Opinie

Is de verkiezingsuitslag een vloek of een zegen voor Rotterdam?

Stelling Rotterdamse partijleiders over het resultaat van de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart en de betekenis ervan voor de stad.

Rotterdam heeft gekozen. De grote winnaars op lokaal niveau zijn de VVD, de PVV en D66. Op landelijk niveau zijn dat de VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De vraag aan de leiders van vier fracties is wat dit betekent voor de toekomst van de stad. Is deze uitslag een vloek of een zegen?

Ronald Buijt, Leefbaar Rotterdam: „Ik ben er heilig van overtuigd dat de VVD een enorme boost gekregen heeft van de Turkije-crisis van het afgelopen weekeinde. Of die nu afgesproken werk is of niet, dat zullen we nooit te weten komen. Vooral Denk heeft het goed gedaan, ze vertegenwoordigen de stem van mensen die zich niet gehoord voelen. Ik vind dat niet goed of slecht, ook al is Denk de verlengde arm van Ankara. Dit is de realiteit van de verkiezingen en die van de Rotterdamse bevolking. De groep niet-Westerse allochtonen is hier groot en heeft op die partij gestemd. Zo werkt democratie.”

Sven de Langen, CDA: „Het goede aan deze uitslag is dat we genoeg partijen hebben die samen een regering kunnen vormen. De VVD, het CDA, D66, GroenLinks en de SP zijn daar groot genoeg voor. Het goede daarvan is dat meer partijen een groter draagvlak hebben onder de bevolking en dus ook onder de Rotterdammers. Bij de vorige verkiezingen was de uitslag gepolariseerd, waardoor we een regering kregen van twee partijen, de VVD en de PvdA. Veel mensen voelden zich niet door hen vertegenwoordigd.

Leo de Kleijn, SP: „Links heeft het niet goed gedaan deze verkiezingen. Dat is slecht voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. En daar heb je er in Rotterdam veel meer van dan in de rest van Nederland. Als je kijkt naar het armoedebeleid van dit stadsbestuur en het volkshuisvestingsbeleid, dan zie je dat de partijen die nu gewonnen hebben zoals CDA en D66 weinig voor deze mensen doen. Ik wil samenwerken met de linkse partijen zoals de PvdA, GroenLinks, Nida en de Partij voor de Dieren om de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2018 samen te winnen en een links college te kunnen vormen.”

Leo Bruijn, PvdA: „De partijen die deze verkiezingen gewonnen hebben strijden niet voor gelijke kansen. Er is bijvoorbeeld vrijheid van onderwijs maar toch zijn scholen niet voor alle Rotterdammers even toegankelijk omdat sommige Rotterdammers het geld er niet voor hebben. We hebben veel zetels verloren maar we móeten dat tij zien te keren.”