Man doodgeschoten op vliegveld bij Parijs

De man had geprobeerd het wapen van een militair af te pakken. Hij schreeuwde dat hij ‘wilde sterven voor Allah’.

Foto Christophe Simon / AFP

Op het vliegveld Orly in de buurt van Parijs is zaterdagmorgen een man doodgeschoten nadat hij had geprobeerd het wapen van een militair af te pakken. De luchthaven is gedeeltelijk ontruimd. Er zijn verder geen gewonden gevallen.

De man viel drie militairen aan die in de luchthaven patrouilleerden, zegt de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian. Eén van hen, een vrouwelijke militair, werd door de aanvaller naar de grond gewerkt. Hij probeerde haar wapen af te pakken, maar slaagde daar niet in. De twee andere militairen schoten de man dood.

Verkeerscontrole

De minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Le Roux, heeft bevestigd dat de man eerder zaterdagochtend op agenten heeft geschoten toen die hem bij een verkeerscontrole om zijn identiteitspapieren vroegen. Eén van de agenten raakte daarbij gewond. De schutter stal vervolgens een auto, door de eigenares te bedreigen met zijn vuurwapen. Die auto liet hij later achter, waarna hij nog een voertuig stal. Dat werd later terug gevonden bij het vliegveld.

Minister Le Roux zei ook dat de dader bekend stond bij de veiligheidsdiensten. Politiebronnen melden aan persbureau Reuters dat het gaat om een geradicaliseerde moslim. De antiterreurafdeling van de Franse justitie onderzoekt of de man een terroristisch motief had. Zijn vader en broer zijn aangehouden.

Update 21.50 uur: De Parijse aanklager François Molin stelt dat hij de zaak inderdaad als een terreurdaad beschouwt. Daar zouden genoeg aanwijzingen voor zijn. De man zou hebben geschreeuwd dat hij ‘wilde sterven voor Allah’. Hij zou ook een tas bij zich hebben gehad met een fles met daarin benzine. Die gooide hij op de grond maar er vond geen explosie plaats, meldt persbureau Reuters.

Speciale politietroepen hebben het vliegveld inmiddels uitgekamd. De explosievenopruimingsdienst was ook ter plaatse, om te controleren of de doodgeschoten man een bomgordel droeg, maar vond niets. Een deel van de luchthaven is inmiddels weer open. Passagiers worden opgeroepen niet naar het vliegveld te komen.

Luchthaven Orly ligt ongeveer vijftien kilometer ten zuiden van Parijs. Het is het tweede vliegveld van de Franse hoofdstad. Vluchten naar Orly zijn omgeleid naar het grotere Charles de Gaulle, ten noordoosten van Parijs.

Twitter avatar flightradar24 Flightradar24 After an earlier shooting incident at Paris Orly Airport, flights are now diverting to Charles de Gaulle Airport https://t.co/funrw82Wyc

Louvre

Vorige maand viel een man met twee machetes militairen aan bij het Louvre in het centrum van Parijs. Daarbij riep hij ‘Allahu akbar’, ‘God is groot’ in het Arabisch. De militairen schoten hem neer.

De man raakte zwaargewond. Hij bleek later de 29-jarige Egyptenaar Abdullah al-Hamamy te zijn, die op een toeristenvisum naar Parijs was gekomen. Al-Hamamy wilde in het Louvre kunstwerken beschadigen en het Syrische volk wreken, vertelde hij aan de politie.