Brieven

Jongeren en slaapgebrek: vroeger naar bed, ‘s avonds mobiel weg

illustraties cyprian koscielniak

Na het lezen van het artikel over jongeren (NRC 12/3, Ik ben 16 en ik slaap niet voor 2 uur) die pas na middernacht gaan slapen, ben ik er weer meer van overtuigd dat jongeren op het voortgezet onderwijs les moeten krijgen in het verstandig omgaan met de smartphone.

Nu wordt er voorlichting op school gegeven over drugsgebruik en over alcohol, maar nog niet over het gebruik van je smartphone, terwijl dit ook van invloed is op je gezondheid.

Lees ook Ik ben 16 en ik slaap niet voor 2 uur

Zelf ben ik een jongere van 16 jaar en heb ik ook veel last gehad van slapeloosheid. Ook mijn prestaties op school gingen achteruit.

Dit kwam door de moeheid overdag. Daarom ben ik nu tot het besluit gekomen om vroeger naar bed te gaan en ’s avonds mijn mobiel weg te leggen. Nu ik beter slaap, haal ik ook betere cijfers.

Pas nadat ik een wetenschappelijk boek (Ontketen je brein van Theo Compernolle) over deze materie gelezen had, ben ik op andere gedachten gekomen.

Door voorlichting op wetenschappelijke basis krijgen jongeren een beter inzicht over de gevolgen van het gebruik van de smartphone.