Ronddwalen door virtueel ziekenhuis

Driekwart van de kinderen is bang voor een operatie. Een virtuele tour moet helpen tegen de angst. „Je knuffel mag mee”.

Leuk is een operatie natuurlijk nooit, maar minder spannend wordt het wel in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Als voorbereiding krijgen kinderen daar twee controllers in hun handen en een virtual reality-bril op. Met deze VR-bril en controllers kun je rondkijken in een namaakwereld, die precies lijkt op de operatieruimten in het ziekenhuis.

Als je de virtuele wachtkamer voor de operatiekamer binnenkomt zie je de vrolijke balie, waarop vogels zijn getekend. De receptionist zegt: „Je krijgt van mij een knuffel die je mag houden”. Dan ga je verder en uiteindelijk kom je bij de slaapdokter die zegt: „Ik ga je straks narcose geven voor de operatie. Ben je er een beetje klaar voor?” Daarmee bedoelt de dokter ook: ben je niet bang meer?

Want daar is het om begonnen met die VR-bril. Elk jaar worden in het Sophia 6.000 kinderen geopereerd. „Driekwart van die kinderen is een beetje of erg bang voor de operatie”, vertelt psycholoog Lisbeth Utens. „Kinderen die vóór de operatie bang zijn, hebben ná de operatie meer angst en pijn. En wie pijn heeft, herstelt minder snel.” Waar zijn de kinderen bang voor? „Voor het onbekende”, zegt Lisbeth, „want wat je niet kent, is eng.”

En dus is het belangrijk om kinderen uit te leggen wat er gebeurt voor en na een operatie. Daarom hebben ontwikkelaars dat allemaal levensecht nagemaakt. „Zo kunnen kinderen het echt zelf beleven”, zegt Lisbeth. „En kunnen ze uitleg krijgen van de virtuele verpleegkundige. Zo worden ze hopelijk minder bang.” En wat krijg je te horen, vlak voor je in slaap valt in de operatiekamer? „Natuurlijk mag je knuffel ook mee”