaag in de Duitse stad Frankfurt de straat op, met vlaggen met daarop afbeeldingen van de leider van de PKK, Abdullah Ocalan.
Koerdische activisten gingen vandaag in de Duitse stad Frankfurt de straat op, met vlaggen met daarop afbeeldingen van de leider van de PKK, Abdullah Ocalan. Foto Armando Babani / EPA

Turkije heeft 740 mensen opgepakt die ervan worden verdacht banden te hebben met de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dat melden Turkse staatsmedia zaterdag. Er zouden 36 invallen zijn uitgevoerd over een periode van drie dagen, meldt persbureau Reuters. Daarbij zouden ook documenten en meer dan tien geweren in beslag zijn genomen.

De PKK wordt door Turkije, maar ook door de Verenigde Staten en de Europa, gezien als een terroristische organisatie. Sinds het de wapens oppakte tegen de Turkse overheid in 1984 vielen in de strijd al meer dan 40.000 dodelijke slachtoffers, vooral Koerden.

Het geweld tussen de PKK en Turkije in het zuidoosten van het land laaide in 2015 weer sterk op na een staakt-het-vuren daarvoor dat 2,5 jaar duurde.

Protesten van Koerden in Duitsland tegen Turkije

In de Duitse stad Frankfurt gingen vandaag zo’n 9.000 Koerden de straat op om te demonstreren tegen de Turkse president Erdogan en het referendum om diens macht uit te breiden. Dat meldt de NOS.

De betogers riepen leuzen als ”Erdogan terrorist”, maar zwaaiden ook met vlaggen van de ook in Duitsland verboden PKK - en met portretten van PKK-leider Abdullah Öcalan. 

De Duitse politie eiste van de demonstranten dat zij de spandoeken en PKK-vlaggen zouden oprollen. Toen dat niet gebeurde, kondigde de politie aan video-opnames te maken van de PKK-activisten.