Foto Khalid Amakran

Interview

‘Ontploffing in de app. Bio staat erop!’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar.

Met elkaars leven bezig

„Je krijgt constant berichtjes. Dat is best wel veranderd op de middelbare school. Ook in vakanties ben je heel veel met elkaars leven bezig. Iemand plaatst een foto op Instagram of Snappchat, en dan weet je het weer. Het is wel belangrijk dat ik het sociale contact in het echt niet vergeet. Dat zeggen mijn ouders, en ik denk het ook wel. Vroeger was het: als mijn moeder aan het koken was, mochten wij televisie kijken. Maar je telefoon heb je eigenlijk altijd bij je, het is moeilijker om daar grenzen op te zetten. Ik vind het wel goed dat ouders zeggen: Let je er even op. Nu even wegleggen.”

Nieuwe koppeltjes

„Ik zit in een klas met achttien meisjes en twaalf jongens. Met veel van de meisjes ben ik bevriend. Er zijn wel groepjes. Niet dat er gepest wordt, maar de een kan beter met de een dan met de ander. Er zijn twee groepen meisjes eigenlijk. De groep waar ik niet bij zit, die houden heel erg van paardrijden. Een gedeelde passie zeg maar. Het is heel erg een ding wie iets met wie heeft, wie wie leuk vindt. Op de klassenapp gaat het daar soms ook over. De leerlingmentoren uit de zesde appen dan: O, nieuwe koppeltjes! Terwijl dat helemaal niet zo is. Soms is er een hele ontploffing in de groep. Bij uitval, of als er een nieuw cijfer is. ‘Bio staat erop!’”

Maar een zevenenhalf

„Wat ik wel vervelend vind, is dat iedereen dan zijn cijfer gaat delen. Ik heb dit, ik heb dit. Ik zit in een gymnasiumklas dus er worden best wel hoge cijfers gehaald. Stel jij hebt een zevenenhalf. In principe best een oké cijfer. Maar als verder iedereen een 9 heeft ga je denken: o, ik heb maar een zevenenhalf. Ik ben klassenvertegenwoordiger, ik moet een beetje letten op die dingen. Een paar hadden daar moeite mee, dus ik heb er een keer wat van gezegd. Nu is het wel minder.”

Straf

„Ik krijg bijna nooit straf. Ik weet ook niet waar mijn ouders me voor zouden moeten straffen. Als ik na school thuis ben en ik zit te facetimen met een vriendin of ik kijk een serie, dan is dat niet helemaal de bedoeling. Maar ik maak mijn huiswerk altijd af. Ik vraag me weleens af of straf werkt. Bij mij is schuldgevoel denk ik al voldoende als ik iets gedaan heb. Om te zorgen dat ik het niet nog een keer doe.”

Meedoen? Mail pubers@nrc.nl.