Kartelboete van 325 miljoen euro voor Air France-KLM

Mededinging De Europese Commissie legt zware boetes op voor een luchtvrachtkartel. Luchtvaartmaatschappijen maakten prijsafspraken.

KLM zat ook in het vrachtkartel
KLM zat ook in het vrachtkartel Foto Marcel Antonisse, ANP

De Europese Commissie legt Air France-KLM 325 miljoen euro op aan kartelboetes. Dat heeft de Commissie vrijdag bekendgemaakt. De luchtvaartmaatschappijen, inclusief vrachtdochter Martinair, worden gestraft voor verboden prijsafspraken bij vervoer van luchtvracht. Ook andere luchtvrachtvervoerders krijgen boetes opgelegd. In totaal gaat het om 776 miljoen euro aan boetes voor elf maatschappijen.

De boete voor KLM bedraagt 127,1 miljoen euro, die voor Martinair 15,4 miljoen euro en die voor Air France 183 miljoen euro. Het totaal valt lager uit dan de boete die in eerste instantie in 2010 door de Commisie werd opgelegd. Oorzaak is een halvering van de boete voor Martinair.

Air France-KLM meldt in een reactie dat ze het nieuwe besluit bestudeert en eventuele vervolgstappen overweegt. Het bedrijf hield sinds 2010 rekening met de boete en heeft „het bedrag al volledig in haar financiële rapportages verwerkt”.

Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid, zegt in een verklaring: „Miljoenen bedrijven zijn afhankelijk van luchtvrachtdiensten. Deze diensten zijn goed voor meer dan 20 procent van alle EU-invoer en bijna 30 procent van de EU-uitvoer. Samenwerken binnen een kartel in plaats van concurreren om klanten betere diensten te leveren is onverteerbaar.”

In 2010 legde Brussel al 800 miljoen euro aan boetes op in dezelfde zaak. De boete voor Air France-KLM bedroeg toen 340 miljoen euro. Dit besluit werd echter eind 2015 nietig verklaard door het Gerecht van de Europese Unie omdat de Commissie een procedurefout had gemaakt.