Opruimcurry

Wat een mens niet allemaal verzamelt in zijn keukenkastjes. Vanwege een aanstaande verhuizing ben ik de mijne aan het uitmesten. Potjes met specerijen waarvan de houdbaarheidsdatum een jaar of vijf geleden is verstreken. Lekkende, plakkende, halflege flesjes vanille-extract uit de Franse supermarkt. Cellofaanzakjes met poeders waarvan Joost mag weten wat het is. Als de inhoud van je kruidenlade iets zegt over je persoonlijkheid, zegt de mijne onverbeterlijke hamsteraar en hopeloze sloddervos.

Maar on the bright side: alles is nu gesorteerd, opgeruimd en ingepakt. Nog twee weken en ik ga in een gloednieuwe keuken opnieuw beginnen. Een keuken die ik uiteraard retestrak georganiseerd en clean ga houden. Of misschien ook wel niet. Want een vos verliest zijn haren, maar zelden zijn streken. En bovendien: het heeft ook iets comfortabels om zoveel verschillende smaakmakers voor het grijpen te hebben. Dan kun je bijvoorbeeld met een paar verweesde groenten en een blik kokosmelk zomaar een puike curry in elkaar draaien.

Schroom niet om voor dit recept geheel andere groenten te gebruiken. In plaats van pompoen kunt u ook pastinaken nemen, of zoete aardappel, of gewone aardappel (een vastkoker dan wel liefst). In plaats van bloemkool mag er ook broccoli in, of spruitjes, of boontjes. En de spinazie kan ook een bos raapstelen zijn, of tajerblad, of verzin het maar.

Zo’n curry is het ultieme gerecht om koelkastdochters in te verwerken. Kun je daarna weer lekker opnieuw gaan hamsteren en slodderen.