Rijksmuseum krijgt albums in bruikleen met 17de-eeuwse aquarellen van dieren

Aquarel van een dodo, de uitgestorven loopvogel
Aquarel van een dodo, de uitgestorven loopvogel Beeld Rijksmuseum

In opdracht van keizer Rudolph II maakte en verzamelde zijn Vlaamse lijfarts Anselmus de Boodt tussen 1596 en 1610 zeker 750 aquarellen van dieren, vogels, bloemen en planten die aan het begin van de 17de eeuw bekend waren. Van honden, katten en paarden tot exotische soorten als struisvogels, walrussen en draken, en uitgestorven dieren als de dodo.

De twaalf albums die samen de Historia Naturalis van De Boodt (1550-1632) vormen, zijn binnenkort in het Rijksmuseum te zien. Op kunstbeurs Tefaf heeft een particuliere verzamelaar de manuscripten gekocht om deze in een langdurig bruikleen aan het Rijksmuseum te geven. Het Rijks maakt niet bekend hoeveel de verzamelaar heeft neergeteld, maar volgens kunstbeurs Tefaf gaat het om een bedrag van zeven cijfers.

De Boodt noemde zich ook wel Boëtius en belandde in 1583 in Praag. Van 1612 tot zijn dood was hij raadspensionaris van Brugge.

De manuscripten zijn twee eeuwen in de familie van De Boodt gebleven, die ze van het hof in Praag mee terugnam naar Brugge omdat hij na het overlijden van Rudolph II (1552-1612), die geldt als een van de belangrijkste kunstverzamelaars uit de geschiedenis, er niet voor betaald kreeg. Daarna waren ze lang in bezit van één eigenaar, voordat ze in bezit kwamen van manuscripthandelaar Heribert Tenschert.