PSV, Sparta en FC Utrecht winnen

FC Groningen speelde eerder op de avond thuis in de Euroborg gelijk tegen Willem II: 1-1.

Stadion Euroborg in Groningen.
Stadion Euroborg in Groningen. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

PSV heeft op eigen veld een benauwde, maar verdiende 1-0 overwinning op Vitesse geboekt. Opnieuw bleek Siem de Jong goud waard voor de ploeg uit Eindhoven. Hij scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.

Siem de Jong begon net als Marco van Ginkel in de basis, waardoor Bart Ramselaar genoegen moest nemen met een plek op de bank. Deze omzettingen hadden in de beginfase echter niet veel effect. PSV ging fantasieloos van start en stichtte weinig gevaar, aldus de NOS. Maar ook Vitesse creëerde niet veel kansen, waardoor de eerste helft saai was.

Na rust groeide Siem de Jong met een geplaatst schot in de bovenhoek uit tot matchwinnaar. Het was de derde competitiewedstrijd op rij waarin hij wist te scoren. Na dit openingsdoelpunt waren er nog kansen aan beide zijden. De wedstrijd brak werkelijk open. Maar gescoord werd er desalniettemin niet meer.

Sparte in eigen huis langs Heracles

Sparta nam zaterdagavond afstand van de degradatiezone. In Rotterdam won de ploeg met 3-1 van Heracles Almelo, waardoor Sparta van de veertiende naar de twaalfde plaats stijgt.

Het eerste half uur was nogal gezapig, meldt de NOS, maar daarna kwam de wedstrijd dan toch tot leven. Sparta opende de score via Ryan Sanusi.

Heracles werd ook wakker en kreeg een paar flinke kansen op de gelijkmaker. Samuel Armenteros miste bijvoorbeeld een strafschop. Kort na rust ontsnapte Spartaan Rick van Drongelen bovendien aan rood toen hij de doorgebroken Armenteros leek neer te halen. In de tegenaanval kopte Martin Pusic bij de tweede paal de 2-0 binnen.

Sparta kwam via Pusic ook nog op 3-0. Joey Pelupessy redde in de slotfase de eer voor Heracles.

FC Utrecht gemakkelijk langs NEC in Nijmegen

FC Utrecht boekte op bezoek bij NEC in Nijmegen een zeer eenvoudige zege. NEC, dat dit seizoen moeite heeft te scoren, creëerde in de beginfase geen enkele kans. FC Utrecht deed dat wel. Zakaria Labyad scoorde na een half uur met een afstandsschot.

Na rust deed FC Utrecht er nog een schepje bovenop. Yassin Ayoub bekroonde een mooie aanval met de tweede goal van de avond. NEC werd volgens website VI getrakteerd op een fluitconcert. De Franse spits van FC Utrecht, Sébastien Haller, pikte na een uur ook nog even zijn doelpunt mee en bepaalde de eindstand daarmee op: 0-3.

FC Groningen en Willem II spelen gelijk: 1-1

FC Groningen slaagde er eerder op de avond niet in geslaagd thuis te winnen van Willem II. De thuisploeg kwam kort na rust nog wel op een 1-0 voorsprong, maar zes minuten later maakte Willem II alweer gelijk. Daar bleef het qua doelpunten bij: 1-1.

Uiteraard was het vooral een bijzondere wedstrijd voor Willem II-trainer Erwin van de Looi. De ex-trainer van FC Groningen was voor het eerst terug in stadion Euroborg, waar hij succesvol was met de winst van de KNVB-beker.

Van de Looi zag zijn oude club FC Groningen het best uit de startblokken komen. De ploeg uit het noorden van het land kreeg een reeks goede kansen, maar Willem II-doelman Kostas Lamprou, die toch al bezig is aan een goed seizoen, lag keer op keer in de weg. Daardoor was de ruststand: 0-0.

Direct na rust de pauze Ruben Jensen echter doel voor FC Groningen. Maar zes minuten later was het alweer gelijk, via een kopbal van Obbi Oularé. FC Groningen domineerde na die gelijkmaker wel weer, schrijft website VI, maar een doelpunt zat er niet meer in. Opnieuw lag met name Lamprou in de weg.