Rock-’n-roll-legende Chuck Berry (90) overleden

Chuck Berry werd in de jaren 50 bekend met hits als Roll Over Beethoven en Johnny B. Goode.

Chuck Berry op archiefbeeld uit 2005
Chuck Berry op archiefbeeld uit 2005 Foto: EPA / Walter Bieri

In de Amerikaanse stad St. Louis, Missouri is rock-’n-roll-legende Chuck Berry overleden. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van de lokale politie. Berry verwierf grote bekendheid in de jaren 50, met hits als Johnny B. Goode, Sweet Little Sixteen en Roll Over Beethoven.

Charles Edward Anderson Berry geldt als een van de grondleggers van de rock-’n-roll. In 1955 was Maybellene een van de eerste nummers in dit genre. Zijn grootste hit, Johnny B. Goode, werd onder meer gecoverd door Elvis Presley, The Beatles, Prince, Jimi Hendrix, Led Zeppelin en The Beach Boys.

Lees hier de necrologie van Chuck Berry: De koning is dood, lang leve de rock-’n-roll

Om zijn bijdragen aan de muziek werd Berry in 1986 als een van de eerste leden benoemd tot de Rock ’n Roll Hall of Fame, een museum in de Amerikaanse stad Cleveland waar musici worden geëerd die een grote bijdragen aan het genre hebben geleverd. Artiesten als Bruce Springsteen, Keith Richards, John Lennon en Paul McCartney zagen in Chuck Berry een inspiratiebron.

Op Twitter betuigden artiesten hun respect voor Chuck Berry. Bruce Springsteen sprak van het verlies van een “giant of ages”.

Twitter avatar springsteen Bruce Springsteen Chuck Berry was rock’s greatest practitioner, guitarist, and the greatest pure rock ‘n’ roll writer who ever lived.
Twitter avatar MickJagger Mick Jagger He lit up our teenage years, and blew life into our dreams of being musicians and performers. 2/3 #ChuckBerry
Twitter avatar LennyKravitz Lenny Kravitz Hail Hail Chuck Berry!!! None of us would have been here without you. Rock on brother! https://t.co/tOMuQzUgPX
Lees ook: Over 300 jaar staat rock gelijk aan Chuck Berry

Duck walk

Naast zijn kenmerkende loopje op het podium, de duck walk stond Berry bekend om zijn maatschappijkritische teksten. Het tijdschrift Rolling Stone schaarde hem als vierde op de in 2015 gepubliceerde lijst van beste songwriters aller tijden.

Chuck Berry was tot kort voor zijn dood actief in de muziekwereld. In oktober vorig jaar liet hij weten aan een nieuw album te werken, waarop hij onder meer door zijn kinderen begeleid werd. Chuck Berry is 90 jaar geworden, hij werd zaterdagmiddag dood aangetroffen in zijn huis in Missouri.